Kestävä kehitys, Luonnon monimuotoisuus

Painopiste luonnon monimuotoisuudessa

Julkaistu: 2022-06-13 Päivitetty: 2024-05-16 kl. 08:51

Orava

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat kaksi toisiinsa läheisesti liittyvää haastetta, minkä vuoksi  Vattenfall haluaa lähestyä kokonaisvaltaisesti biodiversiteettityötään.
–Käsissämme on kaksi kriisiä, jotka meidän tulee käsitellä yhdessä, sanoo Vattenfallin strateginen ympäristöneuvoja Josefin Blanck.

Lajien ja luonnonympäristöjen monimuotoisuus vähenee dramaattista vauhtia maailmassa. Luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen onkin yksi aikamme suurista kohtalonkysymyksistä. Samalla on selvää, että luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi on tärkeä ratkaista ilmastonmuutoksen haasteet. Viime vuonna EU julkaisi uuden biodiversiteettistrategian, joka tuo esille muun muassa energiatuotannon ja älykkäiden ratkaisujen yhdistämisen tärkeyden luonnon monimuotoisuuden kannalta. Vattenfallille on tärkeää keskittyä sekä ilmastokysymykseen että biodiversiteettiin.JB_1200

- Viime vuonna laadimme uuden, vuodelle 2030 ulottuvan ympäristötoimintasuunnitelman, jossa asetimme kokonaisvaltaisen tavoitteen pyrkiä luonnon monimuotoisuuden positiiviseen nettovaikutukseen, ja olemme liittäneet siihen konkreettisia tavoitteita. Luonnon monimuotoisuus liittyy olennaisena osana liiketoimintaamme. Pyrimme aina löytämään uusia ratkaisuja lajeja ja ekosysteemiä koskevien vaikutuksen vähentämiseksi, ja joiden avulla voimme toimittaa enemmän fossiilivapaata energiaa, sanoo Josefin Blanck, joka on koulutukseltaan biologi.

Älykkäät win-win-ratkaisut

Vattenfallilla on laaja kokemus ympäristöalalta. Esimerkiksi kaikki voimajohtoaukeat, joiden yhteenlaskettu pituus vastaa matkaa Tukholmasta Roomaan, on inventoitu biologisten arvojen tunnistamiseksi. Vattenfall panostaa paljon myös mm. vesivoimaan liittyvään tutkimukseen ja kehitykseen, jossa keskitytään löytämään tehokkaita keinoja kalojen vaelluksen ja vesilajien elinympäristön parantamiseksi.

- Biodiversiteettityötä tehdään eri rintamilla, alkaen vapaaehtoistyöstä toimistossa suuriin tuuli- ja vesivoimaan liittyviin tutkimus- ja kehitysinvestointeihin.

Älykkäiden win-win-ratkaisujen löytäminen luonnon monimuotoisuuden ja ilmaston yhdistämiseksi on jännittävä osa energia-alan haasteista. Josefin antaa esimerkin aloitteesta, joka liittyy yhteen Vattenfallin suunnittelemista merituulivoimapuistoista. Aloitteessa selvitettiin rakennettujen perustusten vedenalaisen ympäristön merkitystä.

- On käynyt ilmi, että nämä ympäristöt luovat niin sanottuja keinotekoisia riuttoja, joilla voi olla merkitystä eri merilajeille. Saadaksemme lisätietoja näiden ympäristöjen merkityksestä, pyysimme Tanskan teknillistä yliopistoa (DTU Aqua) auttamaan keinotekoisia riuttoja koskevan tietokannan kokoamisessa. Käytimme tätä sitten pohjana "Nature Inclusive Design" -suunnittelulle eräässä tulevassa merituulivoimahankkeessamme, Hollandse Kust Zuidissa, vahvistaaksemme entisestään rakenteiden ekologisia arvoja, jotka suojaavat tuulivoiman perustuksia eroosiolta.

Keskeinen osa kestävyystyötä

Vattenfallin mielestä luonnon monimuotoisuuden tulisi olla keskeinen osa jokaisen yrityksen kestävyystyötä. Se on alue, jolla tapahtuu paljon juuri nyt, ja uusia toimijoita astuu areenalle. Vattenfall sijoittui jo toisena peräkkäisenä vuotena ensimmäiseksi Ecogainin luonnon monimuotoisuutta mittaavassa indeksissä. Lue lisää täältä

luonnon monimuotoisuus

 

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje