Kestävä kehitys, Energiasiirtymä

Trendiseuranta kevät 2022 - Voimaa tiiviistä yhteistyöstä

Julkaistu: 2022-06-03 kl. 04:21

tuulivoima

Haluamme nyt hallita asioita ja tuntea olomme turvalliseksi. Energiamarkkinoilla painopiste siirtyy globaalista kansalliseen ja paikalliseen. Tämän kehityksen seurauksena syntyy uusia kumppanuuksia niin naapureiden kuin energiantuottajien ja yritysten välillä.

Epävarmuudesta syntyy uusia tarpeita

Viime vuosina tapahtuneet kriisit ovat murentaneet uskoamme siihen, että kaikki järjestyy. Koronapandemia ja Suezin kanavan useita päiviä tukkinut konttialus aiheuttivat vaikeita ongelmia globaaleille toimitusketjuille. Venäjän sota Ukrainaa vastaan on synnyttänyt uuden, huomattavasti epävarmemman maailmantilanteen. Valvonnan, toimitusvarmuuden ja turvallisuuden tarve on kasvanut.

Monet investoivat omiin aurinkopaneeleihin ja akkuihin. Joillakin alueilla on jo syntynyt paikallista yhteistyötä, ja kun EU:n sähkömarkkinadirektiivi toteutetaan, laki tukee niin sanottujen kansalaisenergiayhteisöjen muodostamista selkeillä pelisäännöillä. Psykologiset tekijät, tekniikan kehitys ja uusi lainsäädäntö ajavat yhdessä kehitystä, joka voimistuu pitkällä aikavälillä.

Paikallisia kumppanuuksia syntyy

Teollisuudessa on nähtävissä samanlaista kehitystä yritysten ja energiantoimittajien tehdessä paikallista yhteistyötä. Tästä yksi esimerkki on Vattenfallin, SSAB:n ja LKAB:n yhteinen HYBRIT-hanke liittyen fossiilivapaan teräksen tuotantoon. Toinen esimerkki on PPA-sopimus, jossa esimerkiksi teknologiateollisuuden energiaintensiiviset toimijat sitoutuvat ostamaan sähköä tietyltä tuottajalta pidemmän ajan kuluessa.

Yritysten näkökulmasta se tarjoaa fossiilivapaata sähköä edulliseen hintaan sekä mahdollisuuden perustaa fossiilivapaita tuotantolaitoksia, jotka vastaavat loppuasiakkaiden kiinnostukseen ympäristöystävällisiä tuotteita kohtaan. Google ja Facebook allekirjoittivat aikaisessa vaiheessa PPA-sopimuksen tuulivoiman tuottajien kanssa uusiutuvan sähkön toimittamiseksi laitoksilleen. Kiinnostus on suurta myös raskaassa teollisuudessa ja kiinteistöyhtiöissä. Alle kymmenessä vuodessa suuret yritykset ovat sopineet 2,8 GW:n kapasiteetista Ruotsissa, mikä vastaa runsaan 500 000 omakotitalon kulutusta.

Kevään trendiseurannassa saat tietoa viidestä energiamaisemassa tapahtuvasta liikkeestä ja niiden merkityksestä liiketoiminnallesi. Lue lisää mm. seuraavista aiheista:

  1. Edistävät tekijät yhä useamman paikallisen energiayhteistyöhankkeen taustalla

  2. Suosittujen PPA-sopimusten rooli vihreässä siirtymässä

  3. Miksi luonnon monimuotoisuus ja ilmasto ovat saman kolikon kaksi puolta

  4. Miten verkosta tulee vahvempi ja vakaampi, jos me kaikki sekä annamme että otamme

  5. Kyberhyökkäys - päivittäinen

New call-to-action

 

 

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje