Vattenfall ja Borealis solmivat vuoden 2023 lopussa merkittävän energianostosopimuksen, joka kattaa kymmenen vuoden ajanjakson. Kyseessä on ns. PPA-sopimus. Borealisille sopimus merkitsee merkittävää askelta kohti sen kunnianhimoisia ilmastotavoitteita.
PPA tulee sanoista Power Purchase Agreement ja tarkoittaa, että sähkön käyttäjä solmii pitkäaikaisen sopimuksen suoraan sähköntuottajan kanssa sovitusta energiamäärästä sovittuun hintaan. Vuoden 2024 tammikuusta lähtien Vattenfall toimittaa Borealisin Stenungsundin-toimipisteeseen vuosittain 175 GWh fossiilivapaata sähköä. Sähkö tuotetaan Vattenfallin vesivoimalaitoksella Luulajanjoessa.
- Haluamme auttaa asiakkaitamme saavuttamaan fossiilivapauden. Olemme iloisia yhteistyöstämme Borealisin kanssa ja siitä, että voimme tarjota energiaratkaisuja, jotka täyttävät Borealisin kunnianhimoiset kestävän kehityksen tavoitteet. Yhteistyö korostaa myös tavoitettamme olla johtava PPA-sopimusten tarjoaja yrityksille, kertoo Branislav Slavic, Vattenfallin Customers & Solutions Nordics -osaston johtaja.
Borealis kuuluu maailman johtaviin edistyneiden ja kestävien polyolefiiniratkaisujen toimittajiin ja on polyolefiinien kierrätyksessä edelläkävijä Euroopassa. Euroopassa yhtiö on markkinajohtaja peruskemikaaleissa ja lannoitteissa.
Vattenfallin kanssa solmittu sopimus merkitsee Borealisille huomattavaa edistystä kohti sen kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Sopimuksella varmistetaan, että yli 40 prosenttia yhtiön kuluttamasta sähköstä sen polyolefiini- ja peruskemikaalitoiminnoissa on peräisin uusiutuvista lähteistä. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä nämä toiminnot käyttävät uusiutuvaa energiaa 100-prosenttisesti.
Fossiilivapaan energiantuotannon odotetaan vähentävän Borealisin Scope 2 -päästöjä (yrityksen ostaman energian tuottamisesta aiheutuvat päästöt) noin 6 800 tonnilla vuodessa yhtiön Stenungsundin toimipisteessä. Kymmenen vuoden sopimuskauden aikana tämä tarkoittaa yhteensä 68 250 tonnin vähennystä Scope 2 -päästöissä.
PPA-sopimuksen avulla sähkön käyttäjä voi varmistaa uusiutuvan energian rakentamisen, esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimaa, ilman tarvetta hankkia kalliita laitteita tai vastata niiden ylläpidosta. Sähköntuottaja omistaa ja rakentaa voimalan sekä huolehtii sen käytöstä ja kunnossapidosta. Tämä antaa sähkön ostajalle suojaa sähkömarkkinoiden hintavaihteluja vastaan ja mahdollistaa yrityksen sähkökustannusten tehokkaamman hallinnan, usein kilpailukykyisin hinnoin. Tämäntyyppinen sopimus ei kuitenkaan sovellu kaikille, sillä se edellyttää suhteellisen suuria tuotantomääriä pitkän, yleensä 10–15 vuoden, sopimuskauden ajan.