Blogi | Vattenfall

Vattenfall investoi vesivoiman monimuotoisuuteen

Kirjoittanut Vattenfall | Oct 1, 2024 5:21:54 AM

Biologinen monimuotoisuus ja luonnonsuojelu ovat keskeisiä osia kestävyystavoitteiden saavuttamisessa. Vattenfall on siksi priorisoinut niitä useissa projekteissaan. Nyt Vattenfall investoi 65 miljoonaa kruunua ohjelmaan, joka parantaa vesivoiman biologista monimuotoisuutta.

– Tavoitteena on lisätä tietoa toimenpiteistä, jotka tehokkaimmin edistävät biologista monimuotoisuutta säännöstellyissä vesistöissä. Ohjelma paitsi tuottaa hyötyjä antaa myös meille tarvittavaa tietoa oikeiden prioriteettien asettamiseksi, sanoo Henrik Viklands, Vattenfallin vesivoiman biologisen monimuotoisuuden ohjelmavastaava.

Vesivoiman on Ruotsin lain mukaan mukautettava toimintaansa ympäristövaatimuksiin ja noudatettava nykyaikaisia ympäristömääräyksiä. Odotukset sitoutumisesta ympäristökysymyksiin ovat kasvaneet, ja Vattenfallin tavoitteena on olla biologisen monimuotoisuuden suhteen nettopositiivinen. Osana tätä tavoitetta toimenpiteet biologisen monimuotoisuuden parantamiseksi integroidaan kaikkiin toimintoihin, joissa yritys vaikuttaa luontoon.

Yhteistyö konkreettisten toimenpiteiden toteuttamiseksi

Vattenfall tekee yhteistyötä eri yliopistojen kanssa useissa tutkimusohjelmissa. Läheisessä yhteistyössä tutkijoiden kanssa Vattenfall haluaa selvittää, miten konkreettisilla toimenpiteillä voidaan parantaa biologista monimuotoisuutta.

– Tieto auttaa meitä toteuttamaan oikeita toimenpiteitä ja löytämään tasapaino, jossa lisäämme biologista monimuotoisuutta ilman että sillä on merkittävää vaikutusta vesivoimatuotantoon, sanoo Henrik Viklands.

Kohdennetut toimenpiteet lisäävät vesistöjen monimuotoisuutta

Kun vesistöjä säännöstellään energiantuotannon takia, sillä on vaikutusta virtaukseen ja siihen miltä vesistöt näyttävät, mikä taas vaikuttaa alueen lajien ja organismien elinympäristöön. Ohjelmassa kehitetään, testataan ja arvioidaan erilaisia toimenpiteitä, jotka voivat lisätä biologista monimuotoisuutta säännöstellyissä vesistöissä.

Esimerkkejä ovat:
  • Kelluvien saarten rakentaminen lintujen pesimäpaikoiksi.
  • Vakaan matalan alueen varmistaminen säännöstelyaltaissa pohjaeläinten, kalojen ja lintujen lajikirjon edistämiseksi.
  • Toimintasuunnitelman laatiminen, joka sisältää erilaisia selvityksiä ja toimenpiteitä ankeriaskannan edistämiseksi Göta-joessa.
  • Menetelmien kehittäminen kalojen vaelluksen mahdollistamiseksi ylä- ja alavirtaan voimalaitosten ohi.

Toimenpiteiden vaikutusten mittaaminen

Toimenpiteiden vaikutusta biologiseen monimuotoisuuteen mitataan eri menetelmillä. Yhtä toimenpidettä voidaan arvioida mittaamalla, kuinka monta kalaa pääsee voimalaitoksen ohi ennen ja jälkeen toimenpiteen, toista taas mittaamalla eri lajien määrää ennen ja jälkeen kelluvien saarten rakentamisen.

CLIMB – menetelmä biologisen monimuotoisuuden mittaamiseen

Yksi tapa mitata toimenpiteen vaikutusta biologiseen monimuotoisuuteen on CLIMB-malli (Changing Land Use Impact on Biodiversity). CLIMB laskee biologisen monimuotoisuuden tietyllä maantieteellisellä alueella ja sitä käytetään pohjoismaisissa olosuhteissa.

– Tavoitteena on kvantifioida luontoa ja analysoida biologista monimuotoisuutta tehokkaasti. Tieteellisen uskottavuuden lisäksi tarvitaan viranomaisten osallistumista, sanoo Josefin Blanck, Vattenfallin ympäristöön liittyvien strategisten projektien johtaja.