Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu

Näin kiinteistön arvo kasvaa energian käytön tehostamisen myötä

Julkaistu: 2020-02-13 Päivitetty: 2024-07-02 kl. 10:30

Näin kiinteistön arvo kasvaa energian käytön tehostamisen myötä

Vihreät talot ovat tulleet yhä tavallisemmiksi – mutta mikä vaikutus ilmastoälykkäillä investoinneilla on kiinteistöjen arvoon?

Viimeisen vuosikymmenen aikana esimerkiksi kiinteistöyhtiöt AMF ja Vasakronan ovat työskennelleet energian käytön vähentämiseksi – näistä panostuksista kumpikin yhtiö on saanut Veckans Affärer -lehden energiankäytön tehostamispalkinto E-prizen kategoriassa kiinteistöt ja julkinen sektori.

AMF laski energiankulutusta kiinteistöissään 30 prosenttia vuosien 2009–2014 aikana samalla, kun kiinteistöjen arvo kasvoi noin puoli miljardia kruunua.

Vasakronan vähensi energiankulutustaan 25 prosenttia vuosina 2009–2013, mikä merkitsi noin 100 miljoonan kruunun kustannussäästöjä vuodessa. Tämä puolestaan johti 2 miljardin kruunun arvon nousuun koko kiinteistökannassa (linkki 2). Lisäksi hiilidioksidipäästöt vähenivät 96 prosenttia.

- Energiatyömme todistaa, että on täysin mahdollista tehdä hyvää liiketoimintaa ja samalla huomioida ilmastokysymys, Vasakronanin toimitusjohtaja Fredrick Wirdenius toteaa.

Vasakronanin mukaan energian käytön tehostamisen aloittaminen on helppoa. Kaikessa on kyse selkeistä tavoitteista työntekijöiden ja asiakkaiden sitouttamiseksi. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain. Yhtiö korostaa myös, miten tärkeää on seurata työtä ja nostaa esiin työntekijöitä, jotka ovat tehneet erityisen fiksuja ja tehokkaita panostuksia.

Vihreät kiinteistöt ”pakollisia”

Vuonna 2018 voimaan tulleen ilmastolain mukaan Ruotsin pitkän tähtäimen tavoitteena on saavuttaa kasvihuonekaasujen nollanettopäästöt viimeistään vuonna 2045 (linkki 3). Se tarkoittaa suuria muutoksia monella alalla, ei vähiten rakennus- ja kiinteistösektoreilla.

Skanskan toimitusjohtaja Jan Odelstamin mukaan vihreiden kiinteistöjen toteuttamisessa on jo päästy pitkälle.

- Nykyisin vaatimuksena ovat vihreät kiinteistöt. Paine ja kiinnostus on kasvanut valtavasti, hän totesi Fastighetsvärlden-lehden haastattelussa marraskuussa 2019.

Samalla hän huomauttaa, että ehdottomasti suurimmat edistysaskeleet ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi voidaan tehdä juuri rakennusalalla.

- Ympäristöystävällinen rakentaminen on ratkaisevaa onnistumisen kannalta. Joka siinä onnistuu, tulee saamaan uusia sopimuksia, Jan Oldestam toteaa.

Sertifioinnille kovat vaatimukset

Skanska käyttää amerikkalaista Leed-sertifiointijärjestelmää kaupallisten kiinteistöjensä ympäristöluokitteluun. Sertifiointi luokittelee kiinteistöt useissa kategorioissa, kuten lähiympäristö, veden ja energian käyttö, rakennusmateriaalit ja sisäilmasto.

Monet panoksista, joita sertifioinnin saamiseen vaaditaan, eivät ole edes uusia. Vihreä sähkö, jätteiden lajittelu ja lähes vihreät liikenneyhteydet ovat esimerkkejä yksinkertaisista aloitteista, joilla saadaan pisteitä – ja mahdollisesti nostetaan kiinteistöjen arvoa.Vattenfall-bakgrund-1-solceller (1)- Kootut tiedot osoittavat, että aurinkopaneelien asennus lisää kiinteistön myyntihintaa runsaat 14 prosenttia, toteaa Tom Douglas, Vattenfallin asiakaslähtöisistä energiaratkaisuista vastaava analyytikko.

Aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa

Ruotsin suurin tutkimus aurinkopaneeleilla varustettujen asuntojen myyntihinnoista saatiin päätökseen viime vuoden elokuussa. Tutkimus on Vattenfallin (linkki 5) ja Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston (SLU) yhteistyöprojekti, jossa tilastot 8 000 aurinkopaneeliasennuksesta on koottu yhteen 50 000 myynnin kanssa vuosilta 2012–2018.

SLU:n Axel Bolin suoritti tutkimuksen osana maisterintutkintoaan. Hänen mukaansa sekä ympäristöystävällisyys että alhaisemmat kustannukset tekevät aurinkopaneeleilla varustetuista kiinteistöistä houkuttelevampia.

Hän saa tukea Tom Douglasilta, joka on Vattenfallin asiakaslähtöisistä energiaratkaisuista vastaava analyytikko:

- Kootut tiedot osoittavat, että aurinkopaneelien asennus lisää kiinteistön myyntihintaa runsaat 14 prosenttia. Tämä on keskiarvo ja vaikutus voi vaihdella tapauksesta riippuen, hän toteaa Expressen-lehdelle.

--> Lue lisää energiatehokkuudesta