Ilmastoneutraali sähkö, Asiakkaat

Lentokenttäkaupunki kohoaa ilmastoneutraalilla sähköllä

Julkaistu: 2023-02-22 Päivitetty: 2023-02-27 kl. 15:07

AVIA Real Estate Oy kehittää lentokenttäkaupunkia ilmastoneutraalilla sähköllä

Kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö AVIA Real Estate valitsi sähkösopimukseksi Vattenfallin ilmastoneutraalin ydinvoiman. Aviapoliksen alueen aktiivinen kehittäjä tavoittelee toiminnassaan hiilipäästöttömyyttä.

170 000 neliön verran hotellihuoneita, toimistorakennuksia, edustustiloja, pysäköintitaloja, varastoja ja rahtiterminaaleja Helsinki-Vantaan lentoaseman välittömässä läheisyydessä. Kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö AVIA Real Estate Oy perustettiin vuonna 1999 kehittämään lentoasema-alueen toimitiloja. Ja sitä se on todella tehnyt. Tänä päivänä yhtiön 16 kiinteistöä tarjoaa toimitilat yli 80 vuokralaiselle. 

-Toimitilojemme ovet aukeavat lentokentälle, kuvailee AVIA Real Estate Oy:n kiinteistöpäällikkö Mikko Jokipii. 

-Suurimmalle osalle vuokralaisistamme lyhyt matka kentälle on liiketoiminnan edellytys.

Picture2-1

AVIA Real Estaten toimitiloja käyttävät muun muassa lentoyhtiöiden henkilökunta, maahan tavaraa tuovat logistiikkayritykset ja lentoliikenteen maapalveluita tuottavat yritykset.  Lentoaseman kupeessa viihtyvät myös he, jotka haluavat toimia kansainvälisessä ympäristössä ja hyödyntää hyvät kulkuyhteydet.

Elinkaarianalyysiin perustuva EPD tarjoaa useita etuja. Läpinäkyvyyden ansiosta sähkön ympäristövaikutus saadaan selville, ja se mahdollistaa konkreettiset toimet.

AVIA Real Estate on ollut Vattenfallin asiakas jo vuodesta 2017 lähtien. Alkuvuodesta 2023 käytetty energiamuoto kuitenkin vaihtui Vattenfallin ilmastoneutraaliksi ydinvoimaksi. Vattenfallin kaikella tuuli-, vesi ja ydinvoimalla on EPD-ympäristötuoteseloste Pohjoismaissa. Sen ansiosta asiakas saa takuun siitä, että sähkö on peräisin valitusta energialähteestä. Elinkaarianalyysiin perustuva EPD tarjoaa useita etuja. Läpinäkyvyyden ansiosta sähkön ympäristövaikutus saadaan selville, ja se mahdollistaa konkreettiset toimet.

-Tavoitteenamme on leikata kiinteistöjemme energiankulutusta 30 prosentilla vuoteen 2028 mennessä, Jokipii kertoo. 

Ilmastonmuutoksen torjunnassa ydinvoimalla onkin merkittävä rooli, sillä sen tuotantoprosessissa ei aiheudu lainkaan kasvihuonekaasupäästöjä. Ilmastoneutraali sähkösopimus pitää huolen siitä, että myös tuotantolaitosten rakentamisesta, käytöstä ja alasajosta syntyvät päästöt kompensoidaan. Kun kaikki sähkön elinkaaren aikaiset kasvihuonepäästöt kompensoidaan tällä tavoin, sähköllä ei ole lainkaan vaikutusta ilmastoon – se on siis ilmastoneutraalia. 

Vastuullisuus tuo toimintaan lisäarvon

AVIA Real Estaten vastuullinen toiminta näkyy muussakin kuin sähkösopimuksessa.

“Viime vuosien aikana olemme tehneet paljon toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi. Olemme muun muassa uusineet kiinteistöjen valaistuksia ja kaukolämpöjärjestelmiä sekä optimoineet lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä”, Jokipii kertoo.

Yhtiö on myös mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa. Kampanjaan osallistumisen myötä AVIA Real Estate tehosti entisestään jo käynnissä ollutta energiansäästöohjelmaansa, jonka tavoitteena on leikata energiankulutusta 30 prosenttia. 

- Tärkeimmät toimenpiteet ovat sisätilojen lämpötilan laskeminen, ilmanvaihtokoneiden käytön tehostaminen ja sähkönkäytön vähentäminen eri keinoin. Meillä on jo oma aurinkovoimala, ja tulemme lisäämään aurinkopaneelien määrää tulevissa kiinteistöprojekteissamme.

Vastuullisuus on lisäarvo, jonka välitämme toimitilojemme kautta vuokralaisillemme.

Vastuullisuuteen liittyvät vaatimukset ja toiveet lisääntyvät jatkuvasti erityisesti kansainvälisissä pörssiyrityksissä. AVIA Real Estaten ilmastoystävälliset toimet eivät ole jääneet asiakkailta huomaamatta.

- Palaute ulkopuolelta on ollut todella positiivista. Vastuullisuus on lisäarvo, jonka välitämme toimitilojemme kautta vuokralaisillemme.

Fiksun energiankäytön puolesta

AVIA Real Estatella on suunnitteilla Aviapoliksen alueelle noin 400 000 neliömetrin verran rakennuksia. Yksi uudishankkeista on Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalialueen viereen rakennettava Suomen suurin hotelli. 

- Hotellissa tulee olemaan 13 kerrosta, yli 700 huonetta ja suora sisäyhteys terminaaliin sekä juna-asemalle, Jokipii kertoo.

Hotellin on tarkoitus valmistua vuoden 2024 aikana. AVIA Real Estatelle kiinteistöjen kasvava määrä tarkoittaa samalla enemmän energiatehokkaita ratkaisuja.

- Ilmastoystävälliset valinnat ovat osa yhtiömme vastuullisuusohjelmaa. Haluamme kantaa kortemme kekoon fiksun energiankäytön puolesta.

Näin AVIA Real Estate on mukana hyvissä asioissa, joita ilmastolle on tapahtumassa

  • Energialähteenä Vattenfallin ilmastoneutraali sähkö.
  • Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen remontoimalla.
  • Oma aurinkovoimala ja aurinkopaneelien lisärakentaminen. 
  • Yleisvalaistuksen vähentäminen ja led-valoihin vaihtaminen.
  • Toimistokiinteistöjen huonelämpötilojen alentaminen.
  • Päästöttömän ja uusiutuvan kaukolämmön käyttö.


Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje