Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Uusiutuva energia

IKEA matkalla kiertotalouteen – tarkastaa 10 000 tuotetta

Julkaistu: 2020-08-20 Päivitetty: 2024-05-16 kl. 06:49

ikea-kiertotalous

Ruotsalaisen huonekalujätin satsaus älykkääseen kotiin ja kestävyyteen on jo hyvässä vauhdissa. Seuraava vaihe on siirtyminen kiertotalouteen.

”Kestävämpi arki” lukee Ikean nettisivuilla – ja toki se sopii hyvin yhteen yhtiön liiketoiminnan ja imagon kanssa. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään uusi satsaus, sillä Ikea julkaisi jo useita vuosia sitten raportin siitä, miten se pyrkii vähentämään ilmastovaikutusta kaikilla toiminnan osa-alueilla.

Älykäs koti on tärkeä osa kestävyystyötä kuluttajatasolla ja konsepti, johon Ikeassa uskotaan vahvasti.

”Tämä ei ole mikään lyhytaikainen trendi vaan muutos siinä, minkälaista elämä kodissa tulee olemaan, miten koti tulee toimimaan”, totesi Ikean Smart Home -osa-alueen tuotekehitysjohtaja Björn Block Ny Teknik -lehdelle jo 2018.

Ikea muun muassa myy Trådfri-nimisiä LED-lamppuja ja Fyrtur-pimennysverhoja, ja yhteistyössä amerikkalaisen valaistusasiantuntija Sonoksen kanssa markkinoille on tuotu älykkäät Symfonisk-kaiuttimet. Kaikki kytketään yhteen perusyksiköllä ja ohjataan Ikea Smart Home -sovelluksella.

Kiertotalous seuraava vaihe

Ikea ei kuitenkaan tyydy älykkääseen kotiin ja uuteen kestävyysnäkökulmaan. Nyt Ikea käy läpi koko liiketoimintansa ja tavoitteena on siirtyä kiertotalouteen vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä 70 prosenttia Ikean tuotteista valmistetaan uusiutuvista tai kierrätetyistä raaka-aineista, kirjoittaa Dagens Industri. Se on lupaava luku, mutta tosiasiassa vain 10 prosenttia tuotteista koostuu kierrätetystä materiaalista. Kiertotalouteen siirtyminen tarkoittaa kuitenkin, että kaikki tuotteet pitää voida kierrättää, ja sen saavuttamiseksi pitää kierrätyksestä ensin tehdä mahdollista. Siksi tänä kesänä tarkastetaan koko valikoima – kaikki 10 000 huonekalua, työkalua ja älylaitetta.

”Kyse on tuotteiden designin täydellisestä uudistamisesta. Mutta samalla arvioimme uusia palveluja ja varaosia, jotka helpottavat tuotteiden käsittelyä tai luovuttamista eteenpäin muille”, sanoo Ikea-tavaramerkin omistavan Inter Ikean kestävyysjohtaja Lena Pripp Kovac Dagens Industri -lehdelle.

Työssä on kyse muun muassa siitä, että huonekalujen korjaukset ja niiden osien vaihtaminen tehdään helpommaksi. Myös huonekalujen vuokraus on kestävyyskonsepti, joka voi tulla entistä yleisemmäksi tulevaisuudessa, ja Ikea testaa jo ajatusta yritysasiakkaiden kanssa.

(Kuva: Ikea/Press)