FI

Taitava verotus tuo energisiä tuloksia

Julkaistu: 2018-08-08 Päivitetty: 2023-12-12 kl. 07:32

Abstractions_26_1920

Elina Kivioja pohtii blogissa, millainen on verojen voima.

Verotuskäytännöillä on valtava vaikutus yrityksen päätöksentekoon. Tämä on nähty esimerkiksi kansainvälisten yritysten datakeskusratkaisuissa: Ruotsi ja Tanska ovat toistuvasti vetäneet pidemmän korren, kun Suomen energiaverotus on naapureihin verrattuna moninkertainen.

Energiaintensiivisille yrityksille energiavero on veroista merkityksellisin. Viime talvena monet yritysjohtajat lähettivät median välityksellä Suomen päättäjille terveisiä, että jos kulut eivät ole kohdallaan, maan kilpailukyky saattaa vaarantua.

Datakeskusten arvo

Kilpailusta putoaminen tarkoittaa paitsi ulkomaisten sijoitusten valumista muualle, myös datakeskusten muiden hyötyjen menettämistä. Työllistämisen ohella datakeskukset tuovat mukanaan erilaisia etuja: esimerkiksi Mäntsälässä konesali syöttää hukkalämpönsä kunnan kaukolämpöverkkoon, mikä paitsi pienentää kuluttajien energialaskua, on myös resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta parhaimmillaan. Lisäksi yritykset voivat harkita Suomea myös tutkimus- ja kehitystyönsä keskukseksi, jos datakeskuksetkin sijaitsevat täällä.

Monet energiaintensiiviset yritykset myös haluavat käyttää uusiutuvia energianlähteitä, jolloin luontoystävällisten energiantuotantotapojen osuus kasvaa lähes itsestään. Tästä hyötyvät kaikki – erityisesti tulevat sukupolvet.

Energiavero koskettaa myös toiset

Energiavero ei tietenkään koske vain paljon energiaa nieleviä yrityksiä. Verotuksella voidaan vaikuttaa myös siihen, miten innokkaasti pienet ja keskisuuret yritykset valitsevat uusiutuvan energian. Yrityksiä, kuten maatiloja, on mahdollista kannustaa asentamaan aurinkopaneeleja verotusporkkanoilla. Erityisesti pienyrittäjien kohdalla on kuitenkin aina muistettava myös helppous: esimerkiksi palautusten hakeminen jälkikäteen voi kuulostaa työläältä ja byrokraattiselta. Tuki on tehtävä helpoksi ja ymmärrettäväksi, jotta se toimii.

Porkkana on lähes aina parempi kuin keppi. Uusiutuville energianlähteille olisi ehkä syytä miettiä oma energialuokkansa siten, että sähkövero olisi alempi uusiutuvia käyttäville yrityksille. Verotusta on mietittävä myös uusien teknologioiden kannalta, sillä esimerkiksi lohkoketjutekniikka saattaa muuttaa yritysten toimintakenttää huomattavasti. Digimurroksessa mukana pysyäkseen Suomenkin on luotava teknologia- ja energiaintensiivisille yrityksille kasvun sallivat olosuhteet.

Suomen päättäjillä onkin nyt se kuuluisa tuhannen taalan paikka pohtia, mitä energiantuotannolta ja käytöltä toivotaan – ei vain nyt, vaan myös kymmenien vuosien kuluttua.

Energy Plazan blogeissa tarkastellaan energia-alaan liittyviä ilmiöitä ja otetaan kantaa siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu.