Julkaistu: 2022-05-12 Lukemisaika: 2 min
Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuuSähköistyminen

Sähkömoottoripyörä, joka ei jätä jälkiä

Lataa PDF-tiedosto

Ruotsalainen CAKE on herättänyt laajalti huomiota älykkäillä, ympäristöystävällisillä sähkömoottoripyörillään. Nyt valmistaja tähtää vielä korkeammalle - se haluaa tehdä Vattenfallin avulla koko tuotannosta täysin ilmastoneutraalin.

Vattenfall tekee yhteistyötä moottoripyörävalmistaja Caken kanssa tavoitteenaan kehittää ensimmäinen hiilineutraali sähkömoottoripyörä. Yhteistyön tarkoituksena on jakaa tietoa ja asiantuntemusta. Tavoitteena on fossiilittomien moottoripyörien sarjatuotanto vuoteen 2025 mennessä.

– Tämä yhteistyö on erinomainen esimerkki siitä, miten voimme omalta osaltamme vaikuttaa fossiilittomaan tietotaitoon ja toimitusketjun asiantuntemukseen tuotteissa, jotka tähtäävät nollapäästöihin, sanoi Vattenfallin vastuullisuudesta vastaava johtaja Annika Ramsköld lehdistötiedotteessa yhteistyön alkaessa viime vuonna.

Kestävät materiaalit - helppo korjata ja kierrättää


Kestävän kehityksen kannalta keskeistä on tuotteiden pitkä käyttöikä. Siksi CAKE-moottoripyörät on valmistettu kestävistä materiaaleista, ja niiden korjaus ja osien vaihto on helppoa. Polttomoottorin sijaan moottoripyörissä on akku, joten niiden rakenne on paljon kevyempi.

Kun pyörä tulee romutusikään, mahdollisimman suuri osa sen materiaalista tulee olla kierrätettävissä. Tämä on esimerkki alueesta, jossa Vattenfall voisi tarjota asiantuntemustaan. Toinen alue on päästöjen minimointi moottoripyörien tuotannossa. 

Hiilidioksidipäästöt nollaan

Aiemmin tänä vuonna Vattenfall ja Cake laativat yhteistyössä elinkaarianalyysin jokaisesta Kalk-moottoripyörän komponentista ja saivat hiilidioksidipäästöjen kokonaismääräksi 1 186 kg. Tämä lukema on siis laskettava nollaan vuoteen 2025 mennessä.

Mikä on CAKE?


CAKE on Tukholmassa toimiva yritys, joka perustettiin vuonna 2016. Ensimmäinen moottoripyörämalli Kalk lanseerattiin vuonna 2018 ja se on tarkoitettu kilpailu- ja off road -käyttöön. Toinen malli esiteltiin vuonna 2019. Se tarjoaa monia mahdollisuuksia mukautua erilaisiin tarpeisiin ja sen akku voi myös antaa virtaa ulkoisiin laitteisiin.

Viime vuonna lanseerattiin myös mopo, ja viimeisimmät tulokkaat ovat kaksi polkupyörää ja yksi moottoripyörä lapsille. Yritys on voittanut lukuisia muotoilupalkintoja ympäri maailmaa.


Lataa artikkeli PDF:nä

Haluatko tallentaa tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alla olevasta painikkeesta, niin saat sen suoraan sähköpostiisi.