Julkaistu: 2020-08-11 Lukemisaika: 2 min
Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuuEnergiatekniikka

Aaltoenergia voimistuu

Lataa PDF-tiedosto

Valtamerten voimat eivät ole mukana tuottamassa laajamittaisesti  fossiilitonta energiaa. Eivät ainakaan vielä. Näin kirjoittaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA seurantaraportissaan.  Suomalainen Wello on viemässä kehitystä eteenpäin. 

On houkuttelevaa ajatella, että valtamerten valtavat energiamäärät tarjoaisivat ehtymättömän voimanlähteen meille maalla eläville. Ala kasvaa, uusia jännittäviä ratkaisuja kehitetään jatkuvasti ja tutkimus jatkuu intensiivisenä. Toisin kuin muut uusiutuvan energian lähteet, aaltoenergia voi ylläpitää suhteellisen tasaista ja helpommin ennustettavaa tuotantoa.

Ocean Energy Europe -järjestön tilannekatsauksen mukaan skottilainen Meygen on alan suurin toimija. Yhtiö kehittää suuria turbiineja, jotka lasketaan merenpinnan alle. Niiden tarkoituksena on hyödyntää merialueita, joissa on voimakas alivirtaus.

meygen-turbine

Meygenin turbiiini, joka tuottaa energiaa virtaavalla merellä. (Valokuva: Simec Atlantis Energy/Press)

Toistaiseksi kuitenkin näyttää siltä, että tekniset haasteet ovat vielä esteenä. Siinä missä tuuli- ja aurinkoenergia ovat lyöneet läpi suuressa mittakaavassa, aaltovoima on edelleen mielenkiintoisten mahdollisuuksien joukossa. Käytettävä varustus on pääasiassa suurta, kallista ja vahingoittuu helposti meressä.

Keinuntaa innovaatioiden tahdissa

Yksi toimija, joka yrittää voittaa tekniset haasteet, on suomalainen Wello Oy. Sen sijaan, että yrittäisi kesyttää aaltojen suurta voimaa niiden osuessa rantaan, Wellon ns. Pingviini-tekniikka on suunniteltu "keinumaan" veden liikkeiden mukana avoimella merellä. Voimalan runko – alus – on epäsymmetrinen, jolloin aallokko saa sen keinumaan sekä pitkittäin että poikkittaissuunnassa. Voimalan koko tekniikka on sijoitettu rungon sisälle, eikä aluksen ulkopuolella – säälle ja suolavedelle alttiina – ole mitään liikkuvia osia. Wellon testivoimalat ovat kestäneet kovimmatkin myrskyt ja tuottaneet energiaa myös myrskyn aikana.

wello-penguin

Wello Oy:n Pingviini on epäsymmetrinen, jolloin aallokko saa sen keinumaan sekä pitkittäin että poikkittaissuunnassa. (Valokuva: Wello Oy)

Ruotsalaisen Corpower-yhtiön aaltovoimapoiju muistuttaa monessa suhteessa Wello Oy:n poijua. Yhtiön kaksi ”Hi-WAVE”-mallia kestävät myös myrskyjä. Yhtiö tähtää kaupallisille markkinoille kolmessa, neljässä vuodessa.

corpower-hi-wave-1

Corpower testaa aaltovoimapoijua merellä Orkneyn ulkopuolella Skotlannissa.

Sivun ylimmässä kuvassa mallinnus Hi-Wave-yksiköiden verkosta. (Valokuva: Corpower)

 

Lataa artikkeli PDF:nä

Haluatko tallentaa tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alla olevasta painikkeesta, niin saat sen suoraan sähköpostiisi.