Ydinvoima

Tärkeä askel kohti uutta ydinvoimaa Ruotsissa

Julkaistu: 2023-11-02 kl. 12:58

Forsmarkin ydinvoimala

Ruotsin hallitus haluaa tehdä lakimuutoksia, jotka mahdollistavat uusien ydinreaktoreiden rakentamisen. Vattenfallin Desirée Comstedtin mukaan tämä on tervetullutta ottaen huomioon fossiilittoman energian kasvavan tarpeen.

Energiantuotannosta keskusteltaessa ydinvoiman rooli on kasvanut viime vuosina Ruotsissa. Maan hallitus on selvästi ilmaissut halunsa panostaa siihen ja teki lokakuun alussa lakiehdotuksen, joka mahdollistaisi uusien ydinreaktorien rakentamisen. Hallitus haluaa poistaa ympäristölaista säännökset, jotka rajoittavat reaktoreiden määrän maassa kymmeneen ja sallivat uusien reaktoreiden rakentamisen vain vanhojen korvaamiseksi. Ydinvoiman liiketoiminnan kehityksestä Vattenfallilla vastaava Desirée Comstedt toivottaa ehdotuksen tervetulleeksi.

Krönikör Desiree Comstedt-1-1Lakiehdotus on hyvä alku sille, että tulevaisuudessa voidaan rakentaa uutta ydinvoimaa uusille alueille. Näemme myös mahdollisuuksia rakentaa useita uusia reaktoreita nykyisten ydinvoimaloiden yhteyteen. Tulevina vuosikymmeninä uskomme erityisesti nykyisiin ydinvoimalaitoksiin, joissa on valmiina sähköverkkoon liittymismahdollisuus, osaamista sekä paikallista sitoutumista ja hyväksyntää. Fossiilittoman sähköntuotannon on kaksinkertaistuttava Ruotsissa muutamassa vuosikymmenessä, ja ydinvoima voi todella auttaa siinä. Tulevaisuudessa voimme kuvitella erilaisia teknisiä ratkaisuja eri tehoilla ja sovelluksilla – kaikkea sähköntuotannosta teollisiin prosesseihin ja vedyntuotantoon.

Desirée Comstedt näkee myös, että lakiehdotuksella on hyvä vaikutus tarvittavan osaamisen hankintaan.

– Se lähettää nuorille teknisille lahjakkuuksille viestin, että ydinvoima on tulevaisuuden ala, mikä on tärkeää koko toimialan kyvylle houkutella huomisen työntekijöitä ja johtajia.

Kannattavuus ratkaiseva 

Vaikka lakiehdotus antaa joitakin tarvittavista edellytyksistä uusien reaktoreiden rakentamiselle, on olemassa muita tärkeitä parametreja.

– Uuden ydinvoiman on tietenkin oltava kannattavaa. Se on voitava sijoittaa sopiviin paikkoihin ja rakentaa modulaarisella ja tehokkaalla tavalla, ja markkinoilla on oltava toimitusketjuja ja standardoitujen reaktorimallien välistä kilpailua, sanoo Desirée Comstedt.

Hän korostaa, että selkeä ja pitkäjänteinen energiapolitiikka on myös välttämätöntä.

– Lupaprosessien on oltava tehokkaita ja ennakoitavia. Uuden teknologian kaikki viranomaisvaatimukset on tiedettävä ennen rakentamista. Tarvitaan myös positiivista yleistä mielipidettä, joka meillä on Ruotsissa, sekä pitkäaikaisia poliittisia sopimuksia. Vattenfallilla olemme ilmaisseet, että kansallisella tasolla tarvitaan ydinvoimaohjelma. Sen tarve on käynyt ilmi myös Vattenfallin johdon tekemistä matkoista, oman tietämyksemme lisäämiseksi, sellaisiin maihin, jotka rakentavat uutta ydinvoimaa – kansallinen ohjelma-ajattelu on tarpeen myös uuden ydinvoiman rakentamiseksi Ruotsissa.

Ruotsin valtiopäivät äänestää lakiehdotuksesta 29. marraskuuta, ja lakimuutokset on ehdotettu toteutettavaksi jo vuodenvaihteessa.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje