Ilmastoneutraali sähkö, Asiakkaat

Isolla vaihteella kohti vastuullisempaa tuotantoa

ilmastoneutraali-sähkö

Vaihteistoja teollisuuden tarpeisiin valmistavan David Brown Santasalo Finland Oy:n uudenkarhea Suomen-tehdas pyörii Vattenfallin ilmastoneutraalilla vesisähköllä. Ilmastoneutraalia sähkö on silloin, kun päästöt sen koko elinkaaren ajalta kompensoidaan.

- Uusi Jyväskylän-tehtaamme on valmistuessaan yksi maailman moderneimmista teollisuusvaihdetehtaista, David Brown Santasalolla hankkeen projektipäällikkönä työskentelevä Antti Haapaniemi kertoo ylpeyttä äänessään. Yrityksen Keski-Suomeen rakenteilla oleva teollisuusvaihteiden päätehdas otetaan osittain käyttöön vielä tämän vuoden puolella ja kokonaan vuoden kuluttua. Uudessa tuotantolaitoksessa kaikki toiminnot on keskitetty saman katon alle.

Tekeillä olevan tehtaan lisäksi uutta on myös David Brown Santasalon ja Vattenfallin yhteistyö: sähkösopimus solmittiin kesällä 2021. Koska tuotannon pyörittäminen suuressa, 10 000 neliömetrin kokoisessa tehtaassa tulee viemään energiaa, sähkön kilpailukykyinen hankintahinta oli merkittävä kriteeri sähköyhtiön valinnassa.

Ilmastoneutraalia ja fossiilivapaata sähköä

David Brown Santasalon Jyväskylän-tehtaan kaapeleissa virtaa Vattenfallin fossiilivapaa, vesivoimalla tuotettu ja EPD-ympäristöselosteella varustettu sähkö. EPD eli Environmental Product Declaration on seloste, joka kertoo tuotetun sähkön ympäristövaikutuksista. Vattenfall on Suomen ainoa EPD-sertifioitu sähköyhtiö.

Lisäksi sähkösopimustyyppiin kuuluu vesivoimaloiden rakentamisesta ja vesivoiman tuottamisesta aiheutuvien päästöjen kompensoiminen. Vattenfallin kompensoimat päästöt kattavat kaikki kasvihuonekaasut, eivät pelkästään hiilidioksidia. Kun kaikki päästöt koko sähkön elinkaaren ajalta kompensoidaan tällä tavoin, kyse on ilmastoneutraalista sähköstä – eli sähköstä, jolla ei ole lainkaan vaikutusta ilmastoon.

-Jaamme Vattenfallin kanssa yhteisen tavoitteen: mahdollisimman ekologisen ja energiatehokkaan toiminnan, Antti Haapaniemi (kuvassa alempana) summaa. Vaikka energiakumppani on tuore, on se silti ehtinyt vakuuttaa: Vattenfallin valtti on kokonaisvaltainen palvelu.

davidbrownsantasalo antti.jpg ep

Raskaita vaihteistoja kevyellä kuormituksella

David Brown Santasalo -konserni, lyhyemmin DBSantasalo, valmistaa räätälöityjä vaihteita eri teollisuudenalojen tarpeisiin. Vaihteistoja toimitetaan muun muassa puolustusvoimien, paperi- ja kaivosteollisuuden sekä junateollisuuden käyttöön. Vaihdetuotannon lisäksi yritys huoltaa ja etävalvoo vaihteistoja riippumatta niiden alkuperäisvalmistajasta.

-Toiset sanovat, että bisnestä on uuden tavaran tekeminen. Meille myös vaihteistojen elinkaaripalvelut eli niiden huoltaminen ja käyntikuntoisena pitäminen ovat sekä ideologisesti että liiketoiminnallisesti iso juttu, Haapaniemi kertoo.

Konsernin pitkä historia ulottuu vuoteen 1873, kun mies nimeltä David Brown aloitti vaihdetuotannon Englannissa. Muutamia vuosikymmeniä myöhemmin Santasalo Oy aloitti toimintansa Suomessa. 1940-luvulta lähtien se on valmistanut ja huoltanut asiakkaidensa voimansiirtojärjestelmiä useiden tuotemerkkien, kuten Metso Drives, Valmet Voimansiirto ja Wärtsilä, alla. Vuonna 2016 Santasalo ja David Brown yhdistyivät David Brown Santasaloksi. Konserni on maailman johtavia mekaanisen voimansiirron yrityksiä.

Suunnittelemme ja valmistamme tuotteet vastaamaan yksilöllisiä asiakastarpeita sen sijaan, että tekisimme niitä massatuotantona varastoon. Kun hävikkiä ei synny, ei synny ympäristöä kuormittavaa jätettäkään.

Asiakkaiden keskuudessa DBSantasalon tuotteet tunnetaan luotettavuudesta ja pitkästä toiminta-ajasta.

-Suunnittelemme ja valmistamme tuotteet vastaamaan yksilöllisiä asiakastarpeita sen sijaan, että tekisimme niitä massatuotantona varastoon. Kun hävikkiä ei synny, ei synny ympäristöä kuormittavaa jätettäkään, Haapaniemi toteaa.

Globaalia vastuullisuutta

DBSantasalo työllistää maailmanlaajuisesti yli 1100 henkilöä, joista Suomessa työskentelee 186. Toimipisteitä on eri maanosissa yhteensä 29. Tehtaita on Suomen lisäksi Englannissa, Kiinassa ja Kanadassa, pienempiä huoltoverstaita muun muassa Australiassa ja Intiassa.

Konsernilla on yhteiset ympäristötavoitteet, ja ne ovat vaikuttaneet myös Jyväskylän tehdashankkeeseen alusta lähtien. Uudessa tehdaskiinteistössä erityistä huomiota on kiinnitetty muun muassa toimivaan jätehuoltoon sekä lämmityksen ja ilmanvaihdon ratkaisuihin. Tavoitteena on ollut tehdä sekä käytön että ilmaston kannalta kestäviä valintoja.

-Merkityksellistä on myös energian alkuperä. Nyt käytössä olevan vesisähkön lisäksi olemme valmistautuneet aurinkopaneelien asentamiseen. Koko konserni tavoittelee aidosti ilmastoneutraaliutta, Haapaniemi kertoo.

Globaalissa konsernissa työmatkailulta ei voi tyystin välttyä. Kuten käyttämänsä sähkön, minimoi yritys myös työn puitteissa tehtyjen lentomatkojen hiilijalanjäljen aina kun siihen on mahdollisuus.

Nykypäivänä jo alalta kuin alalta vaaditaan vastuullisuutta ja toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Ekologisuus ja eettisyys eivät ole tärkeitä asioita pelkästään kuluttaja-asiakkaille, vaan myös yritykset peräänkuuluttavat niitä toisiltaan. Siksi ei ollut lainkaan sattumaa, että DBSantasalo valitsi sähköyhtiöistä juuri Vattenfallin:
-Meille on tärkeää, että yhteistyökumppaneilta ostamamme tuotteet ja palvelut ovat mahdollisimman läpinäkyviä.

Näin DB Santasalo Oy on mukana hyvissä asioissa, joita ilmastolle on tapahtumassa
  • Energialähteenä vesivoimalla tuotettu, ilmastoneutraaliksi kompensoitu Vattenfallin EPD Vesi -sähkö.
  • Valmistettujen tuotteiden elinkaaren pidentäminen valvomalla, huoltamalla ja korjaamalla.
  • Hiilijalanjäljen minimoiminen työmatkailussa.
  • Oman ja yhteistyökumppaneiden toimitusketjun läpinäkyvyys, ekologisuus ja eettisyys.

Kuva: David Brown Santasalon yli 10 000 neliömetriä käsittävä Jyväskylän-tehdas on valmistuessaan yksi maailman moderneimmista teollisuusvaihdetehtaista.

dbsantasalon-tehdas-ep-jpeg1

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje