Yhä useampi yritys solmii pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia, niin sanottuja PPA-sopimuksia, uusiutuvan energian tuottajien kanssa. Yksi näistä on Volvo-konserni, joka on solminut yhteistyösopimuksen Vattenfallin kanssa ostaakseen 50 prosenttia Bruzaholmin tuulipuistossa tuotetusta sähköstä.
Vattenfallin tuulipuisto Bruzaholm sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Eksjöstä Smoolannissa. Rakentaminen aloitettiin elokuussa 2023, ja tuulipuiston on määrä aloittaa toimintansa syksyllä 2025. Puiston 21 tuuliturbiinin vuosittainen tuotanto on noin 460 GWh, mikä vastaa 90 000 kotitalouden sähkönkulutusta. Volvo-konserni on sitoutunut ostamaan puolet vuosituotannosta eli noin 230 GWh vuodessa kymmenen vuoden ajan.
– Sopimuksen ainutlaatuisuus on siinä, että ostamme suuren määrän sähköä kumppaniltamme Vattenfallilta. Tämä sähkö kattaa noin 50 prosenttia nykyisestä toiminnastamme Ruotsissa, sanoo Viktoria Svedlund.
Volvo on asettanut tavoitteekseen vähentää omat päästönsä puoleen vuosien 2019–2030 välillä ja saavuttaa koko yrityksen arvoketjun ilmastoneutraalius vuoteen 2040 mennessä. Vähentääkseen ilmastovaikutustaan omassa toiminnassaan Volvo panostaa muun muassa fossiilipohjaisen energian korvaamiseen uusiutuvalla energialla, silloin kun se on mahdollista.
Vuonna 2022 Volvo-konsernin kuluttamasta energiasta 48 prosenttia tuli uusiutuvista lähteistä. Ja tänä päivänä Ruotsissa on tuotantolaitoksia, jotka toimivat täysin uusiutuvalla energialla, kuten Volvo Construction Equipmentin laitos Braåsissa Smoolannissa ja Volvo Bussarsin tehdas Boråsissa.
Volvo-konserni on siis solminut kymmenen vuoden PPA-sopimuksen Vattenfallin kanssa, jossa se sitoutuu ostamaan noin 230 GWh vuodessa Bruzaholmin tuulipuistosta. Mikä sitten on PPA-sopimus? Lyhenne tarkoittaa Power Purchase Agreementia, pitkäaikaista sähkönostosopimusta sähkönkäyttäjän ja tuottajan välillä. Sen sijaan, että yritys itse investoisi esimerkiksi tuulipuistoon, se ostaa sähkön palveluna ja antaa jonkun toisen omistaa ja ylläpitää sitä.
Sähkönostosopimukset ovat yleensä noin 10 vuoden mittaisia tai pidempiä, ja alun perin ne kehitettiin käynnistämään hiilivoimaloita, mutta nykyään ne koskevat yksinomaan uusiutuvaa energiaa. PPA-sopimukset ovat tulleet yhä yleisemmäksi liiketoimintamalliksi uusiutuvalle energialle, ja ne ovat usein edellytys uusien tuuli- tai aurinkopuistojen investointipäätöksille.
Viime aikoina Ruotsissa on tehty useita suuria sähkönostosopimuksia jättiyritysten, kuten H&M:n, Arlan ja Googlen kanssa.
– Volvo-konsernille tämä on tietysti merkittävä virstanpylväs yhtenä ensimmäisistä PPA-sopimuksista tässä mittakaavassa ja Ruotsissa. Näemme, että PPA-sopimukset yleistyvät alalla ja uskomme, että tulemme näkemään enemmän tällaisia sopimuksia sekä Ruotsissa että globaalisti pitkäaikaisena tapana ostaa uusiutuvaa energiaa, sanoo Viktoria Svedlund.
Uusiutuvan energian PPA-sopimuksilla on useita etuja asiakkaille, energiantuottajille ja yhteiskunnalle. Asiakkaat voivat varmistaa tietyn määrän vihreää sähköä kiinteään hintaan pidemmäksi ajaksi. Ostamalla vihreän sähkön palveluna yritykset voivat myös välttyä investointi- ja käyttökustannuksilta, joita oman sähköntuotannon perustaminen aiheuttaisi.
Energiantuottajille PPA-sopimukset auttavat vähentämään taloudellisia riskejä uusien tuuli- ja aurinkopuistojen rakentamisessa ja ylläpidossa. Tämä helpottaa ulkopuolisten rahoittajien houkuttelemista ja kiihdyttää fossiilittoman energian tuotannon laajentamista.
Yhteiskunnalle PPA-sopimukset voivat auttaa nopeuttamaan vihreää siirtymää ja vastaamaan kasvavaan fossiilittoman sähkön tarpeeseen.