Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Asiakkaat, Joustavuuspalvelut

Pohjoismainen yhteistyö auttaa luomaan vakaan sähköverkon

sähköverkko

Aurinko ja tuuli asettavat uusia vaatimuksia sähköverkoille. Siksi pohjoismaiset järjestelmäoperaattorit ovat sopineet säätövoiman hankkimisesta. Vattenfallin yhteistyö Sympowerin, Statnettin ja metallurgiayhtiö Eramet Norwayn kanssa auttaa luomaan vakaan sähköverkon kaikissa Pohjoismaissa.

Pohjoismainen sähköverkko on yksi kokonaisuus. Yhden paikan häiriöt voivat vaikuttaa moneen muuhun paikkaan. Tästä syystä Vattenfallin, Sympowerin, Statnettin ja Eramet Norwayn nyt solmima sopimus on tärkeä koko pohjoismaiselle sähköverkolle.

Nopea taajuusreservi (FFR, Fast Frequency Reserve) -palvelun avulla suuret asiakkaat kuten teräsyhtiö Eramet Norway voivat vähentää omaa sähkönkulutustaan sähköverkon ongelmien aikana ja siten parantaa sähköverkon vakautta. Eramet Norwayn kanssa solmittu sopimus on voimassa toukokuusta lokakuuhun 2021.Viktor Gårdö

– FFR on välttämätön osatekijä, jos tulevaisuudessa haluamme energiajärjestelmän, joka koostuu suuremmasta osasta uusiutuvaa energiaa.  Norja on äskettäin laajentanut kaapelikapasiteettiaan Saksaan ja voi siten viedä enemmän fossiilitonta vesivoimaa Manner-Eurooppaan sekä tuoda sähköä suuren pohjoismaisen kysynnän yhteydessä. Jos kaapelissa on vika, se voi johtaa nopeaan sähkövajeeseen. Silloin FFR on nopea ja tehokas ratkaisu, sanoo Viktor Gårdö, joka vastaa Vattenfallin joustomarkkinatuotteista.

Eramet Norwayn sulatusuunit Kvinesdalissa, Porsgrunnissa ja Saudassa kuluttavat vuodessa noin 2,0 TWh sähköä ja voivat vapauttaa jopa 58 MW sähköä sähköverkkoon vain 0,5 sekunnissa.

– Meistä tuntui itsestään selvältä olla mukana FFR:ssä ja pystyä tarvittaessa tukemaan kansallista sähköverkkoa. Kyseessä on uusi, tulevaisuuteen suuntautuva tekniikka, joka on samalla haasteellinen perusteollisuudelle, sanoo Baard Aasrum, Eramet Norwayn vanhempi asiantuntija.

Uusiutuva sähköntuotanto vaatii suurempaa joustavuutta

Kansallista sähköverkkoa pyörittävä norjalainen Statnett on ostanut 119 MW taajuuden säätelyyn. Näistä 58 MW:sta vastaa Vattenfall, suurin yksittäinen operaattori, yhdessä teknologiatoimittaja Sympowerin kanssa.

Anders Tonhammar Löf, Sympowerin Business Development Manager, on sitä mieltä, että joustavuus mahdollistaa onnistuneen energiasiirtymän. Ennakkoon säästä voi tietää varmasti etukäteen vain, ettei se ole samanlainen joka päivä.

– Joustavuus mahdollistaa uusiutuvan sähköntuotannon kasvun koko energiajärjestelmässä. Aurinkoon ja tuuleen perustuvan tuotannon kasvu voi tehdä sähköverkosta epävakaamman. Jos kulutusyksiköt voidaan sammuttaa hetkeksi, se auttaa tukemaan sähköverkkoa. Juuri Eramet Norwayn kaksi yksikköä ovat erittäin suuria, joten ne voivat tukea sähköverkkoa tarpeen mukaan, Anders Tonhammar Löf sanoo.

Large Screen 72 DPI-Vattenfall_SME_solar_greenhouse_01-2-1Win-win-tilanne

Ruotsissa Svenska kraftnät vastaa sähköverkon pitämisestä vakaana ja ostaa tukipalveluita samalla tavalla. Svenska kraftnät -puitesopimukseen kaudelle 2021 - 22 sisältyy 111 MW, jossa Vattenfall vastaa 79 MW:sta yhdessä resurssien omistajien Arctic Paper Grycksbon ja Vattenfall Värmen kanssa.

Vattenfallin tavoitteena on mahdollistaa fossiiliton elämä yhden sukupolven kuluessa. FFR on tärkeä tekijä tavoitteen saavuttamisessa.

– Tämä on win-win-tilanne, jossa asiakas on mukana edistämässä fossiilitonta yhteiskuntaa ja siitä maksetaan, toteaa Viktor Gårdö Vattenfallilta.

Mitä tarkoittaa tehotasapaino? Siitä voit lukea täältä.

Haluatko lukea lisää joustavasta sähkönkulutuksesta? Lataa oppaamme.

New call-to-action

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje