Sähkömarkkinat

Kylmä talvi nosti sähkön kysyntää ja hintaa

Julkaistu: 2021-02-19 kl. 06:13

Kylmä talvi nosti sähkön kysyntää ja hintaa

Alkuvuosi on ollut kylmä ja vähäsateinen kaikissa Pohjoismaissa, mikä on lisännyt sähkön kysyntää ja nostanut sähkön hintaa spot-markkinalla. Talven toistaiseksi korkein kulutus Suomessa mitattiin 18. helmikuuta. Tässä analyytikkomme Juho Kinnin ajankohtainen katsaus sähkömarkkinoista. 

Helmikuun alussa Norjassa tehtiin jopa kaikkien aikojen sähkön kulutusennätys, kun maan kulutus ylitti ensimmäistä kertaa 25 000 MWh rajan. Suomessa sähkön kulutus ei ole yltänyt aivan ennätyslukemiin kovista pakkaslukemista huolimatta. Talven toistaiseksi korkein kulutus on mitattu 18. helmikuuta, jolloin sähköä kului Suomessa 14 267 MWh. Kaikkien aikojen ennätykseen matkaa on tuosta vielä reilu 1 000 MWh.

Korkea sähkön kulutus nosti kuitenkin jo tammikuussa spot-sähkön hinnan Suomessa korkeimmilleen sitten vuoden 2019 tammikuun, ja helmikuun hinta näyttäisi nousevan tätäkin korkeammaksi. Keskimäärin helmikuussa sähkön hinta on toistaiseksi maksanut yli 66 euroa megawattitunnilta. Suomen spot-sähkön kuukausikeskihinta on viimeksi ylittänyt 60 euron tason maaliskuussa 2011. Myös yksittäisten päivien keskihinnat ovat nousseet lähihistorian korkeimmalle tasolle, kun pitkä kylmä ja kuiva jakso on pitänyt kaikkia Pohjoismaita otteessaan. Tällä hetkellä sääennusteet lupaavat kuitenkin jo lämpimämpää säätä Norjan ja Ruotsin eteläosiin, joten aivan korkeimmat sähkön kulutuslukemat on luultavasti tältä talvelta nähty.

talvi 2021

Polttoainemarkkinoilla alkuvuoden vahvin suoriutuja on ollut raakaöljy, jonka Brent-laadun hinta on vuodenvaihteen 50 $/bbl:n tasolta kivunnut parhaimmillaan jo päälle 65 $/bbl. Edellisen kerran öljy on maksanut yli 65 taalaa barrelilta viime vuoden tammikuussa. Maakaasun hinta sen sijaan on tammikuun alun hintapiikin jälkeen kääntynyt laskuun ja kesää kohti mentäessä hinta kausittaisesti laskee heikkenevän kysynnän mukana. Kuluneen talven aikana Aasian LNG-kysyntä pääsi kuitenkin ehkä hieman yllättämään markkinat, mikä on lisännyt odotuksia tuleville vuosille.

Päästöoikeuden hinta on jatkanut jo viime vuoden puolella alkanutta nousuaan. Sijoitusrahastot tuntuvat löytäneen päästöoikeusmarkkinasta kiinnostavan kohteen ja ovat kasvattaneet osuuttaan kaupankäynnistä. Tämä on lisännyt aktiivisuutta sekä samalla myös hinnan vaihtelua markkinalla. Nyt helmikuussa päästöoikeus nousi jälleen uudelle kymmenluvulle, kun hinta kiipesi kuun puolivälissä päälle 40 euron.