Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu

Miten käy ilmastotyölle kriisin jälkeen?

Julkaistu: 2020-06-15 Päivitetty: 2023-01-24 kl. 06:46

tuulivoimaa-maalla

Kriisitilanteessa on vaarana, että ilmastotyö jää sivuraiteelle tai unohdetaan kokonaan. Koronapandemia voi vaikuttaa vihreisiin energiainvestointeihin pitkälle tulevaisuuteen. Kukaan ei tiedä, tuleeko vaikutus olemaan positiivinen vai negatiivinen.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA pelkää, että pandemialla ja sitä seuranneella taantumalla tulee olemaan negatiivinen vaikutus maailmanlaajuiseen uusiutuvan energian käyttöön siirtymisessä. Sekä aurinkoenergia että tuulivoima ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina, mutta ilman investointeja ja valtiollisia tukia kehitys voi hidastua merkittävästi.

IEA:n mukaan koronapandemian vaikutus vihreään energiaan siirtymiseen riippuu kahdesta muuttujasta. Toinen on se, kuinka kauan eristys ja yhteiskunnan toimintojen sulkeminen kestävät. Toinen on talouden elvytyspakettien ajoitus ja laajuus.

Pandemian vuoksi on vaarana, että ala kohtaa vastustusta monelta eri taholta. Esimerkiksi tuotantopysäytyksistä johtuva osien puute voi myöhästyttää projekteja, mistä voi seurata, että ne jäävät paitsi tänä vuonna maksettavaksi tarkoitetuista tuista. Vaarana on myös, että jotkut tuet peruutetaan kokonaan, kun yhteiskunta priorisoi koronakriisistä toipumisen ilmastotyön sijasta, IEA kirjoittaa.

Elvytys ja ilmastotyö käsi kädessä

Yhteiskunnan uudelleen käynnistämisen ja vihreiden investointien ei tarvitse olla toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Ne voivat kulkea käsi kädessä, vakuuttaa IEA:n yhteistyöorganisaatio IRENA (International Renewable Energy Agency) uudessa raportissaan.

Organisaation puheenjohtaja Francesco La Camera toteaa kommentissaan, että ”koronapandemia on paljastanut suuret puutteet nykyisessä järjestelmässä”, ja vaatii uusiutuvan energian investointien jatkamista elvytyksen käynnistämiseksi.

IRENA:n raportin mukaan vihreiden investointien lisääminen aikaisemmista tasoista kautta maailman voi tuottaa 98 miljardin dollarin kasvun maailmanlaajuiseen BKT:hen. Se nelinkertaistaisi sektorin työpaikkojen määrän, ja vähentäisi lisäksi hiilidioksidipäästöjä jopa 70 prosentilla.

"Sisällyttämällä energiamuutoksen laajempaan elvytyspanostukseen maat voivat saavuttaa useita ilmastotavoitteita ja taloudellisia virstanpylväitä samalla, kun työskennellään sellaisen tulevaisuuden eteen, jossa ketään ei jätetä pulaan", La Camera toteaa.

"Vihreä elvytys on elintärkeää, kun kamppailemme ulos koronakriisistä. Se tulee hyödyttämään maailmaa sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti, mutta myös sosiaalisesti."

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje