Pohjois-Saksassa on käynnissä projekti, jossa maatalousmaata käytetään sekä viljelykasvien kasvattamiseen että uusiutuvan energian tuottamiseen. Projekti, joka on yksi suurimmista Agri-PV-hankkeista Euroopassa, osoittaa, kuinka maatalous ja aurinkoenergia voivat elää rinnakkain ja hyödyttää toisiaan.
Vattenfall rakentaa pienessä Tützpatzin kylässä valtavaa aurinkopuistoa, joka ulottuu 93 hehtaarin alueelle ja koostuu lähes 150 000 aurinkopaneelista. Paneelien kokonaiskapasiteetti on 80 MW. Aurinkopuiston ainutlaatuisuus piilee sen Agri-PV-järjestelmässä, jossa maata käytetään edelleen maatalouteen, vaikka se toimii myös aurinkopaneelien alustana.
Projekti merkitsee suurta edistysaskelta kestävän maatalouden kannalta, sillä se yhdistää tehokkaasti maatalouden ja aurinkoenergian, jotta hedelmällistä maata voidaan hyödyntää ja samalla edistää uusiutuvan energian tuotantoa.
– Tützpatzissa integroimme maatalouden ja uusiutuvan energian tuotannon ennennäkemättömällä tavalla. Haluamme osoittaa, että kestävä maatalous ja energiantuotanto voivat täydentää toisiaan. Tützpatzin laitoksen myötä viemme teknologian kaupalliselle tasolle, selittää Vattenfallin aurinkoenergian johtaja Claus Wattendrup.
> Lue lisää Farming and solar energy: a win-win solution
Tützpatzin Agri-PV-järjestelmä tarkoittaa, että maata käytetään sekä viljelykasvien kasvattamiseen että sähkön tuotantoon ilman, että ne kilpailevat tilasta. Aurinkopaneelit on sijoitettu strategisesti siten, että viljelykasveja voidaan edelleen kasvattaa niiden välissä, ja osaa maasta käytetään myös kanankasvatukseen.
Tämä Agri-PV-projekti ei kuitenkaan ole ensimmäinen laatuaan. Samankaltaisia projekteja on käynnissä pienemmässä mittakaavassa muun muassa Alankomaissa, jossa Symbizon-nimisen pilottiprojektin päätavoitteena on optimoida aurinkopaneelien ja viljelykasvien välinen symbioosi tutkimalla muun muassa, miten paneelien varjo vaikuttaa erilaisiin viljelykasveihin, kuten perunoihin, papuihin ja punajuurikkaisiin
Muista pilottiprojekteista on saatu positiivisia tuloksia, ja viljelykasvit ovat hyötyneet aurinkopaneelien antamasta varjosta erityisesti lämpimämpinä ja kuivempina vuosina. Tützpatzissa käytetään nyt Symbizonin teknologiaa kaupallisella tasolla tavoitteiden ollessa huomattavasti korkeampia.
Tützpatzin asukkaat ovat suhtautuneet projektiin myönteisesti, ja myös kylän pormestari Roland Schulz on samaa mieltä. Hän näkee etuna, että kylä on yksi Saksan suurimmista Agri-PV-projekteista. Järjestelmä tarjoaa myös maanviljelijöille uuden tulonlähteen.
Tützpatzin aurinkopaneelit käyttävät teknologiaa, joka sallii paneelien seurata auringon liikettä. Näin maksimoidaan sähkön tuotanto. Niillä alueilla, joilla maataloutta harjoitetaan, on asennettu paneeleja, joita voidaan säätää. Siten maatalouskoneille jää enemmän tilaa sadonkorjuun aikana.
Merkittävä osa Tützpatz 1:stä on varattu jopa 15 000 kanalle. Tämän alueen aurinkopaneelit on asennettu korkeammalle ja jyrkempään kulmaan kuin tavallisesti.
– Jyrkkä kulma estää kanoja lentämästä paneeleille, selittää projektipäällikkö Murat Özden.
Kyseiset alueet on myös aidattu erottamaan ne niistä osista, joissa aurinkopaneelit ovat matalampia ja joissa on viljelyä.