Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu

Kolme tutkimusaluetta, joista et ole kuullut

Julkaistu: 2020-09-29 Päivitetty: 2020-09-29 kl. 07:26

kolme-innovaatiota

Tutkimus etenee koko ajan, ja joskus voi olla vaikea pysyä perässä. Tässä on innovaatioita, joista et ole kuullut, mutta jotka voivat muuttaa elämäsi tulevaisuudessa.

Litiumrikkiakut

Sähköautot valtaavat markkinoita. Nykyaikainen litiumioniakku sopii täydellisesti juuri autoihin, joissa se auton alustaan asennettuna mahdollistaa pitkän käyttösäteen. Ei ihme, että perinteiset automerkit seuraavat Teslaa tekniikassa, jonka uskotaan edustavan tulevaisuutta. Samanaikaisesti sähköinen lentoliikenne ei ole edistynyt vastaavasti, ja suuri syy siihen on juuri akkutekniikka. Nykyiset akut ovat aivan liian raskaita useimpiin lentokoneisiin eivätkä tarjoa riittävää käyttösädettä painoyksikköä kohden.

Kehitys on kuitenkin nopeaa. Litiumrikkiakut on uusi tekniikka, jonka energiatiheys on paljon parempi kuin litiumioniakuilla, kirjoittaa alan asiantuntija Mark Crittenden artikkelissaan insinöörijärjestö IEEE:n kotisivulla. Tulokset ensimmäisistä testeistä ovat positiivisia, hän toteaa, mutta nähtäväksi jää, laskevatko litiumrikkiakkujen hinnat samalla tavalla kuin niiden edeltäjän. Vasta silloin tekniikka on valmis yleiseen käyttöön.

Halvempaa ja tehokkaampaa kastelua aurinkoenergialla

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijat ovat luoneet uuden mallin suositusta tippukastelujärjestelmästä, ja se on valloittanut maataloussektorin. Tippukastelu voi vähentää maatilan veden tarvetta 60 prosenttia ja samalla kasvattaa satoa jopa 90 prosenttia verrattuna perinteisiin kastelutapoihin. Tämän järjestelmän asentaminen voi kuitenkin olla kallista. MIT:n tutkijat ovat kuitenkin ilmoittaneet läpimurrosta, joka vähentää jyrkästi kustannuksia.

Tutkijatiimi on optimoinut suuttimien ja putkien geometrian siten, että järjestelmän paine voi olla paljon alhaisempi ilman, että kastelusta pitää tinkiä. Se myös vähentää kastelusta maanviljelijälle aiheutuvia energiakustannuksia. Järjestelmä toimii aurinkoenergialla, mikä on tärkeää siksi, että pienemmät tilat, joilla ei ehkä ole pääsyä julkiseen sähköverkkoon, voivat parantaa kastelunsa laatua ja ajan mittaan saada paremman sadon.

Zk-Snark – digitaalisen turvallisuuden salaussopimus

Kuvittele maailma, jossa voit todistaa, että taloutesi on riittävän hyvässä kunnossa asunnon vuokraamiseen tai lainan saamiseen ilman, että sinun pitää luovuttaa palkkatietojasi tai todistusta työsuhteestasi. Tai että voit hakea työtä antamatta henkilökohtaisia tietoja ja taata, että kaikki tiedot CV:lläsi ovat tosia. Siitä voi tulla todellisuutta uudella salaustekniikalla ”zk-Snark”. Luit aivan oikein. Nimi ei salaustekniikkaa pahenna!

Zk-Snark tulee sanoista ”zero-knowledge succinct non-interactive argument of knowledge”, ja tekniikasta povataan seuraavaa läpimurtoa salauksessa, alkuperämerkinnöissä ja henkilökohtaisessa tietoturvassa. Konsepti perustuu lohkoketjutekniikkaan. Osapuolten välillä vaihdetaan niin sanottu ”zero-knowledge”-sopimus, ja järjestelmä takaa nopeasti kaikki tiedot ilman, että niitä jaetaan julkisesti. Menetelmän kannattajat uskovat, että zk-Snark merkitsee lohkoketjun laajamittaista käyttöä, koska tekniikka on suhteellisen halpa ja vaatii vähemmän resursseja ja todennusprosessi on riittävän nopea käytettäväksi arkipäiväisesti. Kuka tietää, vaikka vain muutaman vuoden kuluttua zk-Snark-sopimus vahvistaa, että ostamasi vihreä sähkö on todella peräisin uusiutuvista lähteistä?

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje