Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu

Olisiko nyt energia-analyysin aika?

Julkaistu: 2020-04-09 Päivitetty: 2023-12-14 kl. 12:09

Olisiko nyt energia-analyysin aika?

Mikäli koronavirus on supistanut yrityksen tuotantoa, saattaa olla sopiva hetki tarkastella laajemmin yrityksen energiankäyttöä. Nyt on hyvä tilaisuus tehdä energia-analyysi.

Ensin kannattaa miettiä, kuinka hyvin yrityksen energiankulutus vastaa yrityksen tuotantoa. Sen jälkeen voi laatia toimintasuunnitelman, joka pohjautuu seuraavaan kolmeen vaiheeseen.

Energia-analyysi ja vertailu

Tilanne, jossa tällä hetkellä elämme, tarjoaa hyvän tilaisuuden paneutua perinpohjaisesti energiankulutukseen. Kulutuksen ollessa matala tai nolla tietää selkeän perustason, joka auttaa erottamaan käytön normaalista toiminnasta. Teillä on mahdollisuus tutkia erilaisia käyttömalleja laittamalla koneita ja varustusta päälle ja päältä pois nähdäksenne, kuinka paljon sähköä ne todellisuudessa kuluttavat.

Tarkastelkaa ensin tuntikulutuksia normaalin viikon osalta, aikaa ennen koronavirusta. Kuinka suuri sähkönkulutus on tuotannon supistuttua verrattuna siihen, kun koneet pyörivät täysillä? Onko ero oikeaa suuruusluokkaa? Seuraako kulutuskäyrä tuotantoajankohtaa?

Sen jälkeen tarkastelkaa tuntikulutuksia yhden viikon ajalta tuotannon supistuttua koronan takia ja verratkaa niitä tuotannon osalta normaaliin viikkoon. Onko jäljelle jäänyt kulutustaso realistinen suhteessa supistuneeseen tuotantoon? Voiko sähkönkulutus yhden koronaviikon aikana olla se taso, joka pätee myös normaalin viikon ns. tehottomaan aikaan?

Tutkikaa myös mahdollisuutta sopeuttaa yrityksen pääsulakekoko ja siirtosopimuksen tehohinnoittelu. Jos maksatte korkeammasta tehosta kuin mitä käytätte, voi olla syytä vaihtaa se, jos ei pysyvästi niin ainakin tilapäisesti.

Kiertäkää, kuunnelkaa, katsokaa ja kyseenalaistakaa


Yrityksen tilojen ollessa tyhjinä on hyvä tilaisuus tutkia tilat perusteellisesti. Saattaa olla, että löydätte keinon vähentää kulutusta vain siitä syystä, että kerrankin on aikaa tilojen perusteelliselle läpikäynnille.

Käykää etenkin nämä läpi: 

  • Ilmanvaihto. Ovatko virtaukset ja ajat sopeutettu olemassa oleviin erilaisiin tarpeisiin?
  • Valaistus. Onko valaistus tarkoituksenmukainen? Toimiiko valaistuksen ohjaus kunnolla?
  • Lämpö. Ohjautuuko lämpötila toiminnan tarpeiden mukaan?
  • Paineilma. Onko vuotoja? Onko kompressorien suuruus sovitettu tarpeiden mukaan?

Ylläolevien pohjalta voi laatia käyttöstrategian, joka mahdollistaa hyvät edellytykset tuotannolle.

Kunnossapito

Kun yrityksen toimipaikalla ei ole tuotantoa tai sitä on rajoitetusti, on loistava tilaisuus toteuttaa kunnossapitotoimenpiteitä. Miksi ette mittaisi, tiivistäisi, puhdistaisi tai säätäisi eri järjestelmiä? Voitte myös asentaa kulutusmittarin saadaksenne selville suurikulutuksiset kohteet. Siitä on apua arvioitaessa eri toimenpiteiden takaisinmaksuaikaa. Kun tuotanto käy säästöliekillä, ette häiritse tai tule häirityiksi kunnossapitotöissä.

Kohti älykästä energiankäyttöä

Kannattaa myös ottaa tilaisuudesta vaarin ja opastaa työntekijöitä älykkääseen energiankäyttöön. Henkilöstön työskennellessä kotona tai ollessa tilapäisesti lomautettuja monella on ylimääräistä aikaa. Kun käytte asioita yhdessä läpi, voitte löytää parannusmahdollisuuksia sekä tämänhetkiseen tilanteeseen että siihen hetkeen, kun toiminta on taas täydessä vauhdissa. Jos tällaista opastusta täydentää kotioloihin sopivilla vinkeillä, lisää se sitoumusta ja kaikkien kykyä toimia kestävämmän ja fossiilivapaan yhteiskunnan hyväksi.

Nyt voi myös olla hyvä ajankohta laatia yritykselle energiatehokkuussuunnitelma. Mitä se sisältää, sen löydät täältä.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje