Uusiutuva energia, Fossiilivapaa, Asiakkaat

Datakeskukselle läpinäkyvää energian toimitusta

datakeskus

Datakeskusyhtiö Conapto on tehnyt sopimuksen fossiilittomasta ja täysin läpinäkyvästä sähköntoimituksesta. Tämän mahdollistaa Vattenfallin 24/7-ratkaisu, jonka avulla asiakas voi seurata energialähdettä ja siten omaa ilmastovaikutustaan – vuorokauden ympäri.

Marraskuun 1. päivästä lähtien Conapto, jolla on kaksi datakeskusta Tukholmassa, voi seurata, mistä energialähteestä käytettävä sähkö on peräisin. Vattenfallin ja Microsoftin kehittämän ainutlaatuisen ratkaisun ansiosta kulutus ja tuotanto sovitetaan yhteen 24 tunnin tasolla vuositason sijaan.

9117054556bda90b_org-1– Tämä on aivan uusi läpinäkyvyyden taso, jonka ansiosta voimme saada Vattenfallin avustuksella juuri sellaista energiaa kuin haluamme. Valvomalla käyttöä tällä tavalla voimme varmistaa, että sitoumuksemme 100-prosenttisesti fossiilittomaan sähköön todella pätee kaikkiin käyttökohteisiin. Voimme myös nähdä, miten käyttömme sopii tuotantoprofiiliimme valitsemiemme energialajien osalta ja näyttää asiakkaillemme kaiken reaaliajassa, sanoo Conapton toimitusjohtaja Håkan Björklund.

Uusiutuvan energian kysyntä kasvaa

Conaptolla on selkeä kestävyystavoite koko arvoketjussa. Selkeyden lisäksi 24/7-ratkaisu mahdollistaa energiankulutuksen aktiivisen mukauttamisen saatavuuden mukaan.

– Lisäksi voimme mukauttaa kulutusta erilaisten energialähteiden käytettävyyden mukaan. Tämä on meille ja asiakkaillemme suuri askel eteenpäin pyrkiessämme toteuttamaan tavoitteemme olla Tukholman kestävin datakeskusoperaattori, sanoo toimitusjohtaja Håkan Björklund.

Energian tuotanto kuuluu maailman suurimpiin hiilidioksidipäästöjen lähteisiin, ja yhä useampi yritys sitoutuu käyttämään 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Myös yksityisasiakkaat voivat tehdä sen sopimalla siitä, että he ostavat vain fossiilittomista ja/tai uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä.

Aurinko-, tuuli- ja vesivoiman saatavuus vaihtelee kuitenkin ulkoisista olosuhteista, kuten vuodenajasta, säästä ja tuulesta riippuen. Nykyajan eurooppalainen järjestelmä varmistaa, että myyty sähkömäärä vastaa tuotettua määrää. Alkuperätakuut heijastavat keskimääräistä kulutusta ja tuotantoa pitkällä aikavälillä, käytännössä vuoden aikana. Alkuperätakuut koskevat tietyn jakson kokonaismääriä, eivät hetkellistä kulutusta ja tuotantoa.

Fossiilitonta ja läpinäkyvää

Vattenfallin 24/7-ratkaisua kehitettiin pilottiprojektissa yhdessä Microsoftin kanssa vuonna 2019. Se on mahdollista yhdistämällä Microsoftin Azure IoT Centralin tietoja Vattenfallin energiantuotannosta reaaliaikaisesti mittaavan älykkään sähkömittarin tietoihin.

Conapto on Microsoftin jälkeen ensimmäinen yritys, joka ottaa ratkaisun käyttöön.

b346fc26e55cc2ec_org-1-Vesi- ja tuulivoiman valinnan lisäksi 24/7-ratkaisumme on ympäristömerkitty ympäristötuoteselosteen (Environmental Product Declaration) mukaisesti. Yhteistyö on todella hyvä esimerkki siitä, miten Vattenfall toteuttaa tavoitteensa fossiilittoman elämän mahdollistamisesta läpinäkyvällä tavalla, sanoo Pohjolan yritysmyynnin johtaja Matts Wesslén Vattenfallilta.

Datakeskusyrityksillä on tiukat vaatimukset, mitä tulee niiden suorituskykyyn. Tämänkaltaiset ratkaisut mahdollistavat sähkönkulutuksen seuraamisen energialähteeseen saakka, samalla tarkkuudella kuin koko niiden muukin toiminta.

Small Screen 72 DPI-Vattenfall_Markus_Melin_02_2021-1
 Yksi, joka oli mukana kehittämässä 24/7-ratkaisua   yhdessä Microsoftin kanssa oli Vattenfallin   strateginen energianeuvonantaja Marcus Melin.
 – Intuitiivisesti kaikki ymmärtävät, ettei aina ole   tuulta tai aurinkoa, kun tarvitaan sähköä, mutta   todellisuudessa vain harvat tietävät mitä sähköä he   saavat tunti tunnilta. On uskomattoman hienoa, että   Conapto otti ratkaisumme osaksi ympäristötyötään,   Marcus Melin sanoo.

 


Lue lisää 24/7-ratkaisusta

Jos on Conapton tavoin allekirjoittanut sopimuksen fossiilittomasta sähköstä ja täysin läpinäkyvästä sähköntoimituksesta 24/7-ratkaisun avulla, on päässyt pitkälle kestävän sähkönkulutuksen osalta. Sähköntoimittajaa valittaessa on ajateltava monia asioita. Sähkönhankinnan oppaassamme luettelemme tärkeimmät näkökohdat, jotka tulee ottaa huomioon sähköntoimittajaa valittaessa.
New call-to-action

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje