Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Uusiutuva energia, Fossiilivapaa, Asiakkaat

FCR:stä tuli Bikupa Datacenterille win-win

FCR:stä tuli Bikupa Datacenterille win-win

Uusiutuva energia asettaa uusia vaatimuksia sähköjärjestelmän tuotannon ja kulutuksen väliselle tasapainolle. Taajuusohjauksen avulla sähkönkuluttajat voivat kuitenkin tukea sähköverkon vakautta. Bikupa Datacenter on toistaiseksi suurin ruotsalainen toimija taajuusohjatussa reservissä yhteistyössä Vattenfallin ja Sympowerin kanssa. Tulos on osoitus siitä, että kestävä kehitys on kannattavaa kaikille osapuolille.

Lähes kaikki yritykset puhuvat nykyään kestävän kehityksen tärkeydestä. Hive Blockchain, kanadalainen kasvavan lohkoketjusektorin yritys, haluaa osoittaa sen ennemmin teoilla kuin sanoilla. Siksi yritys valitsi uuden palvelinkeskuksensa sijoituspaikaksi Ruotsin fossiilisten polttoaineiden maiden sijasta. Ja tästä syystä he tarttuivat nopeasti pyyntöön myydä joustavaa sähkönkulutustaan tukeakseen sähköverkon vakaata taajuutta ja mahdollistaakseen uusiutuvan energiatuotannon lisäystä.

– Olen erittäin ylpeä tästä projektista. Kun Vattenfall kertoi FCR:stä, tunsin heti, että se oli meille täydellinen tilaisuus. Jotkut sanovat, että uusiutuvan energian läpimenoajat ovat liian pitkiä, mutta tämä osoittaa kuinka väärässä he ovat. FCR:llä on tärkeä on tärkeä rooli matkalla kohti kestävää maailmaa, kertoo Tobias Ebel, Hive Blockchainin hallituksen jäsen puhelimessa Saksasta.

Vapauttaa jopa 10 MW sähköverkkoon

FCR on lyhenne, joka on peräisin nimestä Frequency Containment Reserve. Se tarkoittaa lyhyesti, että luodaan energiavarasto, jolla tasapainotetaan sähköverkon taajuuteen vaikuttavia nopeita muutoksia. Sähköjärjestelmä on nimittäin riippuvainen tuotannon ja kulutuksen välisestä tasapainosta ja toimii parhaiten 50,00 Hz:n taajuudella. Säästä riippuvaisen uusiutuvan energian osuuden kasvaessa tarvitaan suurempia reservejä, jotka voivat tarjota uusia ansaintamahdollisuuksia yrityksille, joiden sähkönkulutus on joustavaa.

Bikupa Datacenter aloitti viime syksynä Vattenfallin kanssa FCR-D-palvelun. Projektissa on kyse yhteistyöstä kysyntäjouston asiantuntijan Sympowerin kanssa. Sympower tukee projektia teknisellä ratkaisulla, jonka avulla palvelinkeskukset voivat osallistua FCR:ään. Käytännössä palvelu tarkoittaa, että Bikupa Datacenter katkaisee prosessinsa, jos sähköverkon taajuus laskee alle 49,90 Hz:n siihen asti, kunnes taajuus on palautunut. Sähkön kuluttajan myymä tuote on siis taajuusreservi. Keskeytykset ovat lyhyitä ja harvinaisia, joten niiden vaikutus on minimaalinen.

– Voimme katkaista 115 000 tietokoneen virran yhdessä sekunnissa Bikupa Datacenterissä. Taajuuden aktivoiduttua viimeistään 15 minuuttia kuluttua koneet käynnistyvät uudelleen. Tämä on reilusti alle 1 prosentti kokonaisajastamme, mutta silti voimme vapauttaa jopa 10 MW FCR:n sähköverkkoon. Meille se on osoitus siitä, että toteutamme tehokkuutta ja kestävää kehitystä koskevan visiomme, Tobias Ebel sanoo.IMG_20200515_080251-1-1

Win-win -tilanne kaikille osapuolille

Hänen mukaansa FCR sopii erityisen hyvin Bikupa Datacenterille, koska datakeskus turvaa vain oman yhtiönsä toiminnan. Siksi suuren osan kapasiteetista sulkeminen lyhyiksi ajoiksi ei tuota ongelmia. Samalla Tobias Ebel korostaa, että tämä on ratkaisu, jonka useimpien hajautettujen palvelinkeskusten pitäisi hyödyntää - jopa niiden, joilla on ulkopuolisia asiakkaita.

– Tällä hetkellä Euroopassa on palvelinkeskuksia sadan kilometrin etäisyydellä toisistaan ja niiden energiankulutus on valtava. Uskallan väittää, että suurin osa näistä voidaan sisällyttää FCR:ään. Jos haluaa tehdä maailmasta paremman paikan, se on mahdollista. Kyse on vain ajattelutavan muuttamisesta.

Kyse on tietysti myös taloudellisista kannustimista. Kun asiakas pääsee osaksi FCR:ää, hän voi aktivoida ostamansa tuotteen ja saada korvauksen kutakin tuntia kohden. Yritykset saavat siis maksun valmiudesta ja voivat FCR:n avulla hyödyntää yhä vaihtelevampaa sähköverkkoa. Hive Blockchainille raha ei kuitenkaan ole ollut ensisijainen tavoite.

– Haluamme elää oppiemme mukaisesti ja osoittaa vastuullisuutemme. Mutta totta kai kyseessä on nelinkertainen win-win: se on hyvä asia meille, Vattenfallille, sähköverkolle ja ilmastolle. FCR on loistava esimerkki siitä, että kestävä kehitys voi olla kannattavaa kaikille, Tobias Ebel sanoo.

Lue lisää ansaintamahdollisuuksista FCR:n avulla.

Tue siirtymistä fossiilittomaan tuotantoon

FCR-markkinat eivät ole uusi asia. Eri tuotantolaitokset, kuten vesivoima, ovat toimittaneet sähköä sähköverkon alusta lähtien. Uutta on kuitenkin se, että sähkön käyttöpaikat ovat  vuodesta 2019 lähtien alkaneet toimittaa sähköä Ruotsissa - mahdollisuus, joka on ollut olemassa Suomessa jo pitkään. Bikupa Datacenter ja Hive Blockchain ovat Vattenfallin tähän asti suurimmat kumppanit hankkeessa Ruotsissa. Tobias Ebel toivoo nyt, että yhä useammat datakeskukset löytäisivät FCR:n tarjoamat hyödyt.

– Autat sähköverkkoa, tuet siirtymistä fossiilittomaan tuotantoon ja ansaitset samalla rahaa. Tietenkin haluamme tehdä tätä tunnetuksi! Saksassa emme valitettavasti ole yhtä pitkällä kestävän kehityksen ratkaisuissa kuin Ruotsissa ja Suomessa, mutta asenne on mielestäni muuttumassa. Kaikki haluavat pelastaa maailman – mutta miten se tehdään? FCR on yksi vastaus tähän kysymykseen

Haluatko tietää lisää FCR:stä? Lataa oppaamme.New call-to-action