FI

Vattenfall ja Finnwind toteuttavat suuren aurinkovoimalaitoksen

Julkaistu: 2018-03-23 Päivitetty: 2023-01-24 kl. 11:03

Vattenfall ja Finnwind toteuttavat suuren aurinkovoimalaitoksen

Vattenfall toteuttaa suuren aurinkovoimalaitoshankkeen yhdessä Finnwindin kanssa. Kyseessä on Järvenpäähän nouseva Lidlin uusi jakelukeskus, jonka katolle asennetaan 1 600 aurinkopaneelin aurinkovoimala (500 kWp). Aurinkovoimalan tuotto on 10 % korkeampi kuin tyypillisessä tasakatolle tehdyssä aurinkosähköjärjestelmässä.

– Vattenfallilla on paljon kokemusta uusiutuvan energian tuotannosta. Nyt rakennettava jakelukeskus sopii erinomaisesti konseptiimme, jossa toimimme yhdessä paikallisten kumppaniemme kanssa ja autamme asiakkaitamme toteuttamaan hiilineutraaliutta edistäviä projekteja, Vattenfallin Suomen toimitusjohtaja Elina Kivioja sanoo.

Aurinkosähkö tekee tosissaan tuloa Suomen markkinoille. Viimeksi kuluneen vuoden aikana monet suuryritykset ovat alkaneet panostaa aurinkosähköön; aurinkosähkö on erittäin kannattava investointi sellaisissa kohteissa, joissa sähkönkäyttö ajoittuu samaan aikaan auringonpaisteen kanssa.

Nyt rakennettavassa kohteessa sähköä tarvitaan paljon jäähdytykseen. Kohde on siltä osin poikkeuksellinen, että aurinkosähkö on ollut mukana suunnittelusta lähtien. Aurinkopaneelit voidaan kiinnittää suoraan kantavaan rakenteeseen ja nostaa irti katosta. Tämä mahdollistaa paneeleille paremman asennuskulman ilman riskiä, että voimakkaat tuulet liikuttaisivat paneeleita. Tällöin muun muassa lumi valuu hyvin pois paneelien päältä, ja lisäksi alla oleva katto pysyy vapaana esimerkiksi korjauksia tai lumenpoistoa varten.

Uudisrakentamisessa kannattaa jo suunnitteluvaiheessa huomioida aurinkopaneelien asennusmahdollisuus vähintään niin, että katto mitoitetaan kestämään suurempaa kuormaa. Aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä on yli 30 vuotta, jona aikana se tuottaa investointikustannuksensa takaisin noin kolminkertaisesti.

Järvenpään jakelukeskus ja aurinkosähköjärjestelmä on määrä ottaa käyttöön syyskuussa 2018.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje