Blogi | Vattenfall

Säästä sähkössä – näin löydät yrityksen energiasyöpöt

Kirjoittanut Vattenfall | Jun 3, 2024 8:17:23 AM

Energiatehokkuus tarkoittaa sekä kilowattituntien tuhlaamisen välttämistä että toisaalta sitä, että käytetyistä kilowattitunneista saadaan mahdollisimman paljon irti. Jens Berggren, Vattenfallin ilmastovalmentaja, antaa vinkkejä, joiden avulla voit tarkastella yrityksesi toimintaa ja tehdä siitä mahdollisimman tehokasta.

- Ydinliiketoiminnan energiankulutuksesta ollaan yleensä tietoisia, mutta on syytä tarkastella myös taustalla tapahtuvaa: ilmanvaihtojärjestelmiä, lämmitystä, tuulettimia, valaistusta ja paineilmakompressoreita, sanoo Jens Berggren.

Hyvä tapa löytää energiasyöpöt on olla paikalla silloin, kun yrityksessä ei ole toimintaa, esimerkiksi yöllä. Tarkista sähkömittarista, mikä kuluttaa sähköä, vaikka ette tee mitään. Tuntuvatko koneet lämpimiltä, vaikka ne eivät ole käynnissä? Kuuluuko ilmanvaihto, vaikka henkilökuntaa ei ole paikalla?

Sähköverkkoyhtiöltä voit saada tuntikohtaiset tiedot sähkönkulutuksesta ja nähdä, miten se muuttuu ajan myötä. Ehkä jokin laite käynnistyy äkillisesti ja aiheuttaa kulutuspiikin?

- Ympäristön seuraaminen on myös tärkeää. Jos on kylmempi jakso ja lämmitysjärjestelmä kuluttaa siksi enemmän energiaa, ei se välttämättä tarkoita, että kyseessä on energiasyöppö, sanoo Jens Berggren.

Käytä hukkalämpöä

Vuodot liittyvät usein hukkalämpöön, kuten kompressoreista, jäähdyttimistä ja pakastimista tulevaan ylimääräiseen lämpöön. Jos tämän lämmön voi siirtää esimerkiksi tuulettimen avulla tai keskittää lämpöpumpulla ja käyttää toisen tilan lämmittämiseen, samalla kun säilyttää sopivan lämpötilan alkuperäisessä tilassa koneille ja henkilökunnalle, energian käyttö on tehokkaampaa.

- Hukka yhdessä paikassa voi olla resurssi toisessa paikassa. Oikean energian käyttö oikeassa paikassa voi tuoda kaksinkertaisen hyödyn, kommentoi Jens Berggren.

Toinen tapa välttää lämpöhäviöitä on käyttää älykkäitä ovia, jotka eivät jää pitkään auki ja päästä lämpöä ulos, tai hyödyntää verhoja tai ilmaverhoja.

Älä laiminlyö huoltoa

Yrityksen koneiden energiankulutuksen optimoimiseksi on tärkeää huolehtia niiden säännöllisestä huollosta ja puhtaudesta, jotta ylimääräistä kitkaa ei synny. Huolellinen tarkastus ja huolto vähentävät kulumista ja pienentävät kalliiden toimintakatkosten riskiä.

Kun koneiden elinkaari lähestyy loppuaan, on tärkeää ottaa huomioon energiankulutus myös uusien laitteiden hankinnassa. On kuitenkin usein vaikeaa arvioida, onko laitteiden vaihtaminen etuajassa taloudellisesti kannattavaa.

- Tätä on haastavaa laskea, koska siihen vaikuttaa moni tekijä, sanoo Jens Berggren.

Epävarmuus vaatii joustavuutta

Yrityskontakteissaan Jens Berggren kokee, että energiahinnan suuret vaihtelut ovat usein suurempi huolenaihe kuin itse hintataso.

– Jos syyskuussa on tehtävä tarjous tammikuussa toimitettavasta tilauksesta tai laadittava budjetti seuraavalle vuodelle, voi olla haastavaa, kun sähkön hinta vaihtelee päivästä toiseen – esimerkiksi, kun se on yhtenä päivänä negatiivinen ja seuraavana päivänä useita euroja kilowattitunnilta.

Berggren uskoo, että energian varastointi ja joustavuuspalvelut tulevat olemaan yhä tärkeämpiä yritysten energiankäytössä.

– Aika on yhä tärkeämpi tekijä. Oikea asia oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jos osaa hyödyntää monien järjestelmien hitautta, voi paremmin "surffata" hintavaihteluissa sen sijaan, että jää niiden armoille. Tämä voi myös auttaa sähköverkon tasapainottamisessa.

Energiatehokkuus tarkoittaa sekä energiankäytön vähentämistä että paremman hyödyn saantia käytetystä energiasta. Berggren antaa yksinkertaisen esimerkin: tuotannossa voisi olla kaksivuorotyö lämmitettyjen tilojen ja käynnistettyjen laitteiden hyödyntämiseksi. Tai mahdollisuus valmistaa enemmän pizzoja samassa uunissa parantamalla valmistusprosessia.

– Riippumatta toimialasta kyse on pullonkaulojen poistamisesta, järjestelmän tuntemisesta ja sen optimoinnista, jotta kaikki osat voivat toimia tehokkaasti. Näin energiasta saadaan enemmän hyötyä.

-->Lue lisää energiatehokkuudesta

Oletko jo tutustunut energiatehokkuusoppaasemme? Lataa se alta.