EPD

Miksi valita sähköä, jolla on ympäristötuoteseloste?

Julkaistu: 2019-06-03 Päivitetty: 2024-06-27 kl. 05:38

Därför ska du välja EPD-märkt el-logo

Ympäristöraportointi on olennainen osa liiketoimintaa. Markkinat ja asiakkaat edellyttävät, että tuotteet ja palvelut tuotetaan mahdollisimman kestävästi ja ympäristöystävällisesti. Ympäristötyöstä on myös tärkeää kertoa helposti ymmärrettävästi. 

EPD-ympäristötuoteseloste (Environmental Product Declaration) on sertifioitu asiakirja, joka raportoi ympäristötiedot elinkaaren näkökulmasta. EPD antaa tietoja resurssien käytöstä, syntyneistä päästöistä, jätteistä, kierrätyksestä ja maankäytöstä jokaista tuotettua kilowattituntia kohden. Tiivistettynä EPD antaa selvityksen kokonaisympäristökuormituksesta "kehdosta hautaan".

Mitkä ovat vahvimmat argumentit EPD:llä varustetun sähkön valinnalle?

 • Läpinäkyvyys ja raportointi

  Ympäristöraporttien ja vuosikertomusten ISO-sertifioidut tiedot johtavat yksinkertaistettuun ja läpinäkyvään ympäristöraportointiin. Suurelta yritykseltä vaaditaan vastuullisuusraportti, ja selvitystyö helpottuu, jos alusta alkaen on käytetty EPD-ympäristötuoteselosteella varustettua sähköä.
 • Kolmannen osapuolen tarkastus

  EPD merkitsee automaattisesti kolmannen osapuolen tarkastusta – se on takuu alkuperämerkinnästä ja elinkaarianalyysistä. Kolmannen osapuolen tarkastuksesta vastaa Environdec.
 • Oman kulutuksen ja omien kustannusten hallinta

  Kun oman energiankulutuksen vaikutukset ovat selvillä, energiankäyttö voidaan optimoida mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Tiedot, jotka yritys saa EPD:n kautta, mahdollistavat vertailut ja näyttävät, miten vähentynyt energiankäyttö johtaa konkreettisin parannuksiin ympäristön osalta. Tietoja voidaan myös käyttää esimerkiksi vastuullisuusraportissa, mutta ennen kaikkea niillä voidaan saada aikaan kustannussäästöjä.
 • Vihreän rahoituksen arviointi ja peruste

  EPD-ympäristötuoteselosteella varustettu sähkö antaa suuremmat mahdollisuudet kiinteistöjen LEED-sertifiointiin ja ilmastokirjanpidon esittämiseen kasvihuonekaasupöytäkirjan ja/tai CDP:n (Carbon Disclosure Project CDP) mukaan. CDP pitää yllä globaalia tietojärjestelmää sijoittajille, yrityksille, kaupungeille tavoitteena käsitellä niiden ympäristövaikutusta. Kasvihuonekaasupöytäkirja puolestaan tarjoaa standardeja, opastusta, työkaluja ja koulutusta yrityksille ja viranomaisille, jotta ne voivat mitata ja käsitellä ympäristöön vaikuttavia päästöjään.
 • Ilmastokompensaation peruste

  Vaikka hankittava sähkö olisi kestävää, kuten vesi- tai tuulivoimaa, kaikella sähkönkulutuksella on elinkaaren näkökulmasta ympäristövaikutusta. Sataprosenttiseen ilmastoneutraaliuteen vaaditaan sähkön elinkaarinäkökulman mukainen peruste, mikä saadaan EPD:n kautta. EPD:llä varustettu sähkö on kolmannen osapuolen ISO-sertifioinnin (ISO 14025) mukaisesti hyväksymä ja antaa mahdollisuuden ilmastokompensaatioon.
 • Hyödyksi markkinoinnissa ja viestinnässä

  EPD-ympäristötuoteselosteella varustetun sähkön käyttöä voidaan hyödyntää markkinoinnissa ja viestinnässä. Se lisää tuotteen, palvelun tai kiinteistön arvoa, sillä EPD:llä yritys osoittaa arvostavansa ympäristöä ja kestävää energiajärjestelmää.

vastuullisuusraportti

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje