Energiatehokkuus

Näin löydät yrityksen energiasyöpöt

Julkaistu: 2024-06-03 Päivitetty: 2024-06-03 kl. 08:39

Jens Bergren

Energiatehokkuus tarkoittaa sekä kilowattituntien tuhlaamisen välttämistä että toisaalta sitä, että käytetyistä kilowattitunneista saadaan mahdollisimman paljon irti. Jens Berggren, Vattenfallin ilmastovalmentaja, antaa vinkkejä, miten voit tarkastella yrityksesi toimintaa ja tehdä siitä mahdollisimman tehokasta.

– Ydinliiketoiminnan energiankulutuksesta ollaan yleensä tietoisia, joten on syytä tarkastella taustalla tapahtuvaa: ilmanvaihtojärjestelmiä, lämmitystä, tuulettimia, valaistusta ja paineilmakompressoreita, sanoo Jens Berggren.

Hyvä tapa löytää energiasyöpöt on olla paikalla silloin, kun yrityksessä ei ole toimintaa, esimerkiksi yöllä. Katso sähkömittarista, mikä kuluttaa sähköä, vaikka ette tee mitään? Tuntuvatko koneet lämpimiltä, vaikka ne eivät ole käynnissä? Kuuluuko ilmanvaihto, vaikka henkilökuntaa ei ole paikalla?

Voitte saada sähkönkulutuksenne tuntikohtaisesti sähköverkkoyhtiöltänne ja nähdä, miten se muuttuu ajan myötä. Ehkä jokin laite käynnistyy äkillisesti ja aiheuttaa kulutuspiikin?

– Mutta ympäristön seuraaminen on tärkeää. Jos on kylmempi jakso ja lämmitysjärjestelmä kuluttaa siksi enemmän energiaa, ei se ole energiasyöppö, sanoo Jens Berggren.

Käytä hukkalämpöä

Vuodot liittyvät usein hukkalämpöön, esimerkiksi kompressorit, jäähdyttimet ja pakastimet tuottavat runsaasti lämpöä. Jos tämän lämmön voi siirtää tuulettimen avulla tai keskittää lämpöpumpulla ja käyttää jonkin toisen tilan lämmittämiseen samalla, kun saadaan sopivampi lämpötila koneille ja henkilökunnalle alkuperäisessä tilassa, on energian käyttö tehokkaampaa.

– Hukka yhdessä paikassa voi olla resurssi toisessa paikassa, oikea energia oikeassa paikassa voi tuoda kaksinkertaisen hyödyn, kommentoi Jens Berggren.

Toinen tapa välttää lämpöhäviöitä on käyttää älykkäitä ovia, jotka eivät ole pitkään auki ja päästä lämpöä ulos, tai käyttää verhoja tai ilmaverhoja

Älä laiminlyö huoltoa

Mitä tulee yrityksen koneiden energiankulutukseen, on tärkeää, että ne ovat hyvin huollettuja ja puhtaita, jotta ylimääräistä kitkaa ei synny. Huolelllisuus tarkastuksissa ja huollossa vähentää myös kulumista ja kalliiden toimintakatkosten riskiä.

Kun koneiden elinkaari lähestyy loppuaan, on energiankulutus otettava huomioon korvaajan hankinnassa, mutta on yleensä vaikea laskea, kannattaako laitteiden vaihtaminen etuajassa.

– Sitä on vaikea laskea, koska se riippuu monista tekijöistä, sanoo Jens Berggren.

Epävarmuus vaatii joustavuutta

Yrityskontakteissaan Jens Berggren kokee, että energiahinnan suuret vaihtelut ovat usein suurempi huolenaihe kuin itse hintataso.

– Jos syyskuussa on tehtävä tarjous tilauksesta, joka toimitetaan tammikuussa, tai jos on laadittava budjetti seuraavalle vuodelle, voi olla vaikeaa, jos toisena päivänä hinta on negatiivinen ja seuraavana päivänä sähkö maksaa useita euroja kilowattitunnilta.

Hän uskoo siksi, että energian varastointi ja joustavuuspalvelut tulevat olemaan yhä tärkeämpiä yritysten energiankäytössä.

– Aika näyttää olevan yhä tärkeämpi tekijä. Oikea asia oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jos osaa hyödyntää monien järjestelmien hitautta, voi paremminkin "surfata" hintavaihteluissa kuin joutua niiden armoille, ja jopa hyödyntää joustavuuttaan sähköverkon tasapainottamiseksi.

Energiatehokkuus tarkoittaa sekä vähäisempää energiankäyttöä että suurempaa hyötyä siitä energiasta, jota käytetään. Jens Berggren antaa yksinkertaisen esimerkin, että tuotannossa voisi olla kaksivuorotyö jo lämmitettyjen tilojen ja käynnistettyjen laitteiden hyödyntämiseksi. Tai mahdollisuus valmistaa enemmän pizzoja samassa uunissa, mikäli valmistusprosessia parannetaan.

– Riippumatta toimialasta kyse on pullonkaulojen poistamisesta, järjestelmän tuntemisesta ja sen virittämisestä niin, että kaikki osat voivat toimia tehokkaasti. Tällä tavalla energiasta saadaan enemmän hyötyä.

Oletko jo tutustunut energiatehokkuusoppaasemme? Lataa se alta.

Energiatehokkuus

 

 

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje