Kuluneen kesän aikana saatiin Suomessa nauttia poikkeuksellisen hyvästä lomasäästä. Aurinkoa ja lämpöä riitti kesäkuun alkupäivistä aina elokuun loppupuolelle saakka. Erinomaisen mökkikesän kääntöpuoli näkyy kuitenkin sähkölaskulla pohjoismaisten spot-hintojen noustua kesän aikana kymmenen vuoden korkeimmalle tasolleen. Tässä analyytikkomme Juho Kinnin katsaus sähkömarkkinoihin.
Tämän hetken korkeaa spot-hintatasoa selittää kesän aikana selvästi heikentynyt pohjoismainen vesituotantotilanne sekä Euroopassa voimakkaasti nousseet polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnat. Erityisesti Norjassa kesä on ollut kuiva, minkä johdosta vesivarastojen täyttöaste on heikentynyt ja syksyn sateiden antaessa vielä odotuttaa itseään eivät ne ole myöskään päässeet täyttymään normaalisti ennen talven tuloa.
Maakaasun hinta on jatkanut nousuaan saavuttaen nyt loppukesästä Euroopassa kaikkien aikojen korkeimman hintatasonsa. Maakaasun kysyntä maailmanlaajuisesti on lisääntynyt merkittävästi, mikä on johtanut sen heikkoon saatavuuteen Euroopassa. Kun Keski-Euroopan maakaasuvarastojen täyttötilanne ennen talven lämmityskauden alkua on nyt historiallisen heikolla tasolla, korkeiden hintojen riski on ensi talvelle merkittävästi kohonnut.
Päästöoikeuden hinta ennätyskorkealla
Eurooppalainen päästöoikeuden hinta ylitti elokuun vaihteessa ensimmäistä kertaa 60 EUR/t. Aiemmin mainittu maakaasun voimakas hinnan nousu on johtanut tilanteeseen, jossa sähkön tuotanto kivihiilellä on Euroopassa kaasutuotantoa kannattavampaa. Koska kivihiilituotannosta syntyy päästöjä maakaasutuotantoa enemmän, toimijat ovat olleet pakotettuja hankkimaan ennakoitua suurempia määriä päästöoikeuksia. Myös positiiviset tuotantonäkymät raskaassa teollisuudessa ovat lisänneet päästöoikeuksien tarvetta.