Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Energiatekniikka

Akkuvarasto takaa energian saannin - missä tahansa

Julkaistu: 2020-09-01 Päivitetty: 2020-09-01 kl. 07:01

akkuvarasto-saarelle-mukaan

Mitä ottaisit mukaasi autiolle saarelle? Northvolt ja Vattenfall toivovat, että vastaus tulee pian olemaan ”akkuvarasto”.

No, se on ehkä äärimmäinen esimerkki. Mutta ruotsalaisen valmistajan Northvoltin ja  Vattenfallin uusi akkuvarasto Voltpack Mobile System soveltuu erinomaisesti niin sanottuun ”saarekekäyttöön” – joka on hieman laajempi käsite, kuin ensi silmäyksellä voisi luulla. Saarekekäytöllä tarkoitetaan yksinkertaisesti sähköntuotantoa pienehköissä, maantieteellisesti rajatuissa yksiköissä, niin sanotuissa mikroverkoissa. Kyse ei siis ensisijaisesti ole pienestä veden ympäröimästä maa-alueesta.

Mutta epäilemättä akkujärjestelmä toimii erinomaisesti oikeassa saaressakin. Useimmat, jotka nykyisin tuottavat oman sähkönsä, tekevät sen aurinkopaneeleilla. Ongelmana on, että huonolla säällä aurinkopaneelit tuottavat vähemmän sähköä – ja yöllä ei lainkaan. Silloin energiavarastosta on hyötyä.

"Energiavarastointi takaa nopean virran saannin, kun asiakkaiden pitää laskea huippukapasiteettia tai verkkoliitännän kapasiteetti ei riitä", sanoo Torbjörn Johansson, Vattenfall Network Solutions Swedenin johtaja, lehdistötiedotteessa.

Monia käyttöalueita

Muita mahdollisia käyttöalueita ovat nykyisen sähköverkon vahvistaminen, energialähteenä sähkökatkosten aikaan tai sähköautojen lataaminen. Akkuvarasto voi myös olla ympäristöystävällinen vaihtoehto dieselgeneraattoreille, joita usein käytetään rakennustyömailla.

Tuote on osa ”Power as a service”-panostusta, jossa Vattenfall vastaa sijoituksesta, omistuksesta, vastuusta ja käytöstä. Jokainen akkuvarasto tuottaa 250 kW:n tehon, mutta koko järjestelmä on myös skaalattavissa. Viisi yksikköä voidaan kytkeä yhteen, jolloin kokonaiskapasiteetti on 1 225 kWh. Varastoitu energia voi riittää useita päiviä ja joskus viikkoja, kulutuksesta riippuen.

Kuva: Pontus Wellgraf/Unsplash