Ilmastoneutraali sähkö

8 tapaa tehostaa toimiston energiankulutusta

Julkaistu: 2020-06-07 Päivitetty: 2023-12-14 kl. 12:06

h_lNxVXLqrDqb2kyrixW3lMmUl7n-aBRzJUzyvzD7_-b6rfUxzfvRAPvrAusQt463Hoj1pMDVKbwLInP1M3xETXae5jkAYgGT8P4hqmv57MTle4NnKk6MIk18JWXG2bq

Energiankäyttöä tehostamalla pienennät paitsi kustannuksia myös yrityksen hiilijalanjälkeä. Energiankäytön tehostamista edellyttävät myös energiatehokkuusdirektiivi ja yhteiskuntavastuuraportti. Olemme koonneet avuksesi käytännön vinkkejä toimiston energiankäytön tehostamiseen.

Investoinnit energian käytön tehostamiseen

Usein energian kulutusta on mahdollista vähentää yllättävän paljon yksinkertaisilla toimenpiteillä ja pienillä investoinneilla tai jopa kokonaan ilman investointeja. Monet vinkeistä eivät sisällä lainkaan investointeja, ja jos ne sisältävät - kiinnitä huomiota käyttökustannuksiin, ei pelkästään ostohintaan.

TCO-merkityt laitteet ovat esimerkki hyvästä investoinnista energian käytön tehostamiseen - käyttökustannukset muodostavat usein jopa 80 prosenttia laitteen kustannuksista sen käyttöiän aikana. TCO-sertifiointi on kestävyyssertifiointi IT-tuotteille. TCO-sertifiointi on saatavilla eri tyyppisille tuotteille, kuten esimerkiksi älypuhelimille ja näytöille, ja se takaa kestävyysvaatimusten täyttymisen elinkaarinäkökulmasta.

Webp.net-resizeimage (3) (1)

Käytä hyväksi ulkoilman kylmyyttä ja lämpöä

Toinen vinkki ei edellytä lainkaan investointeja: hyödynnä ulkoilman lämpötilaa. Palvelimet kuluttavat usein paljon energiaa, koska ne yrittävät pitää palvelinhuoneen lämpötilan sopivana. Jos palvelin on omassa kiinteistössä, huolehdi siitä, että palvelin ei sijaitse suorassa auringonvalossa. Käytä sen sisään ulkoilmaa ja yöilmaa ja jäähdytä palvelin luonnollisesti.

Vältä myös jäähdytystä vaativan laitteiston sijoittamista palvelimen läheisyyteen. Huolehdi siitä, että viileys ei vahingoita laitteita, joten selvitä ensimmäiseksi, minkälaista lämpötilaa ne sietävät.

Haluatko tietää, mikä on tärkein energiatehokkuuden työkalu? Se selviää täältä.

Muistilista – näin pienennät toimiston energiankulutusta

  1. Ota tietokoneiden virransäästötila käyttöön näytönsäästäjän asemesta.
  2. Pyydä työntekijöitä sammuttamaan tietokoneet, silloin kun ne ovat pidemmän aikaa käyttämättä.
  3. Käytä virtuaalipalvelinta tai pilvipalvelua. Palvelimet toimivat harvoin täydellä kapasiteetilla ja niiden käyttö kuluttaa energiaa sähkön sekä jäähdytyksen muodossa, kun palvelintilan ilman lämpötila yritetään saada sopivaksi. Jakamalla tilan muiden kanssa saat yhteistallennukseen liittyviä hyötyjä, jotka voivat pienentää kokonaiskapasiteetin tarvetta.
  4. Sijoita palvelin viileään tilaan. Jos palvelin on omassa kiinteistössä, palvelinhuone ei saa sijaita suorassa auringonvalossa. Hyödynnä viileämmän ulkoilman tuomaa luonnollista jäähdytystä. Tutki, miten korkeaa lämpötilaa laitteet kestävät, niin et jäähdytä enempää kuin on tarpeen.
  5. Älä sijoita palvelinhuoneeseen jäähdytystä tarvitsevia laitteita, koska vaikutus on silloin päinvastainen.
  6. Huolehdi, että valaistus ja lämmitys ovat käytössä vain tarvittavina aikoina käyttämällä ajastimia tai liiketunnistimia. Toimiston ei yleensä tarvitse viikonloppuisin olla yhtä lämmin kuin arkisin, ja liiketunnistimella valaistus se syttyy vain silloin, kun joku on paikalla.
  7. Säädä hissivalo siten, että se sammuu, kun hissi ei ole käytössä.
  8. Hanki TCO-merkittyjä laitteistoja pienimmän mahdollisen energiankulutuksen saavuttamiseksi. Käyttökulut ovat usein jopa 80 prosenttia laitteen kustannuksista sen käyttöiän aikana. Älä katso vain ostohintaa, vaan myös käyttökustannuksia.

Energiankulutuksen vähentäminen on ensimmäinen askel, joka yrityksen tulee ottaa, jos se haluaa suunnata kohti ilmastoneutraalia toimintaa ja ilmastoneutraalia sähköä. Lue lisää täältä.

trenspaning-2020-cta-fi