Fiksumpi energiankulutus voi tuoda yrityksellesi merkittäviä säästöjä. Pienemmät sähkö- ja lämmityskustannukset vastaavat euroissa useita kertoja suurempaa myynnin kasvua. Seuraavassa viisi vinkkiä, joilla voit pienentää sähkökustannuksia jo tänä talvena!
Kokonaisvaltainen energiatehokkuus edellyttää suunnittelua, ennakointia ja johdon tasolla päätettyjä selkeitä tavoitteita. Energiaa voidaan kuitenkin säästää myös yksinkertaisemmilla ja välittömämmillä toimenpiteillä. Niiden avulla yrityksen kustannuksia voidaan alentaa suoraan ja ilman, että niillä on vaikutusta liiketoimintaan.
Useiden energianeuvojien mukaan monet yritykset voivat vähentää energiankulutustaan 10–20 prosenttia ilman suurempia investointitarpeita.
Jotta pienillä energiatehokkuustoimilla olisi vaikutusta, on tärkeää, että koko työyhteisö sitoutuu niihin. Omaksumalla selkeät uudet rutiinit jokainen työntekijä voi osallistua aktiivisesti energiansäästötyöhön.
Sammuta kaikki valot, kun tilat ovat tyhjillään. Vaihda kaikki lamput LED- tai muihin energiansäästölamppuihin. Vaihtamalla hehkulamput ja loisteputket tehokkaampiin valaisimiin voidaan sähkönkulutusta vähentää jopa 80 prosenttia.
Varmista ajastimien ja liiketunnistimien avulla, että valaistus on päällä vain tarvittaessa. Tarkista säännöllisesti, että ne ovat kunnossa ja että ne on oikein asennettu. Voit myös asentaa valaisimiin himmentimen lamppujen himmentämiseksi silloin, kun valontarve on pienempi.
Ulkona valaistus voidaan mukauttaa ympäristön valoisuuteen hämäräkytkimen avulla. Tällöin ulkovalo sammuu automaattisesti päiväsaikaan, kun sitä ei tarvita.
Aseta virransäästötila tietokoneiden näytönsäästäjien tilalle. Sammuta tietokoneet kokonaan sen sijaan, että asettaisit ne lepotilaan, kun niitä ei käytetä pitkään aikaan. Monissa yrityksissä tietokoneet ovat päällä vuorokauden ympäri ja myös viikonloppuisin ja loma-aikoina aivan turhaan.
Varmista, että ilmanvaihtojärjestelmä on säädetty oikein. Kanavien, suodattimien ja lämmönvaihtimien säännöllinen huolto parantaa sekä ilmanlaatua että vähentää energiankulutusta.
Älä anna lämmön ja kylmän kumota toisiaan. Vähennä jäähdytystä, kun on liian kylmä sen sijaan, että lisäisit lämpöä, ja vähennä lämpöä, kun on liian kuuma sen sijaan, että lisäisit viilennystä.
Käytä ajastimia ja termostaatteja, jotta lämmitystä, ilmanvaihtoa ja vedenlämmitystä voidaan ohjata tarpeen mukaan. Laske esimerkiksi tilojen lämpötilaa, jos ne ovat viikonloppuisin tyhjillään.
Käytä ilmanvaihtoilman lämpöä uudelleen lämmönvaihtimella ja poistoilmapumpulla. Jos taas jossakin tilassa, esimerkiksi palvelinhuoneessa, tarvitaan jäähdytystä, kannattaa hyödyntää viileämpää ulkoilmaa.
Älä jätä toimiston ja teollisuushallien ovia auki tarpeettomasti. Lisää työntekijöiden tietoisuutta siitä, kuinka paljon lämpöä pääsee karkaamaan ja kannusta heitä pitämään ovet suljettuina mahdollisimman paljon.
Vuotavien ikkunatiivisteiden lisäeristys voi myös säästää paljon energiaa.
Valvo myös paineilmajärjestelmien painetta ja vuotoja. Suorita tarvittaessa tiivistystoimenpiteitä, jolloin vuotojen väheneminen voi alentaa järjestelmän energiankulutusta yli 20 prosenttia.
Asenna vettä säästävät hanat ja suuttimet ja varmista, etteivät hanat tai WC:t vuoda. Tippuva lämminvesihana voi maksaa tuhansia euroja vuodessa.
Tarkasta lämminvesivaraajan lämpötila. Laskemalla varaajan lämpötilan 55 asteeseen (huom. ei kuitenkaan alle 55 asteen legionellabakteerin leviämisen estämiseksi) voidaan säästää huomattavasti energiaa.