Lidlin uuden jakelukeskuksen avajaisia vietettiin lokakuussa Järvenpäässä. Jakelukeskuksen kattoa koristaa 1 600 aurinkopaneelin aurinkovoimala, jonka toteutuksesta vastasivat yhdessä Vattenfall ja Finnwind.
Lukuina uusi jakelukeskus on valtava. Neliöitä yhteensä 60 000, johon mahtuisi kymmenen jalkapallokenttää. Kylmätilaa hulppeat 20 000 neliötä. Aurinkopaneelit tuottavat vuodessa reilut 450 MWh , mikä vastaa 180 kerrostaloasukkaan vuotuista sähkönkulutusta.
Jakelukeskus on Pohjoismaiden ympäristöystävällisin; se toimii täysin uusiutuvalla energialla. Suunnittelussa otettiin ympäristöasiat huomioon alusta asti. Aurinkopaneelien tuotto on 10% korkeampi kuin tyypillisessä tasakatolle tehdyssä aurinkosähköjärjestelmässä. Katto mitoitettiin kestämään aurinkopaneelien paino, ja aurinkopaneelit kiinnitettiin suoraan kantavaan rakenteeseen ja nostettiin irti katosta.
Tämä mahdollisti paneeleille paremman asennuskulman ilman riskiä, että voimakkaat tuulet liikuttaisivat paneeleita. Tällöin lumi valuu hyvin pois paneelien päältä, ja lisäksi alla oleva katto pysyy vapaana esimerkiksi korjauksia tai lumenpoistoa varten. Aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä on yli 30 vuotta, jona aikana se tuottaa investointikustannuksensa takaisin noin kolminkertaisesti.
Lidl järjesti kilpailun neljän suuren seinämaalauksen eli muraalin maalaamiseksi Järvenpään jakelukeskukseen. Varastohallista löytyy vaikuttava teos "Power".
Rakennuksen energiankulutusta ohjaa älykäs ohjausjärjestelmä. Se analysoi reaaliaikaisesti kaikkea lähtien rakennuksen käyttöasteesta, säätilasta, energiankulutuksesta aina energiantuotantoon ja sähkön ja lämmön hintaan. – Ohjausjärjestelmän ansiosta pystymme reagoimaan tilanteisiin nopeasti. Olemme tehneet ison investoinnin, mutta uskomme, että vastuullisuus kulkee käsi kädessä kannattavuuden kanssa, Lidlin energianhallintapäällikkö Simo Siitonen toteaa. Yhtiöllä onkin kovat tavoitteet energiatehokkuuden osalta. Vuoteen 2020 mennessä on määrä saada aikaiseksi kymmenen prosentin säästöt.
Ensi kesäksi jakelukeskukseen tulee valtava, Pohjoismaiden suurin 2,6 MW akku. Akku lisää merkittävästi rakennuksen energiatehokkuutta, kun siihen ladattua sähköä voi käyttää esimerkiksi yöaikaan. – Olemme mukana sähkömarkkinoiden kulutusjoustossa, ja akun ansiosta pystymme varaamaan sähköä niitä aikoja varten, jolloin syntyy kulutuspiikkejä, Simo Siitonen sanoo.