Norjalaishotelli tuottaa enemmän energiaa kuin käyttää

Julkaistu: 2020-02-12 Päivitetty: 2024-05-16 kl. 09:00

Norjalaishotelli tuottaa enemmän energiaa kuin käyttää

Parhaillaan rakennettavasta norjalaisesta Svart-jäätikköhotellista tulee maailman ensimmäinen ilmastopositiivinen hotelli, vaikka se sijaitsee napapiirin pohjoispuolella.

Svartista tulee maailman ensimmäinen energiapositiivinen hotelli, raportoi Condé Nast Traveler -lehti (linkki). Tämä tarkoittaa, että katon aurinkopaneelien ansiosta rakennus tuottaa enemmän energiaa kuin se tarvitsee – melkoinen urotyö, varsinkin kun huomioidaan, että rakennus sijaitsee napapiirin pohjoispuolella.

Projekti on arkkitehtitoimisto Snøhettan, matkailuyritys Arctic Adventures of Norwayn, konsultoivan insinööritoimisto Asplan Viakin ja ruotsalaisen rakennusjätti Skanskan yhteistyötä.vf_testSvartista tulee maailman ensimmäinen energiapositiivinen hotelli – melkoinen urotyö, varsinkin kun huomioidaan, että rakennus sijaitsee napapiirin pohjoispuolella. (Valokuva: Snøhetta)

- Tulevaisuudessa ilmastoneutraali hotelli on vähimmäisvaatimus, Kristian Edwards, Snøhettan arkkitehti, joka on suunnitellut tämän vallankumouksellisen rakennuksen, toteaa Condé Nast Travelerille.

Svartia rakennetaan norjalaiselle Svartisen-jäätikölle, ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2021 aikana. Arkkitehdit ovat hakeneet inspiraatiota hotellin vaikuttavaan ulkomuotoon norjalaisista kalajälleistä eli turskan kuivatukseen käytettävistä telineistä sekä perinteisistä kalastajamökeistä. Rakennuksen luonteenomaisten puupaalujen avulla minimoidaan hotellin fyysinen vaikutus merenpohjaan.

Snøhettan mukaan Svart on pohjoisin rakennus, jonka suunnittelussa on noudatettu niin sanottua Powerhouse-standardia, ja arkkitehdit joutuivat turvautumaan moniin uusiin konsteihin tarkkojen vaatimusten täyttämiseksi.

Korkeat vaatimukset – innovatiiviset ratkaisut

Snøhetta on muun muassa tutkinut sitä, miten auringonsäteet käyttäytyvät suurten tunturimassojen kanssa ja miten aurinko liikkuu paikalla vuorokauden aikana eri vuodenaikoina. Arkkitehdit ovat myös maksimoineet rakennuksen luonnollisen jäähtymisen ja lämpenemisen julkisivulla, joka peittää auringonvalon kesällä, ja suurilla ikkunoilla, jotka päästävät auringonvalon sisään talvella auringon paistaessa matalalta.

Rakennuksen energian tuotanto kompensoi myös rakennusvaiheen. Kun Svart on valmis, se tulee käyttämään 85 prosenttia vähemmän energiaa kuin muut vastaavan kokoiset modernit hotellit, ja ainoa tapa päästä hotellille on lautalla, joka sekin tulee olemaan ilmastoneutraali.

- Energiapositiivisen hotellin rakentaminen pienellä ilmastovaikutuksella oli tärkeä tekijä pyrittäessä luomaan kestävää matkailua paikkaan, jolle ovat tunnusomaisia harvinaiset kasvit, puhdas vesi ja Svartisen-jäätikön sininen jää, toteaa yksi Snøhettan perustajista Kjetil Trædal Thorsen.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje