Blogi | Vattenfall

Onko energiasiirtymän ja biodiversiteetin rinnakkaiselo mahdollista?

Kirjoittanut Vattenfall | Oct 7, 2024 10:37:04 AM

Energia-alan on siirryttävä fossiilivapaaseen tuotantoon ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseksi. Tämä edellyttää uuden energiainfrastruktuurin rakentamista, jonka ympäristövaikutukset monimutkaisiin ekosysteemeihin on otettava huomioon. Onko mahdollista toteuttaa energiasiirtymä ja samalla suojella biodiversiteettiä?

Energiasiirtymä voi toisinaan tuntua noidankehältä. Toisaalta se on toteutettava mahdollisimman nopeasti ilmastovaikutusten ja niiden seurausten vähentämiseksi, sillä fossiilisten polttoaineiden käyttöön perustuva energiantuotanto ei ole vaihtoehto, jos haluamme saavuttaa ilmastotavoitteet. Toisaalta biodiversiteettiä on suojeltava, kun rakennetaan uusia fossiilivapaita energiantuotantolaitoksia, kuten aurinkopuistoja, maalla ja merellä sijaitsevia tuulivoimaloita sekä vesivoima- ja ydinvoimaloita. Onko mahdollista saavuttaa molemmat? Vai onko toinen uhrattava toisen vuoksi?

Tavoitteena on rinnakkaiselo

Vattenfallin ympäristöstrategisten projektien johtajan, Josefin Blanckin, mukaan ristiriitaa ei tarvitse olla. Päinvastoin, ne voivat toimia yhdessä:

- Biodiversiteetin suojeleminen on välttämätöntä, jotta saadaan luvat ja hyväksyntä uusille fossiilivapaille energiantuotantolaitoksille, ja vähentynyt ilmastovaikutus on tarpeen, jotta vältetään biodiversiteetin häviäminen entisestään. Siksi on niin tärkeää, että löydämme ratkaisuja, jotka hyödyttävät molempia, hän sanoo.

Tämä ei tarkoita, etteikö haasteita olisi. - On todennäköistä, että eturistiriitoja syntyy, kun tarve tuottaa suuria määriä energiaa asetetaan vastakkain tiettyjen paikkojen ekosysteemien kanssa, mutta tavoitteen on aina oltava, että rinnakkaiselo on mahdollista. Monissa tapauksissa luontoa voidaan myös käyttää ilmastonmuutoksen lieventämiseen, esimerkiksi luomalla hiilinieluja, Blanck sanoo.

Josefin Blanck korostaa useita esimerkkejä, joissa energiasektori yleisesti ja erityisesti Vattenfall työskentelee aktiivisesti ratkaisujen parissa edistääkseen biodiversiteettiä asennusten ja voimajohtojen ympärillä. Merituulivoiman osalta hän mainitsee keinotekoiset riutat ja rakenteet, jotka edistävät vesieliöiden ja lintujen elämää, ja kun Vattenfallin maatuulivoimapuisto Bruzaholmissa, Etelä-Ruotsissa, perustettiin, käynnistettiin metsohanke.

- Metso on laji, joka on otettava huomioon biodiversiteetin näkökulmasta, Blanck selittää. - Bruzaholmissa on kehitetty uusi menetelmä metson ja tuulivoiman rinnakkaiselolle osana uuden tuulivoimapuiston lupaprosessia. Ratkaisu perustuu aiesopimukseen maanomistajan kanssa metsänhoitomenetelmien mukauttamiseksi siten, että metson populaatio on keskiössä. Lisäksi, oppiaksemme lisää lajista ja sen elinympäristöistä, Vattenfall on aloittanut seurantaprojektin yhdessä Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston kanssa. Projektissa olemme käyttäneet kameroita ja tekoälyä seuraamaan metsokannan elinympäristöjä neljässä eri paikassa Ruotsissa.

Tärkeää investoida dataan

Datan kerääminen ja sen käyttö on keskeistä biodiversiteettitutkimuksessa, mutta koska se sisältää erittäin monimutkaisten ja laajojen järjestelmien seurantaa, standardoidut menetelmät biodiversiteetin mittaamiseen ovat puuttuneet. Tämä on haaste, sanoo Henrik Johansson, Chalmersin teknillisen yliopiston liiketoiminnan ja biodiversiteetin tohtoriopiskelija ja tutkija IVL Ruotsin ympäristöinstituutissa Göteborgissa.

- On monia ulottuvuuksia, monia tietotyyppejä, monia tietolähteitä, hän sanoo.

- Erilaisilla alueilla on tapahtunut laajaa kehitystä – mutta biodiversiteettiin liittyvä monimutkaisuus ja vaihtelu ovat myös valtavia. Yrityksen on määriteltävä ja ymmärrettävä, miten kaikki data tulisi käyttää, Johansson sanoo.

Miten tätä hallitaan? - Uskon, että niiden, jotka mittaavat ja käyttävät dataa, osaaminen on erittäin tärkeää. Yrityksille, jotka haluavat mitata biodiversiteettiä, on ratkaisevan tärkeää investoida resursseja joko omiin työntekijöihin tai ulkopuoliseen apuun. Koska työ biodiversiteetin parissa vaatii sekä kokonaisvaltaista että pitkäaikaista sitoutumista, on erittäin tärkeää, että yrityksellä on omaa osaamista hallita kaikkea monimutkaista dataa.

Vattenfall on ollut mukana kehittämässä uutta työkalua biodiversiteetin mittaamiseen yhdessä useiden muiden yritysten kanssa, nimeltään CLIMB. Tämä työkalu auttaa yrityksiä arvioimaan niiden vaikutuksia, asettamaan biodiversiteettitavoitteita ja seuraamaan KPI:itä.

Uudet yhteistyömuodot voivat olla tulevaisuutta

Sekä Blanck että Johansson ovat yhtä mieltä siitä, että energiasektori on edelläkävijä biodiversiteetin huomioimisessa. Kaikki voimalaitokset ovat jossain määrin lähellä luontoa, johon ne vaikuttavat. Johanssonin mukaan eri sektorien välillä on selvä ero siinä, miten ne hallitsevat biodiversiteettiä. Mitä lähempänä sektori on näitä kysymyksiä – ja mitä pidempään ne ovat olleet mukana – sitä valmiimpia ne ovat hallitsemaan niitä. Hän uskoo, että tämä voi olla etu.

- Erilaisia yhteistyömuotoja korostetaan usein tapana löytää menetelmiä tiedon mittaamiseen ja jakamiseen. Tämä voi olla eri sektoreiden yhteistyötä esimerkiksi maankäytön tai vesistövaikutusten standardien kehittämisessä. Se voi olla useiden eri yritysten yhteistyötä tietyllä alueella yhteistyötapojen luomiseksi. Tarvitaanko erityisiä, uusia yhteistyömuotoja? Ehkä emme ole aiemmin ajatelleet asiaa näin, Johansson sanoo.

Henrik Johanssonille EU:n sääntely ja tiukemmat vaatimukset kestävyysraportoinnille ja viherpesulle ovat olleet positiivisia, koska nyt poliitikot, yritykset ja suuri yleisö kiinnittävät aikaisempaa enemmän huomiota biodiversiteettiin. Samalla hän näkee, miten tieto ja osaaminen koskien biodiversiteettiä, erityisesti sen mittaamista, vaihtelee.

- Olen työskennellyt talousraportoinnin parissa monta vuotta, ja se on kehittynyt vuosien varrella hyväksyttyjen menetelmien, hallintorakenteiden ja sääntelyn myötä. Uskon, että biodiversiteettiraportoinnin kehittyminen vie aikaa. Laajempaa tietämystä, yhteistyötä sekä tietojen keräämis- ja analysointijärjestelmiä on rakennettava ja kehitettävä edelleen, Johansson sanoo.

Lisää lukemista -> Painopiste luonnon monimuotoisuudessa  

Lähde: Match making: how energy transition and biodiversity can coexist