Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Uusiutuva energia

Yhdysvaltain suurin aurinkoenergiaprojekti uhmaa Trumpia

Julkaistu: 2020-06-24 Päivitetty: 2020-06-24 kl. 07:26

aurinkovoimalaitos-nevada

Osana Yhdysvaltain elpymistä koronakriisistä maan suurin aurinkovoimala rakennetaan Las Vegasin ulkopuolelle. Laitoksen odotetaan käynnistyvän jo ensi vuonna.

Gemini Solar Power -nimisen projektin toimeenpanijana on NV Energy -yhtiö. Laitos on suunniteltu hybridivoimalaksi ja tulee siten käyttämään aurinkopaneelien ja akkuvarastoinnin yhdistelmää. Voimalan valmistuttua aurinkopaneelit voivat tuottaa 690 megawattia, ja akkuvaraston kapasiteetti on 380 MW. LA Times -lehden mukaan se riittää noin 260 000 kotitalouden sähkön tarpeisiin.

Asennus on valtava projekti. Voimalaitoksen rakentaa Arevia Power, ja sen kustannuslaskelma on noin miljardi dollaria. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, Gemini Solar Power otetaan osittain käyttöön ensi vuonna ja on täysin valmis vuonna 2022. Laitos tulee peittämään yli 29 neliökilometriä. Se tekee aurinkovoimalasta Yhdysvaltain suurimman ja maailman kahdeksanneksi suurimman.

Presidentti Donald Trump ei ole tullut tunnetuksi uusiutuvan energian suosijana – pikemminkin päinvastoin. Mutta Gemini Solar Power, jota rahoittaa muun muassa monimiljardööri Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, on siis saanut Valkoisen talon hyväksynnän.

  ”Taloutemme elpyminen edellyttää, että Amerikka ryhtyy töihin, ja sen tämä projekti mahdollistaa”, toteaa sisäministeri David Bernhardt paikallisen tv-kanava KTNV:n haastattelussa.

Uusiutuvan energian aalto – Trumpin vastustuksesta huolimatta

Projektin odotetaan työllistävän jopa 900 rakennustyöläistä ja synnyttävän sen lisäksi noin tuhat projektiin liittyvää työpaikkaa. Trumpin hallinto laskee projektin tuottavan myös yli 3 miljoonan dollarin vuotuiset verotulot.

Donald Trump on selvästi ilmaissut vastenmielisyytensä uusiutuvaa energiaa kohtaan. Vielä viime vuonna hän sanoi aurinkoenergian olevan ”valtavan, valtavan kallista” LA Times -lehden mukaan. Kauppasodassaan Kiinan kanssa presidentti on myös asettanut uusia veroja aurinkopaneeleille, mikä Forbesin mukaan on vähentänyt alan työpaikkoja. Siitä huolimatta hänen hallintonsa on näyttänyt vihreää valoa useille projekteille.

Uusiutuvan energian aalto pyyhkii yli Yhdysvaltain lounaisten, auringon paahtamien osavaltioiden yli. Kalifornia tavoittelee päästötöntä energian tuotantoa vuoteen 2045 mennessä. Las Vegasin kotiosavaltiossa Nevadassa pyritään siihen, että puolet kaikesta energiasta tulisi uusiutuvista lähteistä jo vuonna 2030.

Samanaikaisesti Gemini Solar Power on saanut osakseen ympäristötutkijoiden kritiikkiä. Yhden kartoituksen mukaan tämä nevadalainen projekti uhkaa Mojaven aavikon harvinaista kilpikonnalajia, joka on jo nyt uhanalainen.

(Kuvassa toinen Nevadassa Yhdysvalloissa sijaitseva aurinkovoimala. Valokuva: Wikimedia Commons)