Asiakkaat, Energian varastointi, Tekoäly

Boliden ja Vattenfall testaavat älykästä akkuvarastoa

akkuvarasto

Sähkön varastointi on teollisuudelle ratkaisevan tärkeää. Siksi Bolidenin lyijysulattamossa Landskronassa otetaan käyttöön älykäs akkuvarasto. Projektin takana ovat Vattenfall, Boliden ja Landskrona Energi.

Bolidenin Bergsöen lyijynkierrätyslaitoksessa Landskronassa on akkutekniikkaan perustuva energianvarastointijärjestelmä valkoisessa kontissa. Pilottiprojektina toteuttavan varaston tarkoituksena on muun muassa vähentää Bolidenin sähkökustannuksia.

Monica_SKG

"Boliden on yksi suurimmista sähköasiakkaistamme ja panostaa paljon fossiilipäästöjen vähentämiseen. Onnistumisen mahdollistamiseksi laadimme yhteistyössä strategioita ja ratkaisuja, kuten tämän akkuvaraston. Olemme iloisia, että saamme olla mukana", toteaa Monica Löf, Vattenfall Research and Developmentin projektijohtaja.


Varaston kapasiteetti on 1 MWh:a ja teho 0,5 MW:a. Varasto koostuu 24 akusta, jotka ovat samanlaisia kuin BMW i3 -sähköautossa. Ensimmäisessä vaiheessa varasto mahdollistaa Bolidenille kustannusten optimoinnin. Akkuja ladataan, kun sähkönhinta on alhainen, ja niiden varausta puretaan hinnan noustessa.

Itseoppiva ohjausjärjestelmä

"Varaston ohjausjärjestelmä on itseoppiva ja rakentuu joukosta algoritmeja sekä sää- ja käyttöennusteista. Aloitamme spot-hintoihin perustuvalla kustannusten optimoinnilla ja lisäämme sitten muita palveluja.

Esimerkkejä mahdollisista palveluista ovat verkon vakaus ja tehonvahvistus, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon."

"Tulemme lisäämään palveluja luodaksemme runsaasti lisäarvoa asiakkaalle. Emme vielä tarkalleen tiedä mitä tai kuinka monia palveluja tulemme tarjoamaan, koska tämä on täysin uutta."

Boliden bild beskuren-1Akkuvarasto Landskronassa.

Joustavuus vastata kasvaneeseen sähkön tarpeeseen 

Landskronan energiavarasto on pieni mutta strateginen osa suurempaa kokonaisuutta. Projektin onnistuessa voidaan vastaavia varastoratkaisuja toteuttaa tulevaisuudessa monien muiden suurten sähköasiakkaiden kanssa, millä tulee olemaan myönteinen vaikutus koko sähköverkkoon.

"Tässä projektissa olemme pyrkineet hahmottamaan akkuvaraston hyötyjä neljällä eri tasolla, nimittäin kantaverkon, alue- ja paikallisverkon sekä sähkönkuluttajan tasolla. Yhteiskunnan sähköistäminen luo monia uusia tarpeita verkossa. Yksi tapa vastata niihin on luoda lisää joustavuutta", Monica Löf toteaa.

Nykyisin sähköverkon kapasiteettivaje on ongelma lähinnä Skånessa, Tukholmassa ja Uppsalassa. Siellä akkuvarastoista voi tulla osa ratkaisua.

"Vain muutama vuosi sitten lähes kaikki sähkö saatiin ydinvoimasta tai vesivoimasta, kun taas nykyisin meillä on enemmän uusiutuvaa tuotantoa esimerkiksi aurinkoenergian tai tuulivoiman muodossa. Samalla kysyntä kuljetussektorilla ja teollisuudessa kasvaa sähköistämisen myötä. Yhdessä nämä tekijät aiheuttavat sähköverkkoon pullonkauloja, minkä vuoksi tarvitsemme lisää joustavuutta."

BatteryInsideAkkuvarasto sisältä.

Pilottiprojekti tulee saamaan seuraajia

Älykkäillä akkuvarastoilla tulee olemaan tärkeä rooli kulutuksen tasaamisessa ja verkon katkosten välttämisessä. Meneillään on jo tutkimusprojekti niin sanotuista joustavuusmarkkinoista, kuten esimerkiksi CoordiNet, joissa eri toimijat voivat joko vähentää kulutusta tai käynnistää tuotannon tarpeen mukaan.

"Projektiin osallistuminen ei edellytä akkuvarastoa, myös muut toimijat voivat säädellä kulutustaan. Akkujen etuna on kuitenkin, että ne reagoivat todella nopeasti ja se tapahtuu automaattisesti ohjausjärjestelmämme ansiosta", Monica Löf kertoo.

Jotta kaikki olisi asiakkaalle mahdollisimman helppoa, Vattenfall vuokraa akkuvaraston Bolidenille Power-as-a-Service-palveluna. Ruotsin Energiaviraston osittain rahoittama projekti päättyy heinäkuussa 2022.

"Tämä on pilottiprojekti, josta haluamme oppia mahdollisimman paljon. Tarkastelemme osaksi asiakkaan saamaa taloudellista hyötyä ja osaksi järjestelmän teknisen toiminnan toteutumista. Sen jälkeen voimme antaa Bolidenille tukea jatkossa ja myös tarjota palvelua toisille asiakkaille."

CUserssiauDesktopBild_Smart_energilagring_FI

ITEM-ohjausjärjestelmä
ITEM on Vattenfallin IT-alusta erilaisten energiapalveluiden optimoituun ohjaukseen. ITEM on laitteistoriippumaton ja käsittelee monia erilaisia tuotteita, ennen kaikkea akkuvarastoja, lämpöpumppuja ja aurinkopaneeleita. Ratkaisun vahvuus on edistyksellisissä optimointialgoritmeissa, jotka Vattenfall on kehittänyt sopiviksi eri markkinoille ja palveluille.


Valokuva: Linda Hallberg, Boliden