Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Uusiutuva energia

Tarjoaako lohkoketju pikakaistan vihreälle sähkölle?

Julkaistu: 2020-08-13 Päivitetty: 2023-12-14 kl. 12:01

lohkoketju-laajenee-energian-alalle

Lohkoketju yhdistetään helposti kryptovaluuttaan, mutta tekniikka on alkanut laajentua myös energia-alalle. Se voi muuttaa sähkökauppaa tulevaisuudessa. Lohkoketjun avulla muun muassa varmistetaan, että jokainen ostettu kilowattitunti, jolla on alkuperätakuu, vastaa tiettyä todellista tuotantoa.

Lohkoketju on eräänlainen hajautettu tietokanta tapahtumien varmentamiseen, ja tekniikka sopii monilta osin erinomaisesti juuri energia-alalle. Lohkoketjun perusominaisuutena on, että se tekee saman resurssin käytöstä useita kertoja mahdotonta. Tämä ominaisuus vastaa alkuperämerkintää koskevaan tarpeeseen. Ympäristömerkittyä sähköä on ollut markkinoilla jo useiden vuosien ajan, mutta tällä hetkellä on vaikea jäljittää, mistä kunkin asiakkaan saama sähkö on tarkalleen peräisin. Lohkoketjun avulla voidaan koko arvoketjun läpi varmistaa, että jokainen asiakkaan ostama kilowattitunti, jolla on alkuperätakuu, myös vastaa tiettyä todellista tuotantoa.

Lohkoketjutekniikka ei sovellu ainoastaan sähkökauppaan. Tekniikkaa voidaan käyttää ratkaisuna myös uusiutuviin energialähteisiin liittyviin sähköntuotannon hieman arvaamattomiin vaihteluihin. Fossiiliset energialähteet mahdollistavat suhteellisen tasaisen tuotannon, mutta uusiutuvia energianlähteitä käytettäessä tuotannossa voi olla huomattavia vaihteluita vuorokaudenajasta, säästä tai vuodenajasta riippuen.

Kun sähköasiakkaat on liitetty samaan ketjuun, tarjonta ja kysyntä voidaan synkronoida entistä paremmin, ja sekä tuotanto että käyttö hajautetaan ja demokratisoidaan. Lohkoketju toimii siis selkärangan tavoin: se on luotettava järjestelmä, jossa maat, tuottajat, jakelijat ja kuluttajat jakavat tietoa entistä ympäristöystävällisempien ja joustavampien sekä kaikille avointen energiamarkkinoiden luomiseksi.

IBM:llä ja Euroopan kantaverkko-operaattoreilla pilottihanke

Tekniikka on laajentunut kryptovaluutoista yhä useammille aloille. Suosittu alan sivusto Coindesk ilmoitti äskettäin, että IBM on luonut oman lohkoketjun yhdessä kolmen suuren eurooppalaisen kantaverkko-operaattorin kanssa. Pilottihanketta, jossa ovat mukana hollantilainen TenneT, sveitsiläinen Swissgrid ja kreikkalainen Terna, kutsutaan nimellä Equigy.

"Perinteisesti joustavilla energiamarkkinoilla on ollut suuria toimijoita, joilla on joko suuria voimalaitoksia tai teollisuuslaitoksia, eikä siellä ole ollut juuri tilaa muille. Nyt lohkoketju nähdään tapana tehdä järjestelmästä entistä luotettavampi ja tasa-arvoisempi", kertoo Coindeskille Leo Dijkstra, IBM:n energia- ja ympäristöpäällikkö.

Osa haasteista johtuu osittain energia-alan voimakkaasta sääntelystä ja vanhenevasta tekniikasta. Jos pilottitestien tulokset ovat hyviä, Dijkstran mielestä alalla on jo otettu suuri askel kohti koko Euroopan kattavia integroituja sähkömarkkinoita. Hankkeeseen osallistuvien yhtiöiden toiminta kattaa nimittäin Alankomaat, Saksan, Italian ja Sveitsin.

"Yksi mahdollinen lisäys seuraavassa vaiheessa on Tanska, joka kuuluu niihin maihin, joilla uusiutuvan energian osuus on maailman suurimpia. Se vahvistaisi koko hanketta."

Vattenfall ja Microsoft ovat kehittäneet 24/7-täsmäytyksen, ratkaisun, joka yhdistää sähkönkulutuksen ja saatavana olevan tuotannon reaaliajassa. Lue lisää yhteistyöstä ja 24/7-täsmäytyksestä tästä.