Energiatehokkuus

Energiatehokkuuden aika on nyt

Julkaistu: 2022-10-13 Päivitetty: 2023-01-23 kl. 07:08

energiatehokkuus

”Astetta alemmas” on valtionhallinnon energiansäästökampanja suomalaisille. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön kotona, työssä ja liikenteessä. Yritysten ja kuntien energiatehokkuussopimukset ovat tuottaneet hyviä tuloksia jo usean vuoden ajan. Mukana olevien yritysten ja kuntien energiankäyttö on tehostunut 10 TWh ajanjaksolla 2017-2021. 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti kertaheitolla Euroopan energiatilannetta. Energian saatavuudella ja hinnalla on vaikutusta jokaisen suomalaisen arkeen. Sen vuoksi valtionhallinto käynnisti energiansäästöviikolla lokakuussa yhteisen energiansäästökampanjan, joka kohdistuu koko yhteiskuntaan. Tavoite on selkeä: pienentää sähköpulan riskiä ja välttää sähkön jakelun keskeytykset.

Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Se tarkoittaa arkisia tekoja energian, kuten sähkön ja polttoaineiden, säästämiseksi. Näitä tekoja ovat esimerkiksi matalampi ajonopeus liikenteessä, huonelämpötilan säätäminen alemmaksi tai lämpimän käyttöveden säästäminen.

Tavoitteet lyhyesti:

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8-10 ja 16-18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Yritykset ja kunnat tehostaneet 10 TWh


Energiatehokkuussopimukseen liittyneiden yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö on tehostunut 10 terawattituntia 2017–2021. Tämä on saatu aikaan 19 000 yksittäisellä energiakäytön tehostamistoimella. 

Energiatehokkuussopimukseen liittyneet yli 650 yritystä ja niiden lähes 7 000 toimipaikkaa sekä 121 kuntaa ja kuntayhtymää ovat raportoineet yhteensä yli miljardin euron energiatehokkuusinvestoinneista vuosina niinikään vuosina 2017–2021. Merkittävin osa näistä liittyy teollisuudessa ja energia-alalla toteutettuihin energiatehokkuustoimiin. Lukumääräisesti suurin osa toimenpiteistä on kuitenkin toteutettu palvelu-, kiinteistö ja kunta-aloilla.

Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa. Sopimusten avulla toteutetaan EU:n energiatehokkuusdirektiivin asettamia energiatehokkuusvelvoitteita ja seurataan niiden toteutumista.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje