Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Asiakkaat, FCR

Näin FCR:stä tuli kestävä tulonlähde Grängesille

FCR

Vattenfallin asiakkaat voivat ansaita rahaa osallistumalla taajuuden säätöön sähköverkossa FCR:n avulla. Ruotsalainen alumiiniteknologiayritys Gränges on testannut uutta palvelua, ja  onnistuneen pilottihankkeen jälkeen yritys suunnittelee lisäresurssien liittämistä palveluun.

Vuosien 2020 ja 2021 aikana Gränges on tehnyt mittavia investointeja Finspångissa sijaitsevan tuotantolaitoksensa tehostamiseen ja laajentamiseen. Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa huomattavasti vuotuista kapasiteettia mutta samalla tehdä tuotannosta kestävämpää. Tämä on onnistunut mm. paremman logistiikan ja älykkäämpien kuljetusratkaisujen avulla samalla, kun yritys on kiristänyt energiankäytön kestävyystavoitteitaan.

"Vattenfall on ollut sähköntoimittajamme jo pitkään, ja viime vuonna ryhdyimme ostamaan sähköä vain uusiutuvista energialähteistä, sanoo Grängesin tuotannon tekninen johtaja Michael Sunström.

FCR-palvelulla, jossa sähköasiakkaat myyvät joustavaa sähkönkulutustaan ​​sähköverkon tasapainottamiseksi, on suora kytkös uusiutuvan energian tuotantoon. Mitä enemmän sähköntuotannossa käytetään aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa, sitä enemmän tarvitaan taajuuden säätämistä. 

Läs mer om vikten av effektbalans i nätet

Ansaitse rahaa osallistumalla taajuuden säätöön

FCR (Frequency Containment Reserve) tarkoittaa, että sähköasiakkaiden sähköresursseja suljetaan väliaikaisesti, kun sähköverkon taajuutta on lisättävä. Eniten tehoa syntyy, kun suuret sähkönkuluttajat, kuten Gränges, liittyvät verkkoon.

- Kuulin FCR:stä ensimmäisen kerran asiakastapaamisen yhteydessä Vattenfallilla. He selittivät, miten palvelu toimii, ja sen jälkeen analysoimme, mitä laitteita voisimme väliaikaisesti kytkeä irti ilman, että se häiritsisi tuotantoa, Michael Sunström kertoo.

- Ensin tutkimme mahdollisuutta kytkeä pois ilmanvaihto, mutta sen antama hyöty olisi ollut vähäinen. Kun sitten teimme laskelman uuneillemme, asiat alkoivat näyttää todella mielenkiintoisilta.

Gränges - endast för artikel 2

Itse kartoituksen parhaiten liitettäviksi soveltuvista laitteista Gränges teki yhteistyössä Vattenfallin ja teknologiayhtiö Sympowerin kanssa. Sympower toimittaa ja asentaa laitteistot ja ohjelmistot järjestelmän toimintaa varten.

Yksittäisillä lyhyillä käyttökatkoksilla ei vaikutusta tuotantoon

Gränges aloitti kytkemällä järjestelmään kaksi suurta harkkojen lämmitysuuniaan. Tekniikan käyttöönotto kesti jonkin aikaa, mutta maaliskuussa kaikki oli asennettu ja koekäytetty.

- Sen jälkeen meillä on ollut kolme-neljä parin minuutin kestoista käyttökatkosta, eivätkä ne ole vaikuttaneet tuotantoon lainkaan. Laitoksessamme on suuret lämpöpuhaltimet, jotka pitävät uunien lämpötilan korkeana, vaikka ne sammuisivat 15-20 minuutin ajaksi. Tämä on meille erinomainen asia, sillä valmiudessa olosta maksetaan riippumatta siitä, hyödynnetäänkö FCR:ää vai ei, Michael Sunström sanoo.

Gränges - endast för artikel-1

Kaikki hoituu täysin automaattisesti Sympowerin sovelluksen kautta. Mutta jos Gränges esimerkiksi haluaisi estää laitteiden pysäytyksen kriittisinä aikoina, se on mahdollista.

- Tällä hetkellä siihen ei ole tarvetta, mutta on tärkeää, että yhteys voidaan katkaista tarvittaessa.

Joustava konsepti, jota useampien  kannattaisi  hyödyntää

Michael Sunströmin mukaan Gränges liittää kaikki sähköharkkojen lämmitysuuninsa FCR:ään kesän kuluessa. Syksyllä myös sulattamoon ja valimoon on tulossa pari induktiouunia.

- Myös ne toimivat kokonaan sähköllä ja tulevat tuottamaan todellista lisäpotkua. Mutta ennen niiden liittämistä meidän on tehtävä perusteellinen riskianalyysi. Induktiouuneja on ehkä säädettävä enemmän kuin lämmitysuuneja niiden erilaisen tekniikan takia.

Michael Sunström on enemmän kuin tyytyväinen järjestelmän toimintaan Grängesissä.

- Jo käynnistysvaiheessa se toimi erittäin sujuvasti, ja nyt haluamme viedä FCR:tä muualle. Meillä on esimerkiksi ollut tapaamisia Finspångin muiden teollisuuslaitosten kanssa, ja niissä ollaan erittäin kiinnostuneita. On hienoa voida auttaa! Michael Sunström sanoo.

Haluatko tietää lisää FCR:stä? Lataa oppaamme.

New call-to-action

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje