Heidelberg Materialsin Norjassa sijaitseva sementtitehtaan hiilidioksidin talteenottolaitos (CCS) pystyy talteenottamaan vuosittain 400 000 tonnia hiilidioksidia. Projekti on merkittävä askel kohti yrityksen vielä laajempaa hanketta: sementtitehdas pyrkii saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2030 mennessä neljä kertaa suuremmalla CCS-laitoksella Gotlannin Slitessä.
– Norjan CCS-hanke on historiallinen virstanpylväs. Brevikin tehdas Norjassa on maailman ensimmäinen sementtitehdas, joka tuottaa sementtiä teollisessa mittakaavassa CCS-teknologian avulla. Se on osoitus siitä, että sementtiteollisuuden muutos suuressa mittakaavassa on mahdollista, kertoo Karin Comstedt Webb, Heidelberg Materialsin Ruotsin varatoimitusjohtaja ja ESG-vastaava Pohjois-Euroopassa.
> Lue lisää: Brevik CCS: World's first CO₂-capture facility in the cement industry
Sementtiteollisuuden muutos on erityisen tärkeää, hän jatkaa:
– Sementti on betonin sidosaine, ja betoni on maailman käytetyin ja kestävin rakennusmateriaali. Jos onnistumme poistamaan sementintuotannon suuret hiilidioksidipäästöt, se on merkittävä panos ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Muutostyö etenee monella rintamalla: fossiilisia polttoaineita korvataan vaihtoehtoisilla polttoaineilla, ja suurimmat päästöt syntyvät prosesseista, joissa sementin pääraaka-aine kalkkikivi kuumennetaan.
– Näemme kiinnostavia kehitysaskelia vaihtoehtoisissa materiaaleissa, kuten vulkaanisessa tuhkassa ja masuunikuonassa, jotka voivat vähentää prosessipäästöjä. Mutta päästäksemme nettonollaan ja jopa negatiivisiin päästöihin, tarvitaan hiilidioksidin talteenottoa, Comstedt Webb sanoo.
Kuinka suuri merkitys nykyisillä panostuksillanne CCS-teknologiaan on ilmastosiirtymän kannalta?
– Erittäin suuri, suurempi kuin mitä ihmiset yleensä ehkä uskovat. Kun Sliten tehtaan hiilidioksidipäästöt, jopa 1,8 miljoonaa tonnia vuodessa, otetaan talteen, Ruotsin hiilidioksidipäästöt vähenevät 4 prosenttia! CCS-panostus on keskeinen avain sekä Ruotsin että Euroopan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja koko rakennussektorin muutoksessa, sanoo Karin Comstedt Webb.
Hiilidioksidi erotetaan savukaasuista, otetaan talteen ja varastoidaan merenpohjan alle
Heidelberg Materials on työskennellyt neljän vuoden ajan uuden CCS-laitoksen rakentamiseksi Brevikin sementtitehtaalle, muutaman kymmenen kilometrin päähän Oslosta etelään. Laitos on integroitu olemassa olevaan tehtaaseen sen ollessa toiminnassa ja on nyt valmis testaukseen ennen käyttöönottoa vuonna 2025, kertoo Karin Comstedt Webb:
– Kaikki on nyt valmista. Sekä hiilidioksidin talteenottolaitos että hiilidioksidin kuljetus- ja varastointiketju ovat paikoillaan. Ja kiinnostus uutta tuotettamme, evoZero®-sementtiä, kohtaan on suurta. Sen avulla on mahdollista rakentaa betonia, jonka nettohiilipäästöt ovat nolla.
Brevikissä Heidelberg Materials on valinnut amiiniteknologian hiilidioksidin erottamiseen muusta kaasusta ja vesihöyrystä, joita syntyy sementin valmistuksessa.
– Savukaasut johdetaan amiiniliuoksen läpi, joka sitoo hiilidioksidin. Nesteseos pumpataan sen jälkeen sylinteriin, jota voi verrata suureen vedenkeittimeen, missä hiilidioksidi erotetaan amiineista. Tämän jälkeen hiilidioksidikaasu jäähdytetään ja puristetaan korkeassa paineessa nesteeksi, joka varastoidaan väliaikaisesti säiliöihin kuljetusta varten, selittää Karin Comstedt Webb.
Talteen otettu hiilidioksidi kuljetetaan Øygardenin välivarastointiasemalle Bergenin ulkopuolella Norjassa, josta se pumpataan pysyviin geologisiin varastoihin merenpohjan alle Pohjanmerellä.
Sliten seuraava askel
Brevikin CCS-laitoksesta saadut opit hyödynnetään yli neljä kertaa suuremman CCS-laitoksen kehittämisessä Gotlannin Slitessä sijaitsevalle sementtitehtaalle. Sliten tehdas tuottaa tällä hetkellä noin kolme neljäsosaa Ruotsin sementtitarpeesta. Tavoitteena on, että vuodesta 2030 alkaen Sliten CCS-laitos talteenottaa tehtaan kaikki fossiiliset ja biogeeniset hiilidioksidipäästöt.
Mitkä ovat Sliten CCS-hankkeen suurimmat haasteet?
– Se, että tarvittavat luvat ja rahoitus saadaan ajoissa kuntoon, ja erityisesti sähkönsaanti. Sliten tehtaan ilmastosiirtymä on täysin riippuvainen siitä, että sähköverkko päivitetään hyvissä ajoin ennen vuotta 2030, jotta voidaan varmistaa riittävä sähkön ja tehon saatavuus. Tehtaan tehontarve kasvaa nykyisestä 45 megawatista 250 megawattiin, joten on ratkaisevan tärkeää, että kahden uuden voimajohtokaapelin käyttöönotto mantereelta Gotlantiin pysyy aikataulussa vuoteen 2030 mennessä, sanoo Karin Comstedt Webb.
Sekä Brevikin että Sliten tehtaat nykyisin Vattenfallin asiakkaita
– Meillä on hyvä ja rakentava yhteistyö Vattenfallin kanssa, kun hankimme sähköä, jolla on minimaalinen ilmastovaikutus, ja yhdessä voimme edistää parempaa tehotasapainoa sähköverkossa.