Ruoantuotanto aiheuttaa noin 30 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä, joten jokainen resurssitehokas tapa tuottaa ruokaa on arvokas. Jos ruokaa voidaan valmistaa lähes "ilmasta", menetelmä herättää erityistä kiinnostusta.
Vuodesta 2017 lähtien Solar Foods on kehittänyt proteiinia ainutlaatuisella
- Vertaan sitä usein Sodastreamiin,” sanoo yksi yrityksen perustajista, Pasi Vainikka. Puhallamme kaasua veteen, jolloin mikrobit alkavat kasvaa. Nesteestä erotetaan mikrobijauhe, joka koostuu 80-prosenttisesti proteiinista.
Tämän proteiinijauheen etuna – joka voi korvata esimerkiksi maidon tai kananmunat – on se, että sen valmistusprosessi kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja maata kuin perinteinen maatalous. Lisäksi suuri etu on se, että prosessi toimii fossiilivapaalla sähköllä.
- Tulevaisuudessa yli 50 prosenttia ympäristövaikutuksista voi liittyä siihen, mitä syömme, Vainikka sanoo. - Kyse ei ole vain kasvihuonekaasuista, vaan myös vesistöjen rehevöitymisestä, metsien hiilivarastojen menetyksestä ja lajien sukupuutosta. Haluamme tehdä asialle jotain.
Erityisesti naudanlihan tuotanto on ilmastovaikutuksiltaan raskasta – se vaatii paljon vettä ja maata, ja tuottaa runsaasti metaania. Solein tarjoaa vaihtoehdon, joka voi mullistaa proteiinintuotannon.
Solar Foods on saanut Solein-proteiinille hyväksynnän useilla markkinoilla,
pääasiassa Singaporessa ja Yhdysvalloissa. Yrityksellä on jo yksi tehdas toiminnassa Helsingin seudulla, ja toinen on parhaillaan esisuunnitteluvaiheessa. Solar Foods odottaa myös EU:n päätöstä siitä, hyväksytäänkö proteiini käyttöön ensi vuoden loppuun mennessä.
Singaporessa yritys on tehnyt yhteistyötä Michelin-tähdellä palkitun kokin ja ravintola Ficon kanssa, jossa Soleinia on käytetty suklaajäätelössä. Pasi Vainikan mukaan yhdeksän kymmenestä asiakkaasta valitsi Solein-jäätelön lyhyeltä jälkiruokalistalta tietämättä, mitä Solein oikeastaan on.
- Uteliaisuus voittaa usein epäluulon. Se on osa ihmisluontoa. Mutta jos rakenne ja maku eivät ole kohdallaan, epäonnistut – menetät asiakkaat. Se on ollut ongelma monille lihankorvikkeille, Vainikka sanoo.
Vainikan mukaan kuluttajien sijaan vakuutettavana on toinen ryhmä: - Koska toimintamallimme on yritykseltä yritykselle, haasteena on se, että elintarviketeollisuus on melko konservatiivinen. Jotain täysin uutta on vaikea tuoda pöytään nopeasti.
Ja se ilmeinen viimeinen kysymys – miltä Solein oikeastaan maistuu? Vainikka kuvailee makua hyvin hienovaraiseksi:
- Jotkut sanovat, että siinä on hieman umamin makua, ja ehkä pähkinäinen vivahde, mutta ennen kaikkea se on hyvin mieto. Se on myös tarkoitus. Monet nykyiset proteiinit, kuten herne- tai soijaproteiini, maistuvat voimakkaasti, ja niiden makua täytyy peittää eri tavoin. Soleinin kanssa sitä ei tarvitse tehdä.
Lähde: Farming without harming – is food production ready for a change?