Tuulivoima

Tanskassa suunnitellaan valtavia tuulivoimapuistoja merelle

Julkaistu: 2020-10-28 Päivitetty: 2023-12-12 kl. 11:13

Tanskassa suunnitellaan valtavia tuulivoimapuistoja merelle

Joidenkin kymmenien kilometrien päässä rannikosta sijaitsevista valtavista tuulivoimapuistosta on tullut houkutteleva vaihtoehto etsittäessä uusiutuvan energian ratkaisuja. Tarjouskilpailu Tanskan suurimman tuulivoimapuiston rakentamisesta merelle alkaa nyt.

Puiston nimeksi tulee Thor lähellä sijaitsevan Thorsminden mukaan, ja se tulee sijaitsemaan parikymmentä kilometriä Pohjois-Jyllannin rannikosta merelle. Tuulivoimapuiston kapasiteetti tulee olemaan vähintään 800 MW, ja tarjouskilpailun voittava yritys voi myös kasvattaa sen 1 000 MW:iin. Tarjoukseen sisältyvät myös siirtokaapelit maalle. Tämän toivotaan laskevan kokonaishintaa. Rakennustyön uskotaan tuovan 8 000 työpaikkaa, arvioi Tanskan ilmasto- ja energiavirasto.

Tarjousprosessi tapahtuu useassa vaiheessa, ja vasta ensi vuoden lopulla tiedetään tuulivoimapuiston rakentaja. Tuulivoimapuisto kytketään verkkoon viimeistään vuonna 2025, ja sen tulee olla täysin käyttövalmis vuonna 2027.

Sähköä kaikille kotitalouksille

Tanskan parlamentin kaikki puolueet hyväksyivät 2018 yksimielisesti energiasopimuksen, jonka mukaan uusiutuvista lähteistä peräisin olevan sähkön tulee kattaa 55 prosenttia maan energian tarpeesta vuonna 2030. Sopimuksessa päätettiin muun muassa, että vuoteen 2030 mennessä merelle rakennettaisiin kolme uutta jättimäistä tuulivoimapuistoa. Näistä ensimmäisenä rakennetaan Thor. Kolme tuulivoimapuistoa tuottavat vähintään 2 400 MW energiaa, joka kattaa kaikkien tanskalaisten kotitalouksien energiatarpeet.

Thorin kapasiteetti tulee olemaan kaksinkertainen verrattuna Tanskan tällä hetkellä suurimpaan merellä sijaitsevaan tuulivoimapuistoon, Vattenfallin Horns Rev 3:een. Se on tällä hetkellä maailman kolmanneksitoista suurin merellä sijaitseva tuulivoimapuisto. Koska tekniikka kuitenkin halpenee nopeasti, rakenteilla on monia suuria tuulivoimapuistoja ympäri maailman. Vattenfall ilmoitti viime kesänä maailman suurimman merellä sijaitsevan tuulivoimapuiston rakentamisesta Alankomaiden rannikon ulkopuolelle. Hollandse Kust Zuid tulee valmistuessaan vuonna 2023 tuottamaan 1 500 MW.

Tanska rakensi ensimmäisenä maailmassa tuulivoimalaitoksen merelle. Jo vuonna 1991 vihittiin Vindeby (jonka maksimikapasiteetti oli 4,95 MW), joka sittemmin poistettiin käytöstä vuonna 2017. Nyt johdossa on Iso-Britannia. Maailman kymmenestä suurimmasta tuulivoimapuistosta kahdeksan sijaitsee Iso-Britannian ympärillä, mutta kuten mainittu, monia jättiprojekteja on rakenteilla tai suunnitteilla.

Lue lisää tuulivoimasta.