Blogi | Vattenfall

Spot-hinnoissa voimakasta vaihtelua, päästöoikeus uuteen ennätykseen

Kirjoittanut Juho Kinni | Nov 25, 2021 10:43:13 AM

Korkeat spot-hinnat Suomessa sekä muualla Euroopassa ovat hallinneet sähkömarkkinoita. Niinikään päästöoikeuksissa on nähtävissä vahva noususykli, jonka jatkoliikkeitä on hyvin hankala ennakoida. Tässä analyytikkomme Juho Kinnin katsaus sähkömarkkinoihin.  

Vaikka sääennusteet lupailevat lauhempaa säätä marras-joulukuun vaihteeseen, ovat alkuviikosta nähdyt yli sadan euron vuorokausihinnat Pohjoismaissa ja lähes 300 €/MWh hinnat Keski-Euroopassa saaneet markkinatoimijat varuilleen. Johdannaismarkkinalla tämä näkyy hintojen nousuna varsinkin joulukuun ja Q1-tuotteiden hinnan osalta. Pidemmissä vuosijohdannaisissa kehitys on ollut maltillisempaa.

Päästöoikeus rallatteli kuluneella viikolla iloisesti uudelle kymmenluvulle, kun sijoittajat ovat Glasgown ilmastokokouksen jälkeen keränneet rohkeutensa ja tähyilevät yhä korkeampia tavoitehintoja. Uusia toimijoita tulee ICE-pörssin osapuoliraporttien mukaan markkinalle viikoittain ja sadan euron tavoitehinta vilahtelee yhä useammin spekulaatioissa. Vuoden loppu on myös perinteisesti voimakkaan kysynnän aikaa, kun teollisuuden toimijat täsmäyttelevät salkkujensa positioita. Erityisesti tänä vuonna kysynnän voi ennustaa olevan vahvaa, kun lisääntynyt fossiilisten polttoaineiden käyttö energiantuotannossa on lisännyt päästöoikeuksien tarvetta. Päästöoikeuksissa on siis käynnissä vahva noususykli, jonka jatkoliikkeitä on hyvin hankala ennakoida.

Raaka-aineiden osalta voi todeta seuraavaa:

Raakaöljyn hinta on jatkanut laskuaan. USA ilmoitti viime viikolla harkitsevansa strategisten öljyvarastojen avaamista lisätäkseen tarjontaa markkinoilla, mikä loi painetta markkinalle. USA, Kiina, Japani ja Intia ilmoittivatkin strategisten öljyvarojen vapauttamisesta hillitäkseen energiahintojen nousua.

Kaasumarkkinalla mikään ei ole muuttunut. Tuonti Venäjältä on suhteellisen vaatimatonta ja NordStream2:n ei uskota tuovan helpotusta tilanteeseen lyhyellä aikavälillä. Poliittinen tilanne Euroopan itärajoilla on kiristynyt. Markkinalla hinnat heiluvat voimakkaasti, mutta selkeää suuntaa on tällä vaikea nähdä.

Kiivihiilen hinta nousi viime viikolla. Nousun taustalla on pitkälti Kiinan sisäisen hiilen hinnan tasaantuminen viime viikkojen voimakkaiden pudotusten jäljiltä. Eurooppalainen kivihiilimarkkina seuraa nyt tarkasti maakaasun hintakehitystä.