Koronapandemia on johtanut muun muassa lisääntyneeseen protektionismiin, mutta se on myös osoittanut, kuinka riippuvaisia me olemme toisistamme ja tuonut esille kysymyksen, millaisen tulevaisuuden haluamme rakentaa. Kevään trendikatsauksessamme esittelemme viisi trendiä, jotka ovat ratkaisevia sekä uuden energiamaiseman että yrityksesi kannalta.
Edellytyksenä laajempi yhteistyö
Uuden fossiilitoman energiamaiseman rakentaminen edellyttää sekä innovatiivisia ratkaisuja että kumppanuuksia. Molemmat ovat tekijöitä, joiden kohdalla koronapandemian aiheuttamat reaktiot ovat tuoneet esille sekä uhkia että mahdollisuuksia.
Termistä ’rokotenationalismi’ alettiin puhua sen jälkeen, kun monet rikkaat maat olivat allekirjoittaneet sopimukset suoraan lääkeyhtiöiden kanssa EU- sopimuksen ohella eikä rokotevarastoja ei enää riittänyt muille maille.
Samaan aikaan olemme pandemian aikana osoittaneet vahvaa yhteishenkeä ja olemme auttaneet toisiamme niin suuressa kuin pienessäkin mittakaavassa. Tämä on osoitus siitä, että muutos on mahdollista toteuttaa hyvinkin nopeasti yhteisin voimanponnisteluin.
Yksityishenkilöinä, yrityksinä ja yhteisöinä kehitämme nopeasti uusia tarpeita, jotka vaikuttavat energiaympäristöön. Siirtyminen fossiilittomaan maailmaan liittyy ratkaisevasti uuden hyvinvoinnin rakentamiseen, ja on täysin riippuvainen sekä innovatiivisista ratkaisuista että laaja-alaisesta, kokonaisvaltaisesta yhteistyöstä.
"Uuden normaalin" tarjoama potentiaali
"Uusi normaali" on sanonta, joka on esiintynyt usein vuoden 2021 aikana. Mutta mitä se tarkoittaa? Millainen arki koittaa sen jälkeen, kun täysi rokotesuoja on saavutettu ja pandemia on laantunut? Useissa maissa hallitusjohtajat ovat käyttäneet sotatermejä koronakriisistä puhuttaessa ja sanoneet koronaviruksen olevan näkymätön vihollinen joukossamme. Rikkaammissa maissa on tehty suuria panostuksia talouden pitämiseksi käynnissä pandemiasta huolimatta. Samaan aikaan köyhyys, nälkä ja muut tappavat taudit lisääntyvät maailman haavoittuvimmissa maissa, erityisesti lasten keskuudessa. Meillä on siis voimia, mutta osaammeko yhdistää ne ja kohdistaa ne tulevaisuuden rakentamiseen? Miten pandemia vaikuttaa mahdollisuuteen saavuttaa 17 kestävän kehityksen tavoitetta YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelmassa?
Energia-ala on nopeassa murroksessa ja sen asema on ratkaiseva vihreän siirtymän toteutumiseksi. Tämän kaiken onnistuminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista ajattelua.
Kevään trendiseurannassa luettelemme viisi yleistä trendiä ja kerromme, miten ne vaikuttavat sekä yritykseesi että sen energiaympäristöön. Käymme läpi muun muassa seuraavat kysymykset:
- Ratkaisevat tekijät nykypäivän nopean tekniikan läpimurron taustalla.
- Miten monilla voima voi olla sekä positiivista että negatiivista.
- Miksi niin monet haluavat mieluummin tilata palvelun kuin ostaa tuotteen.
- Innovaatiot, jotka voivat viedä kehitystä eilispäivän fossiilittomasta tämän päivän ilmastoneutraaliin ja huomisen ilmastopositiiviseen.