Aurinkoenergia

Aurinkoenergiaa ja akkuja - ilman tukia

Julkaistu: 2025-02-18 Päivitetty: 2025-02-18 kl. 12:56

Lampaat laiduntavat aurinkopaneelien ja tuuliturbiinien lähellä.

Vattenfall panostaa voimakkaasti aurinkoenergian laajentamiseen. Satoja megawatteja aurinkoenergiaa ja akkuvarastoja tullaan asentamaan vuosittain. Ei Euroopan aurinkoiseen etelään, kuten voisi olettaa, vaan Saksaan – ilman tukia. Kerromme miksi.

Vattenfall aikoo ottaa käyttöön noin 500 megawattia aurinkovoimaa ja 300 megawattia suuria akkuvarastoja vuosittain – aina yhdistelmänä ja usein maatalous-PV:n muodossa. Maatalous-PV (agri-PV) tarkoittaa aurinkosähköjärjestelmien yhdistämistä maataloustoimintaan siten, että aurinkopaneelit asennetaan viljelyalueille, laitumille tai kasvihuoneisiin. Jo vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla valmistuu viisi uutta suurta aurinkovoimalaa.

- Tällä hetkellä mikään ei ole edellisempaa kuin aurinkoenergia, sanoo Björn Piske, Vattenfallin Saksan-aurinkoenergiakehityksen johtaja. - Saksassa tarvitsemme kaiken saatavilla olevan sähköntuotannon – sähköautoille, teollisuuden murrokseen, kotien lämmitykseen ja muuhun. Jopa yhdistettynä akkuvarastoihin aurinkoenergia on edullisin uusiutuvan energian muoto.

Kun Piske aloitti uransa aurinkovoiman parissa 17 vuotta sitten, Euroopan tärkeimmät aurinkovoimamarkkinat olivat Espanja ja Italia. - Näissä maissa on luonnollisesti enemmän auringonsäteilyä kuin meillä, ja tuolloin investoinnit kannattivat vain siellä. Tänään aurinkopaneelien hyötysuhde on kasvanut merkittävästi, mikä tekee investoinneista kannattavia myös Saksassa – ilman tukia, hän sanoo.

Hybridivoimalat tarjoavat etuja

Suunniteltujen aurinkovoimaloiden kapasiteetti vaihtelee noin 50 megawatista 240 megawattiin, mutta ne rakennetaan aina hybridivoimaloiksi, mikä tarkoittaa, että aurinkopaneelit yhdistetään akkuvarastoihin.

- Hybridivoimaloilla on monia etuja. Esimerkiksi verkon kapasiteetti on lähes aina haaste, ja akkujen avulla voimme lieventää tätä ongelmaa sekä tarjota erilaisia tase- ja taajuuspalveluita. Lisäksi akut auttavat siirtämään sähköä myös illalla tai yöllä, kun tuotantoa ei ole. Tämä on tärkeää, koska kun aurinko paistaa meidän paneeleihimme, se paistaa myös kaikkien muiden paneeleihin. Akut mahdollistavat tuotetun sähkön jakamisen ajallisesti niille tunneille, jolloin sitä tarvitaan eniten. Jo muutaman tunnin siirtäminen tekee merkittävän eron, Piske kertoo.

Aurinkoenergia ja maatalous – kannattava yhdistelmä

Aurinkovoimaa kritisoidaan usein siitä, että paneelit vievät maa-alaa, mikä voi haitata maanviljelijöiden liiketoimintaa. Tästä syystä monet Vattenfallin aurinkovoimahankkeet toteutetaan maatalous-PV-ratkaisuina, joissa paneelien alle ja ympärille jätetään tilaa viljelylle tai karjankasvatukselle.

Vattenfall otti käyttöön ensimmäisen maatalous-PV-pilottihankkeensa, Symbizonin, Alankomaissa vuonna 2024. Jo saman vuoden lopulla avattiin ensimmäinen täysimittainen maatalous-PV-puisto Saksassa, Tützpatz. Tässä 79 megawatin aurinkopuistossa Pohjois-Saksassa suuri osa alueesta on varattu siipikarjan kasvatukseen, ja sinne voi mahtua jopa 15 000 kanaa.

- Aurinkovoiman ja perinteisen maanviljelyn yhdistäminen tekee investoinnista entistä kannattavamman maanviljelijöille, koska se tuo lisätuloja. Tämä puolestaan tukee alueen yhteisöä. Uskon, että maatalous-PV on tullut jäädäkseen, ja aiomme pitää johtavan asemamme tällä markkinalla, Piske sanoo.

Aurinkoenergiaa huomaamattomasti

Kaikkiaan Vattenfallilla on Saksassa 11 gigawatin aurinko- ja akkuvoimaloiden hankesalkku. Muutaman vuoden kuluessa merkittävä osa näistä hankkeista on toivottavasti toteutettu, ja ne auttavat tarjoamaan uusiutuvaa energiaa Saksan kotitalouksille ja teollisuudelle.

- Suurimpia kehitystä ajavia tekijöitä ovat paneelien alhainen hinta ja se, että aurinkovoiman asentaminen on nopeaa ja helppoa verrattuna muihin energiantuotantomuotoihin. Lisäksi aurinkovoima on suhteellisen huomaamatonta – esimerkiksi 100 megawatin laitos voidaan piilottaa helposti pensasaidan taakse.

Aurinkoenergiaan liittyy myös demokraattinen ulottuvuus, Piske sanoo:
- Kun käynnistämme hankkeen, otamme alueen yhteisön mukaan, kutsumme asukkaita osallistumaan kokouksiin ja keskusteluihin, kuuntelemme heidän näkemyksiään ja muokkaamme suunnitelmiamme niiden mukaan. Tällä tavoin aurinkoenergia on todennäköisesti demokraattisin energianlähde – ainakin verrattuna siihen, miten muut energiantuotantohankkeet Saksassa toteutetaan.

Lähde: Germany, a hot spot for solar farming

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje