Musiikin ja elokuvien striimaus ja tiedostojen pilvitallennus kasvattavat nopeasti verkosta haettavan datan määrää. Silloin tarvitaan myös enemmän datakeskuksia, joihin tarvitaan sähköä ja jäähdytystä – nyt katseet suuntautuvat yhä enemmän siihen, miten ne ja me loppukäyttäjät käsittelemme energiaa.
Luis Fonsin ja Daddy Yankeen huippusuosittu kappale "Despacito" julkaistiin vuonna 2017. Musiikkivideo ladattiin Youtubeen, ja se on tähän mennessä palvelun katsotuin video. Se on katsottu yli 6 miljardia kertaa. EU:n rahoittamasta Eureca-tutkimushankkeesta saatujen tietojen mukaan levyn latauksiin kulutettu energiamäärä oli yhtä suuri kuin Tšadin, Guinea-Bissaun, Somalian, Sierra Leonen ja Keski-Afrikan tasavallan yhteenlaskettu vuosikulutus.
BBC:n raportin mukaan maailman datakeskukset vastaavat jo nyt 1 prosentista maailman energiankulutuksesta ja 0,3 prosentista maailmanlaajuisista päästöistä. Molempien lukujen odotetaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosikymmeninä. Yksin EU:n datakeskusten energian käyttö kasvoi Eureca-tutkimuksen mukaan 25 prosentilla vuosina 2014–2017.
Datakeskusten rakentaminen on suhteellinen uusi ala. Jotta kehityksestä saadaan kestävämpää, energian käyttöä on tehostettava sekä jo vakiintuneissa että suunnitteilla olevissa datakeskuksissa.
Apple on yritys, joka näyttää ottavan asian vakavasti. Tekniikkajätti on 2010-luvun alusta lähtien suunnannut kehityksensä kohti yksinomaan uusiutuvista lähteistä saatavan sähkön käyttöä. Jo vuonna 2013 se oli siirtynyt käyttämään kaikissa datakeskuksissaan vihreää energiaa ja jatkoi nopeasti kohti koko toimintansa siirtymistä toimimaan vihreällä energialla. Tavoite saavutettiin vuonna 2018, ja Apple on myös lisännyt painetta alihankkijoidensa suuntaan saadakseen ne seuraamaan esimerkkiään.
Myös datakeskuksen maantieteellisellä sijainnilla voi olla suuri vaikutus energiankulutukseen. Rakentamalla datakeskuksia kylmille paikoille tai sijoittamalla kaikki palvelimet maan sisään voidaan saada aikaan luonnollista jäähdytystä.
Mutta hieman yllättäen tarkastelun tarpeessa eivät ole suuret toimijat – vaan pienyritysten datakeskukset. Tätä mieltä on Eureca-tutkimusta johtanut tutkija, Rabih Bashroush.
"On kiinnitettävä enemmän huomiota pienempiin datakeskuksiin, jotka yleensä jäävät huomaamatta – siellä piilevät tulevat energiansäästöt. Suuret toimijat eivät ole niin huonoja niihin verrattuna", Bashroush toteaa BBC:lle.
Myös yksilötasolla on hankkeita, jotka voivat auttaa energian käytön tehostamisessa datankäytön yhteydessä. Aina kun katsot elokuvaa Netflixistä tai videota Youtubesta tai kuuntelet musiikkia Spotifysta, käytät energiaa sekä paikallisesti omalla laitteellasi että datakeskuksessa jossain päin maailmaa.
Käyttämäsi energiamäärä riippuu useista tekijöistä, muun muassa siitä, mitä laitetta käytät. Esimerkiksi tavalliset TV-lähetykset kuluttavat yleensä vähemmän energiaa kuin Internetin välityksellä striimattavat, kertovat Bristolin yliopiston tutkijat Chris Preist ja Dan Schien BBC:lle.
Videoiden striimaus muodostaa Priestin ja Schienin mukaan suurimman osan maailman Internetin käytöstä. Siten siihen kuluu myös paljon energiaa. Yhden videon siirtämisellä on yhtä suuri vaikutus kuin kolmen vanhanaikaisen hehkulampun sytyttämisellä. Jos kuitenkin valitset striimatun TV-lähetyksen perinteisen sijaan, on parempi käyttää mobiililaitetta, joka useimmiten kuluttaa vähemmän energiaa kuin esimerkiksi kannettava tietokone. Varmista, että mobiililaitteesi on yhdistetty paikalliseen WiFi-verkkoon, koska mobiilidatan avulla sisältönsä lataavat mobiililaitteet kuluttavat huomattavasti enemmän energiaa, kun kaikki ketjun lenkit lasketaan yhteen.