FI, Asiakkaat

Vattenfall ja Microsoft esittelevät tuntikohtaisen täsmäytyksen (24/7)

vattenfall-microsoft-feat-img-2-191120-100

Vattenfall ja Microsoft ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo sähkön käyttäjille uudenlaista läpinäkyvyyttä sähkönkulutukseen. Ratkaisu tarjoaa tarkkaa tietoa, joka auttaa asiakkaita liiketoiminnallisissa päätöksissä, ympäristötavoitteissa ja viestinnässä. Uusi työkalu perustuu Microsoft Azure IOT:hen ja yhdistää Vattenfallin energian tuotannon, kuten tuuli- ja vesivoiman, ja kulutustiedot reaaliajassa kulutusta mittaavista älymittareista.

Yritykset haluavat käyttää toiminnassaan uusiutuvaa energiaa

Sähkön ja kaukolämmön tuotanto kuuluvat suurimpiin hiilidioksidipäästöjen aiheuttajiin, ja yhä useampi yritys sitoutuu käyttämään 100 % uusiutuvaa energiaa. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan luotettava tapa seurata uusiutuvaa sähköä. Nykyään käytetään alkuperätakuita, joilla varmistetaan, että myyty sähkömäärä vastaa tuotettua määrää. Alkuperätakuiden avulla loppukäyttäjät voivat valita tietystä lähteestä peräisin olevaa sähköä, kuten tuuli-, aurinko- tai vesivoimaa. Tästä sähköisistä asiakirjoista koostuvasta järjestelmästä säädetään EU:n uusiutuvaa energiaa koskevassa direktiivissä, ja sen mukaan sertifioidut tuotantolaitokset saavat alkuperätakuun jokaiselle tuottamalleen MWh:lle.

Alkuperätakuut täsmäyttävät keskimääräisen kulutuksen ja tuotannon pidemmillä aikaväleillä, käytännössä vuoden aikana, ottamatta huomioon tuotannon ja kulutuksen vaihteluita tämän ajanjakson sisällä. Vattenfallin ja Microsoftin kehittämä uusi ratkaisu sen sijaan täsmäyttää energian tunti tunnilta. Ratkaisu perustuu alkuperätakuujärjestelmään ja määritettyyn puitekehykseen hiilidioksidin raportoinnille nollaamalla alkuperätakuut aikatäsmäytyksen perusteella.

Uusiutuvan energian tuotanto ei aina vastaa kysyntää

Keskimääräinen tuotanto ja kulutus muodostavat vakiintuneen täsmäytystavan, mutta se ei ole sama asia kuin seuraaminen tunti tunnilta. Yritykset tarvitsevat toimintaansa sähköä huolimatta siitä, paistaako aurinko, tuuleeko tai virtaako vesi. Kun uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa sähköä ei ole tarpeeksi, tarve katetaan muista lähteistä saatavalla sähköllä, kuten fossiilittomalla ydinvoimalla ja fossiilisilla energianlähteillä. Niinpä yritykset eivät voi olla varmoja siitä, vastaako heidän kulutuksensa uusiutuvan sähkön tuotantoa joka päivä ja joka tunti.

24/7-täsmäytys

24/7-täsmäytys otetaan käyttöön testijakson ajaksi sekä Microsoftin uudessa toimistossa Tukholman keskustassa että Vattenfallin pääkonttorissa Solnassa. Microsoft on asettanut ilmastotyölleen korkeat tavoitteet, ja se pyrkii vähentämään päästöjä 75 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. 24/7-ratkaisu on todiste siitä, miten hyvin digitaaliset ratkaisut ja ilmasto voivat toimia yhdessä. Tärkeä osa Vattenfallin työtä on fossiilittoman elämän mahdollistaminen yhden sukupolven kuluessa.

Näin 24/7-täsmäytys toimii:

  • Valitset, millaista sähköä haluat. Voit valita esimerkiksi tuulivoiman yhdistettynä vesivoimaan (tai fossiilittomaan ydinvoimaan) silloin, kun tuulta ei ole riittävästi.
  • Olemme liittäneet järjestelmään Vattenfallin tuulipuistot ja vesivoimalat, ja autamme sinua yhdistämään kulutuksesi älymittareihin (tai käyttämään verkkotietoja).
  • Täsmäytämme kulutuksesi valitsemaasi energianlähteeseen tunti tunnilta Microsoft Azure IOT:hen perustuvan SmartUtilityn avulla.
  • Näet selkeästä digitaalisesta ohjauskortista, mitä energiaa saat, ja halutessasi voit jakaa tiedon työntekijöiden, vierailijoiden tai muiden kiinnostuneiden kanssa.

Uudenlainen läpinäkyvyys merkitsee, että voit:

  • valita, millaista energiaa haluat – joka tunti.
  • nähdä, kattaako sitoutumisesi 100 % uusiutuvaan energiaan jokaisen kulutustunnin.
  • saada tietoa siitä, miten kulutuksesi sopii valitsemiesi energialähteiden tuotantoprofiiliin.
  • säätää kulutustasi niin, että se sopii tietynlaisen tuotetun sähkön käytettävyyteen.
  • auttaa edistämään uusiutuvan sähkön kysyntää silloin, kun se on tarpeen.

 

Microsoft kehittää vastuullisia datakeskuksia

Microsoft julkaisi toukokuun lopussa 2019 suunnitelmansa tulevan datakeskuksen rakentamisesta Gävlen ja Sandvikenin välille. Laitoksesta tulee yksi maailman vastuullisimmista. Microsoft tekee yhteistyötä Vattenfallin kanssa, jotta se tulevaisuudessa voisi toimia täysin uusiutuvalla sähköllä ja jotta yritykset yhdessä saisivat kehitettyä innovatiivisia ratkaisuja hiilidioksidin kokonaispäästöjen vähentämiseen.

Syksyllä 2017 Microsoft ja Vattenfall solmivat kymmenvuotisen sopimuksen uusiutuvan energian toimittamisesta Alankomaiden uudesta Wieringermeerin tuulivoimapuistosta, jota rakennetaan Microsoftin datakeskuksen läheisyyteen. Sopimuksen mukaan Microsoft ostaa koko tuotannon Amsterdamin pohjoispuolelle tulevasta 180 MW:n suuruisesta tuulivoimapuistosta, jota rakentaa ja pyörittää Vattenfall.

Yhteenveto

Vattenfall ja Microsoft ovat yhdessä kehittäneet ainutlaatuisen 24/7 täsmäytysratkaisun, joka antaa asiakkaille uudenlaista läpinäkyvyyttä koskien energiankulutusta. Vuosiperusteisen tiedon sijaan uusiutuvaa energiaa voi nyt jäljittää tunti tunnilta. Ratkaisua testataan pilottina Vattenfallin ja Microsoftin pääkonttoreissa Tukholmassa. Uusi ratkaisu perustuu Microsoftin Azure IOT:hen, ja se yhdistää Vattenfallin energian tuotannon, kuten tuuli- ja vesivoiman, ja kulutustiedot reaaliajassa kulutusta mittaavista älymittareista.

Ota selvää,  miten ympärivuorokautinen täsmäytysratkaisu sopii sinun liiketoimintaasi tarpeisiin. Ota yhteyttä

 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje