Vattenfall on jälleen saavuttanut ykkössijan Ecogainin luonnon monimuotoisuutta mittaavassa indeksissä ja on nyt Euroopan paras luonnon monimuotoisuuden saralla suurten yritysten keskuudessa.
Yrityksillä, jotka vaikuttavat suoraan luontoon, on usein kehittyneempiä tavoitteita luonnon monimuotoisuudelle.
Ruotsalainen ympäristöalan konsulttiyritys Ecogain arvioi vuosittain suurimpien yritysten luonnon monimuotoisuuteen liittyvää raportointia. Pohjoismaiden ja Baltian maiden arvioinnin jälkeen tänä vuonna ovat mukana ovat myös Euroopan suurimmat elintarvikeyritykset kuten Nestlé (klikkaa tästä lukeaksesi Ecogainin raportin.)
- On mielenkiintoista, että juuri Vattenfall nousi arvioinnissa niin korkealle. Vattenfall on edelläkävijä energia-alalla, jota yleensä pidetään eniten biodiversiteettitoimistaan raportoivana sektorina. Yrityksillä, jotka vaikuttavat suoraan luontoon, on usein kehittyneempiä tavoitteita luonnon monimuotoisuudelle, sanoo Tove Hägglund, Ecogainin Naturkapital-liiketoiminta-alueen johtaja.
Tämän vuoden raportti osoittaa, että vaikka yli puolella Euroopan suuryrityksistä on jonkinlaisia biodiversiteettitavoitteita, kolmasosa yrityksistä ei ota luonnon monimuotoisuutta lainkaan huomioon yhteiskuntavastuuraporteissaan. Vuoden 2020 raportissa yksikään mukana olleista ruotsalaisista yrityksistä ei ollut asettanut konkreettisia biodiversiteettitieteen mukaisia tavoitteita. Tänä vuonna luku on 10 prosenttia. Euroopan suuryritysten keskiarvo on 14 prosenttia.
Ovatko ruotsalaiset yritykset sitten jäljessä muusta Euroopasta luonnon monimuotoisuuden suhteen?
- Tällaisten yleisten johtopäätösten tekeminen tämän luokittelun perusteella on vaikeaa, koska ruotsalaisyritysten joukko on paljon laajempi. Ruotsin pienempää lukua saattaa selittää se, että suuryritykset raportoivat aktiivisemmin luonnon monimuotoisuuteen liittyvästä toiminnastaan. On myös mahdollista, että kehitystä ohjaavat muualla Euroopassa toimivat yritykset useilla toimialoilla. Ruotsissa on myös suhteessa enemmän luontoa asukasta kohden kuin monissa muissa maissa, mikä sekin voi olla yksi selittävä tekijä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Saksassa on ajettu tiukempaa lainsäädäntöä liittyen ekologisen kompensaation velvoitteeseen, sanoo Tove Hägglund.
Hyönteisten määrä on romahtanut, ja esimerkiksi mehiläisten kaltaisten elintärkeiden pölyttäjien kohdalla se voi merkitä katastrofia ihmisille.
Mikä sitten on luonnon monimuotoisuuden tilanne Ruotsissa?
- Tilanne on hyvin kriittinen, ja ilmastonmuutos pahentaa suuntausta. Konkreettinen esimerkki, johon useimmat hieman vanhemmat autoilijat voivat samaistua, on se, ettei auton tuulilasista tarvitse enää pestä liiskaantuneita hyönteisiä entiseen tapaan. Hyönteisten määrä on romahtanut, ja esimerkiksi mehiläisten kaltaisten elintärkeiden pölyttäjien kohdalla se voi merkitä katastrofia ihmisille, kun hyönteispölytteisten viljelykasvien satomäärät ja sitä kautta elintarviketuotanto pienenevät, Tove Hägglund sanoo.
Vattenfall on asettanut tavoitteekseen edistää luonnon monimuotoisuutta niin, että sen vaikutus biodiversiteettiin on nettopositiivinen vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi laji- ja luonnonympäristöjä koskevat kysymykset sisällytetään jo varhaisessa vaiheessa projektien ja voimalaitosten suunnitteluun. Lisäksi panostetaan tutkimukseen ja hankkeisiin, jotka vahvistavat ja helpottavat luonnon monimuotoisuuden mittaamista. Vattenfall on myös mukana useissa kansainvälisissä hankkeissa, joilla pyritään kvantifioimaan ja raportoimaan yrityksen ympäristövaikutuksia.
Seuraavassa on muutamia esimerkkejä Vattenfallin toimenpiteistä ja tavoitteista luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi:
– Meidän on edettävä paljon nopeammin pysäyttääksemme luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen, ja sitä varten on sovittava selkeät ja mitattavissa olevat tavoitteet ja yhteiset mittausmenetelmät, sanoo Tove Hägglund ja jatkaa:
- Yksi tapa nopeuttaa muutosta on markkinapohjainen ekologinen kompensaatiojärjestelmä. Vattenfall on tällä linjalla ja oli tämän vuoden kesäkuussa mukana Ruotsin hallitukselle osoitetussa avoimessa kirjeessä kertomassa tarpeesta laatia selkeitä pelisääntöjä ekologiselle kompensaatiolle, luonnonmukaisille ratkaisuille ja muille tehokkaille toimenpiteille, kuten palkitsemispooleille ja habitaattipankeille.