Julkaistu: 2020-03-05 Lukemisaika: 2 min
Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuuFossiilivapaa

Sähkökäyttöisille lentokoneille tuulta siipien alle

Lataa PDF-tiedosto

Maalla liikkuvien ajoneuvojen sähköistäminen on täydessä vauhdissa. Entä siirrytäänkö myös lentoliikenteessä fossiilisista polttoaineista sähköön?

Ilmailuala painiskelee kasvavien kasvihuonekaasupäästöjen ja lisääntyvien kustannusten kanssa. International Energy Agencyn tietojen mukaan lentokoneiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet 30 prosentilla viiden viime vuoden aikana, ja vuonna 2018 ala vastasi 2,5 prosentista maailmanlaajuisista päästöistä.

Uusi pohjoismainen projekti haluaa tehdä jotain mullistavaa tämän suuntauksen kääntämiseksi. Juuri nyt testataan sähkökäyttöisiä lentokoneita Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa. Uuden pilottiprojektin Green Flywayn testilentoja toteutetaan Östersundin, Rörosin ja Trondheimin lentokenttien välillä.

Heart ES-19 -projektissa käytettävä kone valmistetaan ruotsalaisella Heart Aerospace -tehtaalla. Mallissa on tilaa 19 matkustajalle, ja sen toimintasäde on 400 kilometriä, joten se sopii lähinnä enintään tunnin kestäviin alueellisiin lentoihin.heart-aerospace

Kuva: Press/Heart Aerospace.

Kasvihuonekaasujen nollapäästöjen lisäksi lentokoneiden sähköistämisellä voidaan saada aikaan myös kustannussäästöjä. Heart Aerospace kertoo, että sähkökäyttöisen lentokoneen huoltokustannukset voivat olla jopa 90 prosenttia pienemmät kuin perinteisten lentokoneiden. Lisäksi siirtymällä polttoaineesta sähköön säästetään käyttökustannuksissa 50–70 prosenttia.

Pohjoismainen verkosto panostuksen takana

Green Flyway -projektin takana on pohjoismaisten toimijoiden verkosto, jossa on mukana koko ilmailuala. NEA:n (Nordic Network for Electric Aviation) tavoitteena on nousta maailman johtavaksi yritykseksi sähkökäyttöisten lentokoneiden alueella.

Green Flywayn projektipäällikkö Hans Dunder on sitä mieltä, että kehitys- ja tutkimustöitä on tehostettava, jotta tavoitteesta tulisi totta.

"Sen jälkeen tekniikkaa ja infrastruktuuria on testattava vaativassa ympäristössä eli sekä maassa että ilmassa. Tässä asiassa Green Flywayn testiareenasta tulee tärkeä osa NEA:n työtä", sanoo Hans Dunder lehdistötiedotteessa.

Projektissa testataan myös kauko-ohjattavia lennokkeja. NEA:lla on suunnitelmissa myös sen selvittäminen, miten lentokentät saadaan mukautettua sähköisen tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi, muun muassa latausinfrastruktuuria rakentamalla. Verkosto toivoo, että malli ja pohjoismainen testausareena houkuttelevat toimijoita ympäri maailmaa.

"Pohjoismaiden sääolosuhteet ovat erityiset. Jos lentokoneemme pystyvät lentämään Pohjoismaissa, ne pystyvät siihen myös muualla maailmassa", sanoo NEA:n projektipäällikkö Maria Fiskerud.

(Kuva: Ross Parmly/Unsplash)

Lataa artikkeli PDF:nä

Haluatko tallentaa tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alla olevasta painikkeesta, niin saat sen suoraan sähköpostiisi.