
– Yritykset eivät halua ainoastaan sanoa käyttävänsä uusiutuvaa energiaa, vaan pystyä todistamaan sen tunti tunnilta. Kyse on sekä uskottavuudesta että edelläkävijyydestä ilmastosiirtymän edistämisessä, sanoo Marcus Melin, Vattenfallin yritysasiakkaiden energia- ja ympäristökysymysten neuvonantaja.
Mitä 24/7 matching tarkoittaa?
Perinteiset sähkösopimukset perustuvat alkuperätakuisiin, joiden mukaan yrityksen vuosikulutus vastaa uusiutuvan energian tuotantoa. Tämä ei kuitenkaan takaa, että kulutettu sähkö olisi tiettynä ajankohtana ollut uusiutuvaa.
24/7-matchingissa energiankäyttöä tarkastellaan tuntitasolla, mikä tarkoittaa:
- Pelkästään uusiutuvaa energiaa, joka tunti. Yritys voi todistaa, että sen sähkönkulutus on joka hetki vastannut uusiutuvan energian tuotantoa.
- Enemmän hallintaa. Laajemmat mahdollisuudet mukauttaa energiankäyttöä uusiutuvan sähkön saatavuuden mukaan.
- Mahdollisuus parantaa. Kun yritys tunnistaa reaaliajassa ajanjaksot, jolloin uusiutuvaa sähköä on vähemmän saatavilla, se voi ryhtyä toimenpiteisiin, kuten investoida akkuvarastoihin tai muihin sähköverkon tasapainottaviin ratkaisuihin.
Kuka on kehityksen kärjessä?
Kehitystä vievät eteenpäin erityisesti teknologiayritykset ja datakeskukset, niin sanotut hyperskaalaajat. Microsoft on yksi edelläkävijöistä ja se on yhdessä Vattenfallin kanssa ottanut 24/7 -matchingin käyttöön Ruotsin datakeskuksissaan. Myös valmistava teollisuus, lääkeyritykset ja vähittäiskauppa alkavat nyt tutkia mahdollisuuksia.

– Näemme, että yritykset, joilla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, kysyvät tätä ratkaisua. Kyse ei ole vain uusiutuvan energian hankinnasta, vaan siitä, että voidaan osoittaa kulutuksen tapahtuvan oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, sanoo Andreas Espeving, Vattenfallin myyntijohtaja.
Tärkeä tekijä on, että yritykset haluavat ottaa suuremman vastuun ja osoittaa käyttävänsä uusiutuvaa energiaa reaaliaikaisesti. Läpinäkyvyys ja uskottavuus ovat yhä tärkeämpiä vastuullisuusviestinnässä, ja 24/7-matching on konkreettinen tapa vahvistaa ilmastotavoitteita datalla.
Miten tekniikka toimii?
Reaaliaikaisen matchingin mahdollistaminen edellyttää kehittynyttä mittaamista ja sekä tuotannon että kulutuksen analysointia. Tämä tapahtuu digitaalisilla järjestelmillä, jotka yhdistävät sähkönkulutuksen tunti tunnilta.
Vesivoimalla on keskeinen rooli, koska sitä voidaan käyttää tasaamaan tuuli- ja aurinkovoiman vaihteluita reaaliajassa, mikä mahdollistaa matchingin myös vaihtelevissa sääolosuhteissa. Niille, jotka haluavat toimia vain sääriippuvaisilla tuotantomuodoilla, akkuvarastot voivat olla ratkaisu tuotannon vaihteluiden tasapainottamiseen.
Mitkä ovat haasteet?
24/7-matchingin käyttöönotto voi olla haastavaa, erityisesti yrityksille, joilla on paljon toimipaikkoja ja monimutkaiset tarpeet sähkön osalta. Yritysten on mahdollisesti myös tarkistettava kestävyystavoitteitaan — esimerkiksi ne, jotka haluavat käyttää vain tuulivoimaa, saattavat joutua ottamaan mukaan muitakin energialähteitä, kuten vesivoimaa.
Tyypillisimmät haasteet ovat:
- Ymmärrys ja tietoisuus
Haasteena on luoda sisäinen ymmärrys perinteisten sopimusten rajoituksista. Se, että perinteiset sopimukset eivät välttämättä takaa sähkön olevan uusiutuvaa juuri sillä hetkellä, kun sitä kulutetaan, voi olla monelle yritykselle uusi oivallus.
- Investoinnit digitaalisiin ratkaisuihin
Reaaliaikainen mittaaminen vaatii joko uusien mittareiden asentamista tai integraatiota olemassa oleviin järjestelmiin — tämä voi olla haastavaa erityisesti yrityksille, joilla on monta käyttöpaikkaa.
- Kasvava monimutkaisuus
Tuntitasolla tapahtuva 24/7 matching vaatii kehittyneempää mittausta ja useiden energialähteiden integrointia. Tämä voi tuoda mukanaan hallinnollisia ja teknisiä haasteita.
24/7-matchingin tulevaisuus
Läpinäkyvyyden ja tarkan ilmastodatan kysyntä ajaa kehitystä, mutta 24/7-matching on toistaiseksi ratkaisu, jota käyttävät pääasiassa suuret, kunnianhimoisiin kestävyystavoitteisiin sitoutuneet yritykset.
Yrityksille, jotka haluavat tutkia tätä mahdollisuutta, kyse on oman energiankäytön yksityiskohtaisemmasta ymmärtämisestä, PPA-sopimusten (Power Purchase Agreements) arvioimisesta ja reaaliaikaisen kulutuksen mittaamisen aloittamisesta. Sen näyttäminen, missä ja milloin uusiutuvaa energiaa oikeasti käytetään, on tärkeä askel kohti aktiivisempaa roolia tulevaisuuden energiajärjestelmässä.
