Luonnon monimuotoisuus

Ankeriaiden matkaa Sargassomerelle seurataan satelliiteilla

Julkaistu: 2024-05-22 Päivitetty: 2024-05-22 kl. 05:45

Ankeriaita kaadetaan säiliöstä kuljetusautoon
Viime vuonna Ruotsissa kuljetettiin ennätysmäärä ankeriaita Vänern-järvestä mereen. Tällä kertaa niiden 7 000 kilometrin matkaa kohti kutualueita Sargassomerellä seurataan tarkasti satelliitin avulla.

Ankerias on erittäin uhanalainen, punaisella listalla oleva laji. Mahdollisia syitä sen vähenemiselle ovat liiallinen kalastus, vaellusesteet kuten vesivoimalaitokset tai kastelupadot, luonnollisten elinympäristöjen väheneminen, muuttuvat merivirrat ja lajia kohdanneet sairaudet. Vuodesta 2011 alkaen Vattenfall on osallistunut Ruotsissa toteutettavaan hankkeeseen, joka pyrkii vahvistamaan ankeriaskantaa. Vänern-järvellä, joka on EU:n suurin järvi, tämä tarkoittaa ankeriaiden pyydystämistä silloin, kun ne ovat saavuttaneet sukukypsyyden ja tunnetaan hopea-ankeriaina. Tämä tapahtuu yleensä 15–20 vuoden iässä.

Ankeriaat kuljetetaan erityisellä, tarkoitusta varten suunnitellulla "Eels on wheels" -kuljetusautolla Göta-joen alajuoksulle. Viimeisen vesivoimalaitoksen, Lilla Edetin, alapuolella ankeriaat vapautetaan jälleen. Sieltä ne lähtevät matkaamaan 7 000 kilometriä kutupaikoilleen Pohjois-Atlantin Sargassomerelle. 

Vattenfall ostaa jopa 90 prosenttia Vänern-järvellä pyydystetyistä hopea-ankeriaista kalastajilta ja vapauttaa ne lisääntymään sen sijaan, että ne päätyisivät ihmisten ruokapöytään.

Vuonna 2023 tehtiin uusi ennätys, kun yli 13 000 ankeriasta siirrettiin vesivoimalaitosten ohi Göta-joessa. Vuosien mittaan yli 130 000 näistä pitkulaisista kaloista on käyttänyt "Eels on Wheels" -kuljetusta.

- On ilahduttavaa, että nämä "Eels on Wheels" kuljetukset toimivat niin hyvin. Tämä on teollisuuden oma aloite ja tutkimukset osoittavat, että kuljetuksilla tuetaan ankeriaskannan vahvistumista, sanoo Erik Sparrevik, Vattenfallin ympäristöasiantuntija.

Seurataan satelliittien avulla

Vuonna 2023 useille ankeriaille asennettiin satelliittilähettimet yhteistyössä Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston (SLU) kanssa. Lähettimet kiinnitetään ankeriaiden selkään niiden pyydystämisen yhteydessä ja ne tallentavat kalojen liikkeet. Tietyn ajanjakson jälkeen lähetin irtoaa ankeriaasta ja nousee pintaan, jolloin kerätyt tiedot voidaan lähettää satelliitin kautta tutkijoille. Tällä tavalla ankeriaiden matkaa kohti Sargassomerta voidaan seurata.

Samankaltainen tutkimus satelliittilähettimillä tehtiin vuonna 2011. Se osoitti muun muassa, että ruotsalaiset ankeriaat eivät ui lähintä reittiä Englannin kanaalin kautta. Sen sijaan ne suuntaavat pohjoiseen, kiertävät Shetlannin saaret ja kääntyvät sitten etelään Azorien suuntaan. Tuolloin lähettimien paristot kestivät vain kolme kuukautta, kun ankeriaat olivat juuri Irlannin edustalla. Nyt paristojen kapasiteetti on moninkertainen ja tutkijat toivovat, että tämä tutkimus tuottaa paljon enemmän tietoa.

- Ankerias on kiehtova olento ja on niin paljon, mitä emme vielä tiedä siitä. Kukaan ei ole aiemmin seurannut ankeriaita koko matkalta Ruotsista Sargassomerelle ja on erittäin mielenkiintoista saada tämän tutkimuksen tulokset syksyllä, sanoo Erik Sparrevik.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje