EPD, Fossiilivapaa, Asiakkaat, Vesivoima, Kestävä kehitys

Vesivoiman avulla kohti hiilineutraalia tuotantoa

Orthex

Suomalainen Orthex Oy valmistaa muovista kestäviä säilytysratkaisuja kodin
tarpeisiin. Alansa edelläkävijän tavoitteena on täysin hiilineutraali tuotanto, ja
siksi sähkösopimukseksi valikoitui vesivoimalla tuotettu fossiilivapaa sähkö –
Vattenfallin EPD Vesi.

Orthex Oy:n toimitusjohtaja Alexander Rosenlewilla on tavoite: täysin hiilineutraali tuotanto vuoteen 2030 mennessä. Apuna tavoitteen saavuttamisessa on vesivoimalla tuotettu fossiilivapaa Vattenfallin EPD Vesi -sähkö.

EPD eli Environmental Product Declaration on ympäristötuoteseloste, joka kertoo tuotetun sähkön ympäristövaikutuksista. Vattenfall on ainoana pohjoismaisena ja ensimmäisenä tuottajana maailmassa saanut kaiken sähkönmyyntinsä ympäristömerkityksi EPD-järjestelmän mukaisesti.

Orthex Rosenlew2

Kuva: Vesivoimalla tuotettu fossiilivapaa Vattenfallin EPD Vesi -sähkö edesauttaa Orthex Oy:n tavoitetta kohti täysin hiilineutraalia tuotantoa vuoteen 2030 mennessä, kertoo muovituotteistaan tutun yrityksen toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

Rosenlew on ollut sekä sähkömuotoon että -yhtiöön tyytyväinen:
”Vattenfall on luotettava kumppani, joka pystyy palvelemaan meitä sekä Ruotsissa että Suomessa.”

Orthexin kolmesta tehtaasta yksi sijaitsee Suomessa ja kaksi Ruotsissa. Niissä tehdään peräti 90 prosenttia yrityksen tuotteista.

Suomessa koko tuotanto pyörii jo uusiutuvalla energialla, ja tämän vuoden aikana sama saavutetaan myös Ruotsissa. Ympäristöystävällisen energiamuodon konkreettiset vaikutukset ovat olleet Rosenlewille iloinen yllätys: ”Viime vuonna säästimme Suomessa 600 000 kiloa hiilipäästöjä fossiilivapaan sähkön ansiosta.”

Se vastaa noin 4,3 miljoonan kilometrin ajamista autolla – eli noin 100 kierrosta maailman ympäri.

Viime vuonna säästimme Suomessa 600 000 kiloa hiilipäästöjä fossiilivapaan sähkön ansiosta.

Isoja askeleita, pieniä hiilijalanjälkiä

Orthex Oy:n perusti vuonna 1956 viipurilaislähtöinen Aulis Kallonen. Miettiessään mihin elämässä oikein ryhtyisi, nuori Kallonen muisti kansakoulunopettajansa sanat: muovissa on tulevaisuus.

1950-luvulla muovi oli raaka-aineena vielä uusi. Uuteen materiaaliin uskonut Kallonen laittoi tuotannon pystyyn Lohjalla sijaitsevan kotitalonsa kellariin. Rohkeus kannatti.

Nyt jo iäkäs Kallonen asuu edelleen Lohjan-tehtaan naapurissa, mistä on voinut seurata aitiopaikalta perustamansa yrityksen kasvutarinaa. Seitsemän vuosikymmenen aikana yhden miehen yritys on kasvanut noin 300 hengen työllistäjäksi. Asiakkaita on 40 maassa ja neljässä maanosassa. Maaliskuussa Orthex Oy listautui Helsingin pörssiin.

”Alusta saakka olemme halunneet olla uranuurtajia muoviteollisuudessa. Se ajaa myös tekemään raaka-ainevalintoja, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni”, toimitusjohtaja Rosenlew kertoo.

Muoviroskasta käyttöesineiksi

Orthexin Lohjan-, Gnosjön- ja Tingsrydin-tehtailla valmistuu suomalaisille tuttuja muovisuosikkeja: SmartStore-säilytyslaatikoita, GastroMax-keittiötuotteita ja Orthex-tuotteita sekä kotiin että puutarhaan. Tuotteita on valikoimassa noin tuhat.

Rosenlew kertoo tovi sitten tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin yleisintä esinettä suomalaisissa kodeissa:

”Ykkösenä oli Orthexin pakastusrasia ja kakkosena Orthexin sanko. Voi siis sanoa, että olemme vahvasti läsnä suomalaisten arjessa.”

Suhtautuminen muoviin on muuttunut ajan myötä, mutta Rosenlew tietää usein turhaan parjatun materiaalin edut.

”Materiaalina muovissa ei ole lainkaan vikaa. Se on kestävää ja halpaa, ja siitä on helppo tuottaa erilaisia muotoja. Ongelmia muovi aiheuttaa vasta, jos jätehuolto ei pelaa.”

Pois heitetyt makkarapaketit ja muu sekalainen muoviroska muuttuukin Orthexin tehtailla vuosikymmenten käyttöä kestäviksi tuotteiksi. Orthexilla on hyödynnetty kierrätysmuovia raaka-aineena jo 90-luvulta saakka, ja nykyään siitä tehdään muun muassa kukkaruukkuja, sankoja ja säilytyslaatikoita. Sen sijaan, että esimerkiksi vanhat kalaverkot päätyisivät jätteeksi vesistöjen pohjalle, ne kerätään, pestään ja pilkotaan. Näin syntynyt raaka-aine pysyy kierrossa ja saa uuden elämän muovituotteena.

”Muutamme kuluttajien roskat laadukkaiksi ja kestäviksi tuotteiksi”, Rosenlew summaa.

Orthex picture

Kuva: Orthexilla on hyödynnetty kierrätysmuovia raaka-aineena jo 90-luvulta saakka, ja nykyään siitä tehdään muun muassa kukkaruukkuja, sankoja ja säilytyslaatikoita.

Tavoitteena parempi maailma

Orthexilla jatkuvana pyrkimyksenä on lisätä kierrätys- ja biopohjaisten raaka-aineiden käyttöä tuotannossaan. Biopohjaisesta muovista puhutaan silloin, kun muovi on valmistettu kokonaan tai osittain uusiutuvasta materiaalista.

Vaikka äkkiseltään toisin voisi kuvitella, kierrätetty muovi ei tuota yritykselle säästöjä materiaalikustannuksiin, sillä sen prosessi tasalaatuiseksi raaka-aineeksi on hieman tavallista monimutkaisempi. Rosenlew luonnehtiikin kierrätysmateriaalien käyttöä ennemmin omantunnon valinnaksi kuin bisnesajuriksi.

”Kaikkia valintoja tehdessämme mietimme, mitä ne tarkoittavat ympäristön näkökulmasta”, Rosenlew painottaa ja lisää: ”Energiakumppanuus Vattenfallin kanssa ja vesivoima sähkömuotona sopii periaatteisiimme hyvin.”

Energiakumppanuus Vattenfallin kanssa ja vesivoima sähkömuotona sopii periaatteisiimme hyvin.

Nykyään yhteiskunta tukee yritysten vastuullisuustyötä eri tavalla kuin ennen, ja esimerkiksi pankin myöntämän vihreän lainan rahoitusehdot paranevat, mitä hiilineutraalimmin yritys toimii. Myös kuluttajia kiinnostavat vastuulliset tuotteet. Ostopäätöksiä tehdään yhä enemmän sen perusteella, mitä tuotteen taustalla on.

”Aiemmin ihmeteltiin, miksi olemme ympäristöasioissa niin tarkkoja. Tänä päivänä läpinäkyvyyttä jo vaaditaan. Tällä hetkellä suurin ympäristöongelma on ilmaston lämpeneminen. Jos pystymme toiminnallamme hidastamaan sitä, on se selkeä kilpailuetu”, Rosenlew toteaa.

Ilmastoystävällisissä teoissa on myös sosiaalinen puoli. Henkilökunnan näkökulmasta on hienoa työskennellä yrityksessä, joka toimii vastuullisesti. Sellaisen yrityksen toimitusjohtajakin nukkuu yönsä hyvin: ”Henkilökohtaisesti haluan jättää jälkeeni paremman maailman.”

Näin Orthex Group Oy on mukana hyvissä asioissa, joita ilmastolle on tapahtumassa

  • Energialähteenä vesivoimalla tuotettu Vattenfallin EPD Vesi -sähkö.
  • Kierrätysraaka-aineiden käyttäminen tuotannossa.
  • Energiatehokkuudesta huolehtiminen koneistoa päivittämällä.
  • Hävikin ja jätteen vähentäminen. 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje